Реална ли е 2025 г. за приемане на еврото у нас и как ще се случи?

Зорница Русинова и Преслав Райков пред Bulgaria ON AIR
15 фев 2024 10:49, Анисия Иванова
27

Последните месеци със стъпките, които бяха предприети с приемане на Закона за БНБ, вървим в подготовката за приемане на еврото, каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Финансовият министър Асен Василев вече потвърди пред директора на МВФ Кристалина Георгиева, че датата за приемането му ще бъде 1 януари 2025.

"Надявам се скоро да бъде приет и Законът за еврото. Все още има доста тревоги в част у гражданите. Това означава, че всичко, което се прави като наредби и указания към малкия и средния бизнес и към по-възрастните хора, има нужда от повече разяснения. Надявам се, че по отношение на формалните критерии, оттук нататък държавата ни трябва да се справи", каза Русинова.

По думите ѝ е важно какви ще бъдат следващите стъпки на правителството оттук нататък.

"Работата през последните 8-9 месеца се активизира. По отношение на инфлацията - в следващите няколко месеца ще видим съществено коригиранена нива от около 3,5%. Едва ли към края на годината ще постигнем средногодишна инфлация такава, каквато е в критериите от Маастрихт. Оперативните мерки вървят много добре, поздравления за всички институции, които го правят - и БНБ, и регулаторите. Имаше политически блокаж в това да се направят редица промени, които бяха необходими. Това нещо премина", коментира икономистът Преслав Райков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че трябва ясно да заявим политическите си стъпки за приемането ни в Шенген.

"Винаги сме настоявали - и бизнес, и синдикати, да имаме достатъчно дълъг период за обозначаване на цените в двете валути, защото това не само ще подготви хората, но и това ще бъде един от механизмите, които ще проследяват дали има търговци, които са недобронамерени. Ще има и яснота къде ще могат да се подават сигнали, както и да има достатъчно прозрачност за това как се образува този сигнал. Това ще създаде доверие в хората", поясни Русинова.

В малките населени места, където няма достъп до банки, превалутирането ще се прави чрез пощенски клонове.

"По селата възрастните хора ще се опасяват да си обменят парите. Трябва да има и яснота по отношение на това как ще се променят кредити, банкови сметки, както и всичко останало. Това е един преходен процес, който в някои от секторите той ще се случва. Голяма част от фирмите боряват с евро. Основното притеснение на хората е, ако има спекулативен процес и ако има неяснота около стъпките. Заради това ние настояване не само да се направи разяснителна кампания, но и конкретно да има добри обяснения на различните нормативни уредби", подчерта тя.

Райков смята, че притеснението у хората се поражда заради нелоялните търговци и субекти, които искат да направят краткосрочна печалба в даден период: "Там идва ролята на институциите, които следят това нещо да не се случва. Не мисля, че ще има съществени повишения на цени на определени стоки, които да бъдат шокови и да бъдат непоносими за широката общественост. Ще има транзитен период, в който възприемането на цената в евро и възнаграждението в евро, ще поражда доста питания, въпроси и неясноти, но много бързо той ще премине и икономиката ще се стабилизира". По думите му закръглянето на цените е резонно в рамките на от цент до 10 цента.

Според Русинова не трябва да има никакви притеснения - нито по отношение на осигурителната система, нито по отношение на пенсионната система.

"Ние от години се стремим доходите да се наваксат и да станат средноевропейски. Евроскептицизмът и антиевропейското говорене все повече ще набира сили, тук е мястото да даваме примери със страни като Хърватска и някои от страните, които са били във валутен борд, но вече са част от Еврозоната. Ние сме част от европейското семейство, част от ЕС, но не сме приели еврото", категорична е тя.

Райков подчерта, че бизнесът трябва да бъде стимулиран и да не му пречим.

"Политиката на държавата не трябва да бъде насочена към това, от което много хора се притесняват - че ние ще задлъжнеем, както се случи с Гърция. Политиката трябва да е свързана с умното управление на държавните финанси и бюджет, които се насочват към секторите, които трябва да бъдат оптимизирани. Трябва да спрем с политиките на неразумно харчене, които се случваха през последните години", добави икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 15, ти си псих0пат бе :) ама да знаеш, че всичко се връща. Та, оглеждай се докато вървиш! И да, 01.01.2025 е идеална дата за приемане на еврото. Като не ви харесва отивайте при кумира ти *** кин! На никой не му пука за русофислските ви зад ници!
19
4
 
8
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 2 месеца
Не! Не е реална! Има законен референдум,който по конституция трябва да се проведе! И едва тогава след като народа се произнесе да се правят стъпки за унищожаване на лева.Пишман "демократите" обаче треперят от страх и ужасТ,че може да не им се сбъднат мечтите за онези 40 млрд от МВФ за които се тичат... Цялата евролибера3тия е изпаднала в паника и истерично пропагандира невероятните ползи от унищожаване на лева. Само че кой нормален изобщо вярва на управляващите болшевики от Интимната сглобка?!
18
8
 
3
 
! Отговори
Тъп седесар преди 2 месеца
Браво! Отдавна чакам тази радостна новина. Копейките да ходят да дyxaт!
17
2
 
19
 
! Отговори
Как какво ? преди 2 месеца
В България, всяко нещо се прави с първа мисъл за кражба. Ако няма, какво да се открадне., то не се и започва. Тук, натискът да се приеме еврото е толкова голям, защото и кражбата ще е много голяма. Резервното обезпечение на лева надхвърли 30 милиарда ЕВРО още през миналата година. С въвеждането на еврото, нищожна част от тях ще бъде депозирана в ЕЦБ и всичко останало ще бъде откраднато и/или насочено в полза на американската икономика.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кога се очаква да махаме кирилицата. Има ли някакви планове?
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен. 13..да даде господ, на дивана ти в къщи да падне бомба пратена от Путин, за войната в Европа, която искаш
14
1
 
17
 
! Отговори
И още нещо, преди 2 месеца
тая година пада дерогацияна на горивата на два етапа, а в началото на 25-та домакинствата отиват на спотовия пазар за ел. енергия. Шокът за семейния бюджет на 90% от българите ще е непоносим. Мисля, че през 25-та ще стане ясно дали ще има България или няма да има. Доста хора вече виждат явните старания на българския "елит" да няма България.
13
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
01.01.2025 е идеална дата!
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да даде Господ да избухне война в Европа преди това да се е случило, защото за нас това ще е поредната национална катастрофа.. Да бъде!
11
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейкин да каже жена му в каква валута продава имотите- в рубли или в евро...
10
0
 
23
 
! Отговори
Поредното 20 минутно преди 2 месеца
мрънкане и усукване. Вашите обещания не значат нищо за хората, разберете го това. След като държавата демонстрира абсолютно пренебрежение към гражданите си, е съвсем нормално хората да се страхуват. Естествено ще има спекула и ще има поскъпване на всичко за една нощ, и държавата пак няма да накаже спекулантите, а народа ще обеднее още веднъж. Какъв нагъл кpeтен трябва да си, че да не разбираш това? Едва ли тия "експерти" се притесняват за доходите си както 90% от населението. Що за лицемерие?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Па питам с о ро с пи ите що поне десетина държави в пъти по добре не искат евро а кажате де?????
8
12
 
4
 
! Отговори
Плоскоземец преди 2 месеца
Кръгла ли е или плоска? Копейките да кажат...
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Урсула ше дава 1000 евро МРЗ :)))
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съд за конституционния съд!
5
5
 
16
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
валутните резерви отиват към ЕЦБ . всичко минава под техен контрол ! БГ ще загуби тотално монетарен суверенитет но българският " народ " изобщо не мисли и си заслужава съдбата !
4
3
 
25
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 месеца
Кокоро бърза с еврозоната, защото от 2025 имат още цели 2 години мандат. Трябва максимално бързо за 2 години да набълбучка държавата със заеми както направи Гърция. После като България фалира (към края на мандата им), той и тия около него кешаутват и беж към островите, пък който иска да управлява горящия хамбар.
3
16
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Т*пак, тоя резерв дали си наясно каква е разликата дали ще стои блокиран или ще бъде изхарчен от правителството? Ей така питам да видим дали наистина си толкова обратното на острото колкото звучиш т*пако
2
7
 
19
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
БЛЪГАРИЯ няма място в еврозоната !
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно ЕС твърдо искат да отпънат резерва от 50 тина милярда яко са го закъсали факт не на еврото на тия без рвро ко им е а????