ФБР с помощта на Германия разби руска компютърна шпионска мрежа

Хакерската група е инсталирала зловреден софтуер на стотици малки рутери
42
ФБР с помощта на Германия разби руска компютърна шпионска мрежа
Снимка: Pixabay

Германските органи за сигурност са помогнали за неутрализирането на руска компютърна шпионска мрежа в ръководена от САЩ операция, която разкри отчасти шпионаж на плановете на Германия за Украйна, съобщи вчера вътрешното министерство в Берлин, предаде БТА като цитира ДПА.

Хакерската група APT 28 е инсталирала зловреден софтуер на стотици малки рутери в офиси и частни домове, действайки под ръководството на Руското военно разузнаване ГРУ, обяви ведомството.

Хакерите са използвали международната инфраструктура, за да атакуват германски цели през последните две години, включително във връзка с политиката на Германия и доставките за Украйна, каза говорителят на вътрешното министерство, като цитира органи на германското вътрешно разузнаване.

„Атаките бяха съсредоточени върху информация за политико-стратегическата ориентация на Германия във връзка с Русия и подкрепата за доставките на военни стоки за Украйна“, каза говорителят, цитирайки разузнавателната служба, официално наричана Служба за защита на конституцията.

Атакувани са били и цели в други страни от Европейския съюз и НАТО.

„Наясно сме какви инструменти използва престъпният режим на (руския президент Владимир) Путин“, каза министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

„Нашите действия показват колко сериозна е заплахата от руските кибератаки, но също и как се въоръжаваме срещу тези заплахи“, изтъкна Фезер.

Засегнатите устройства вече не могат да бъдат използвани за операции по кибершпионаж.

Зловреден софтуер, инсталиран на рутери, е бил използван като глобална платформа за кибершпионаж, според изявление на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) и информация, дадена вчера от министерски говорител.

Според ФБР цели на шпионските дейности са били правителства, военните, агенции за сигурност и компании в САЩ и други страни. „Руските разузнавателни агенции са се обърнали към престъпни банди, за да им помогнат в този случай“, се казва още в изявлението на САЩ.

Собствениците на засегнатите устройства "много вероятно не са били действителната цел на атаките", обясни министерският говорител. Хакерите са използвали устройствата, за да прикрият структурата на собствената си атака.

Хакерската група APT28 е активна в световен мащаб поне от 2004 г. и министерството на вътрешните работи я определя като един от най-активните и опасни киберактьори в света. Германското вътрешно разузнаване твърди, че групата е част от ГРУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Русияфбршпионихакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевка се предаде, укритата бягат.Браво руснаци.Сега се надявам руската армия да тръгне към България и всеки който плюва по нашата освободителка и единствената страна която даде пари за да построим България - да си получат заслуженото.Крайно време е българите да си платим за всичко, тогава може и да ни дойде акъла.А аз няма да спра да си мечтая да се върне режима на социализма - единствения начин да оцелеем.Кой разбрал....разбрал!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо все още Русия е свързана към световната интернет мрежа?
28
5
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Хахахахахаа ФБР и Германия разбили руска шпионска мрежа! Майтап бе Уили голям майтап скъсахте си пърдялниците да плюете по Русия и ДДС слагате санкций всеки час и накрая се оказва че Русия е четвърта икономика и първа военна сила в света а "развита" Германия е девета икономика а военна 99 та ......живи за оплакване сте !!!
27
2
 
1
 
! Отговори
мислител преди 2 месеца
Това е защото всички, всички, всички рутери се произвеждат не в България и Румъния, а в Китай и китайците биха могли да споделят слабости на системата с колегите от Путинленд
26
1
 
7
 
! Отговори
НАТОматоНАСРАТО преди 2 месеца
Мдаааа...това е самата истина...от частни рутери в къщи ГРУ шпионирало цялото НАТО...ха-ха-ха....поредните приказки от Шехерезада за вЕЕЕрващи БАЛЪЦИ....
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия като се наааакат винаги руски хакери им се привиждат. Толкова са безпомощни милите. От частен рутер в къща шпионирали цялото НАТО.
24
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
По-големи глупости скоро не бях чел. Те руснаците ги хакват от външните тоалетни в Сибир. Представяте ли си кви хакове щяха да правят, ако бяха с вътрешни тоалетни?
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бла бла бла... зловещите руски хакери се опитват да приличат на "белите ангели" от САЩ и сие, които през последните 30 години не са спирали да правят описаното по целия свят?? Егати натегаческата статия. От самохвалния текст излиза само една истина - "руските хакери" повече от ДВЕ ГОДИНИ са си правели каквото им харесва в информационното пространство на Германия и сега за замазване на положението, четем тази статия, озвучена с фанфари.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сащ е по фантастиката ,вероятно са сънували отново русия
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия е създадена нова дясна партия със силно националистичски уклон. Ръководител е бивш висш държавен функционер.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е, че в момента, въпреки широко разпространеното мнение, най-многолюдната общност с произход друга страна са дошлите рускоговорящи, "доказали' че имат далечен немски произход (Горбачов беше договорил около500 000). На територията на Русия по силата на много исторически обстоятелства, сред които официално канене на немци да се заселят там, е имало много голямо число немци. С времето са станали част от масата. С отиването си обаче в Г-я не стават истински немци.
19
16
 
6
 
! Отговори
Експертин преди 2 месеца
През девети век, кога е била Киевска Рус, на мястото на Москва са били блата и диви племена и нищо общо с източните славяни - руси, белоруси и украинци. Демек питинландия е измислена държава
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е на най-високо държавно ниво да се сключи споразумение за безпрепятствен достъп до информация (подслушване), което имат САЩ срещу Германия. Друго е и когато Израел си подлушва политици като Макрон. Съвсем, ама съвсем е друго. Да не говорим, че в немски висши училища е забранено на китайци да са с телефоните си по време на занятия....
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почват ги!!!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айфона на Меркел се подслушваше от екип в Дания, сформиран с подкрепата на ЦРУ. Тая мрежа разбиха ли я или си останаха приятели?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПАК НЕ ПОЗНАХТЕ - ТОВА СА РУСОФИЛИ ОТ НЕКСО БЪЛГАРИЯ!!!...
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Впрочем, на снимката от "затвора" в който умрял Навални имаше цифра 29. И да видиш ти, вчера ФБР, след смъртта на Навални, обявява за разкрита група ART 28=, действала от 2004г. Човешко е човек да си мисли точно обратното. Намалили са с 1 бр шпионите си.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Google News Showcase Кой още иска да си купи новини докато зяпа през Showcase на Google?
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когда у нас будет снова Украине, тогда покажем США што ето матушка Русс.
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Америка иска да затрие Европа