45% ръст на емигрантите от Швеция за година

Страната отбеляза най-слабия си демографски ръст от 22 години
33
45% ръст на емигрантите от Швеция за година
Снимка: Pixabay

Населението на Швеция се е увеличило с едва 0,3 %, или с 30 200 души, до 10,55 милиона души през миналата година, което е най-ниското равнище, регистрирано от 2001 г. насам, сочат огласени днес данни на Националната статистическа агенция (НСА), предаде БТА като цитира Франс прес.

"Забавянето на демографския растеж се дължи на по-ниската раждаемост, по-малкия брой имигранти и по-големия брой емигранти", пише в прессъобщение НСА.

Коефициентът на раждаемост в скандинавската страна също е на рекордно ниско ниво, според същия източник: през миналата година той спада до 1,44 деца на жена. През миналата година са регистрирани общо 100 100 раждания.

Според НСА през миналата година в Швеция са имигрирали 94 500 души, което е с 8% по-малко в сравнение с предходната година.

В същото време 73 400 души са напуснали страната за същия период, което представлява увеличение с 45% в сравнение с 2022 г.

Ако тази тенденция се запази, работещото население в крайна сметка ще намалее и системата за социална сигурност на страната ще бъде подложена на напрежение, предупреждават редица експерти.

Особено като се има предвид, че дясното коалиционно правителство, с подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", залага на драстично намаляване на законната имиграция, откакто дойде на власт през 2022 г.

За сравнение, коефициентът на раждаемост в Швеция и другите скандинавски страни е сред най-високите в Европа, за разлика от южната част на континента и страни като Испания например.

В Испания, където този коефициент (1,19 % през 2021 г.) е вторият най-нисък от страните в ЕС, през 2023 г. са регистрирани 322 075 раждания – най-ниското ниво от началото на преброяванията през 1941 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: швециянаселение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
24
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 месеца
Белите ще бъдат претопени!
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Халал да им са. Ще има да си хрантутят тъмните "тамагочита". Бозавите идиотчета още мислят че мигрантите им превземат страната за да работят там. Малко знаят те че мангустчетата отиват там да НЕ работят, а да лежкунят на наивността на бозавата кратуна. Ще го осъзнаят, но ще им е късно, много по-трудно ще го оправят.
6
2
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 2 месеца
Щом като вече са се светнали къде НЕ ИМ се живее, значи е въпрос на месеци да ни се изсипят тук, за жалост. Тая мантра "пратете ги на Фрау Меркел" работи, но само ако си пълен де5ил. В този форум специално е пълно с такива, които я повтарят до откат, защото не могат да си представят елементарни причинно-следствени връзки между обстоятелствата, и продължават да мислят, че ЕС е нещо извън нас самите.
5
3
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
А тук не искат да живеят:))) малкият ердогана ви ритна здраво в0 носовете, леваци... :)))
4
0
 
22
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
В Швеция и Финландия не можеш да се обърнеш от Сомаалийски, Иракски и Авганис тански номади!
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен"Тъжно е, тъжно е това, че до Европа достъп има всеки." За тебе няма достъп, само с ВИЗА, а за бананго - МАСТЕРКАРД и безплатен полет
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъжно е, тъжно е това, че до Европа достъп има всеки. Не би следвало да е толкова лесно. Не би трябвало да са милиони. Не би трябвало всичките да са звено надалече от маймунките.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако емигрантите са от Африка, да ходим ние нататък, за да заемем местата им? По-добре да сме в Швеция и наоколо да са бели и интелигентни хора, отколкото тук, заобиколени от всякакви видове производни на мангалоиди. Левски не го е предвидил това, но едва ли би възразил.