Европа не е готова за опасностите от промените на климата

Застрашени са обществената инфраструктура, финансите, здравето
11 мар 2024 08:05, Елка Василева
26
Европа не е готова за опасностите от промените на климата
Снимка: архив, БГНЕС

Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският съюз не е подготвен да се справи с екстремните горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения, предупреди Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), предаде ДПА.

Опасностите от извънредните климатични заплахи "нарастват по-бързо от готовността на обществото ни", каза Леена Юля-Мононен, която оглавява агенцията.

Първата оценка на риска от изменението на климата на ЕАОС установи, че са застрашени множество области - от обществената инфраструктура и финансите до здравето и околната среда, като някои от тях са в по-голяма опасност, отколкото се смяташе досега.  

ЕАОС констатира, че все по-голямото засушаване и повишаването на температурите застрашават не само производството на култури в Южна Европа, но също и централноевропейските страни.

Затоплянето създава заплаха и за преноса на енергия, тъй като топлината оказва влияние върху електропроводите, а засушаването засяга производството на енергия в системите на атомните електроцентрали. Наводненията също биха могли да засегнат системите за производство на енергия в Южна Европа.

Екстремните горещини оказват влияние и върху преждевременната смъртност, като излагат голяма част от населението на топлинен стрес, особено в южните райони на ЕС. В момента в Южна Европа е толкова горещо, че комарите могат да пренасят тропически болести.

Предупреждението бе отправено ден преди Европейската комисия да публикува стратегия за повишаване на способността на блока да се адаптира към изменението на климата.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама светът естествено се затопля, преди 20 хиляди години в България е било ледена епоха. Какво искаме пак ли да станем ледник... пОНЕЖЕ уРСУЛА И НЕЙНАТА КОМПАНИЯ НЕ РЕШАВАТ ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ХОРАТА А ПОМАГАТ ЗА ОГРАБВАНЕТО НА БЕДНИ И СРЕДНА КЛАСА ОТ КОРПОРАЦИИТЕ, БРЮКСЕЛ ИЗМИСЛИ ЛЪЖАТА КЛИМАТ. ПРОБЛЕМА Е В ПОЛИТИЦИТЕ А НЕ В КЛИМАТА.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГМО то се произвежда от радетелите на зелената сделка и зеления преход. Лапайтее мухи. В градовете сте си загубили съвсем акъла и вярвате на брюкселските лъжи и цензура. А ко САЩ ги нямаше никога нямаше да има война между Русия и Украйна, щото нямаше кой да драсне клечката и да подпали войната с Майдан.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На евроизборите гласувайте за партии които не се занимават с псевдоекологие и псевдо зелен преход като ППДБ и компания от лобисти на презокеанския бизнес като Монсантоо.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хАРЕСВАТ ЛИ ВИ ЕКОЛОГИЧНИТЕ ЦЕНИ В МАГАЗИНИТЕ НА МРЪСНИТЕЕ И НИСКОКАЧЕСТВИНИ ХРАНИ ОТ ЗАПАДА...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо фотоволтаици да се слагат по покривите се слагат по плодородната българска земя. ТОВА Е МЕГА БЕЗОТГОВОРНО И СЕ ТОЛЕРИРА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЕКОЛОЗИ. ТОВА АКО Е ЕКОЛОГИЯ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ ДА СПРЕ ДА Е ЗЕМЕДЕЛСКА МАЙНАТАА И НА ЕКОЛОГИЯТА.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
атакуват добитъка че произвеждал метан, ама в миналото дивите животни са били в пъти повече от добитъка и са произвеждали в пъти повече метан, така че това си е нормален природен процес. Просто корпорациите искат да ни наложат своя монопол над производството на храна.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа няма никаква нужда да се бори сама с промените в климата. Това което евроелита натрапва чрез борбата с климата е по-голяма бодност на населението за сметка на бягство на капитали от Европа къмв САЩ и други страни. Няма никаква логика в това. Така напримчер фотоволтаиците са зелена технология като ги ползваш ,ала производството им е *** технология, на базата на горене на въглища. ЕВРОИЗМАМНИЦИТЕ ОТ ЗЕЛЕНИЯ СЕГМЕНТ НЯМАТ НИКАКВО ПОНЯТИЕ ОТ ИСТИНСКА ЕКОЛОГИЯ.
16
0
 
2
 
! Отговори
професор преди 1 месец
Всички знаят , че тази пропаганда е за редукция на световното население от 500 милиона до милиард. Искат стадото само да се самоубие като му втълпяват разни тъпотии като тези. Стара техника за манипулация на тълпите още от чичо Ади.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат:(Екстремните горещини оказват влияние и върху преждевременната смъртност, като излагат голяма част от населението на топлинен стрес, особено в южните райони на ЕС.В момента в Южна Европа е толкова горещо,че комарите могат да пренасят тропически болести.)в горещо и сухо време комари няма.Комари има там където има блата, застояла вода и влага.Е с почвени насипи блатните локви могат да се унищожат,има препарати за третиране на комари и подобни.Преждевременната смърт от страх като ковид може.)
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя Европа за кво изобщо е готова, големите икономики, големите мозъци, големите хуманисти и евроатлантици се оказаха най н,а,к,ъ,к,а,ни, всичко излезе сламена колиба, икономиките не били чак толкова големи, спасяването на сите мигранти се издъни яко, па стасението на планетата направо тотал щета, то и демокрацията им така тотал щета се оказа.
13
0
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Даже войната в Украйна и взривяването на Северният поток заедно не можаха да достигнат вредите нанесени от "Зелените" в Германия. Осем пъти по-скъп ток благодарение на тях.
12
0
 
1
 
! Отговори
...да, и Путин чука преди 1 месец
на вратата. Въобще Европа изведнъж се събуди от безотговорното си поведение през последните 30 години. Глупостта до това води. Какво гледам за новини от Берлин е същото вече и за София. Мизерия, протести, мигранти, икономическа криза, Путин...
11
0
 
11
 
! Отговори
Дядо Марин преди 1 месец
Да изсичаш дървета и да унищожаваш плодородни почви, за да поставяш соларни панели ПО ПРОГРАМА, за да прибират дебели суми пара шепа хора е най-висшата форма на лицемерие и геноцид към човечеството. Всеки, който ви налага рестрикции вместо да сади дървета ви лъже най-нагло в очите. Изсичането на дървета унищожава климата, не слънцето, топлината и прочие глупости за наивници!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еее, <Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският съюз не е подготвен да се справи с екстремните горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения, предупреди Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), предаде ДПА.>, много весело изказване. Едно нещо, повторено 100 пъти, става истина.:)) Но къде беше това изменение на климата преди ковид пандемията, ковида ли роди тази идея.:)) САЩ вероятно няма да имат скоро тези изменения на климата, само ЕС .:))
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане
8
0
 
3
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
енд Дойче ПропагандеН Ейджънси прИзентс баце... НЕма лабаво,100 гривни на 6ъл804, 24/7... Иначе как ще настигне Кукунела Снайпера :)
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямат стандарти за еко-пожари ли? Само с пречистена изворна вода ли трябва да гасим? В Брюксел записаха ли подмиването и клизмите да стават само с вода >18MOm?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е новата им дойна кравичка за налагане на рестрикции и изкуствено повишаване на цените. Дано никой не се поддаде на тия фантасмагории.
5
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТОЧНО ТОЯ КЛИМАТ НИ ДОКАРА ЛЕКА ЗИМА И ВЪРВИМ КЪМ ВРЕМЕ КАТО ГЪРЦИЯ!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опасностите идват не от климата , а от истерията с енергетиката, където яко напират нови играчи, и ние трябва да платим играта им. Нищо в климата не се е случило повече и по-голямо от това което вече многократно се е случвало.