134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути

Китайският цифров юан е най-големият и най-напредналият пилотен проект
14 мар 2024 22:15, Анисия Иванова
130
134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути
Снимка: БГНЕС

Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването на Атлантическия съвет, базиран в САЩ анализаторски център, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, понастоящем се намират в някакъв етап от разработване на цифрова валута, като САЩ все повече изостават.

Макар че има напредък по отношение на дигиталния долар "на едро" само за банките, такъв за по-широкото население на САЩ изглежда "в застой", се казва в доклада, а шефът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви този месец, че "нищо подобно не се приближава към това да се случи".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се проучат възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но темата се превърна в разделящ политически въпрос, като републиканският съперник на Байдън в тазгодишната предизборна надпревара в САЩ Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.

Поддръжниците на дигиталните валути твърдят, че те ще позволят нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари. Но в редица страни те предизвикаха и протести заради възможността за правителствен контрол и следене.

В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта за цифрови валути, включително китайският e-CNY, който се изпробва с 260 млн. души в 25 града. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по "подготовката" на цифровото евро.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат напълно функциониращи дигитални валути, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който изключи такава валута, след като заради проблеми потребителите останаха без достъп до цифровите си портфейли.

Разделен свят

Докладът разкрива също, че работата по проекти за CBDC на едро се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последвалия отговор със санкции на Г-7.

В момента се изпълняват 13 трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен "mBridge", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще включи още 11 неразкрити засега държави през тази година.

Всички те биха могли да станат част от лавина от големи проекти до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято настояща пилотна схема се разглежда като потенциален проект за други водещи големи икономики.

Китайският цифров юан все още е най-големият и най-напредналият пилотен проект, който е изпробван в различни сценарии - от билети за обществен транспорт и COVID проверки до закупуване на петрол и благородни метали.

Кога Китай ще пусне изцяло e-CNY? "Това е въпросът", каза Липски, цитиран от Investor.bg. "Не тази година, а през 2025 или 2026 г.? Трудно е да се каже."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Единствената цел е преди 1 месец
контролиране и дисциплиниране на масите! А положителните страни са странични влияния само да се заблуждават масите и да може да се рекламират свойствата на това начинание! Кой ще е съгласен за нещо, ако е само в негов ушърб?
105
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
А знаете ли, че банките могат да създават цифрова валута от нищо? Няма нужда да се печата.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цифровите пари са илюзия,ако се разпадне ел мрежата,с какво ще пазарим,ако се бъгне компа в банка или магазин или ресторант,как ще платиш и ще си тръгнеш,спира тока в града от токов удар и настава хаос навсякъде,тъпо.Цял живот спестяваш и сървъра на банката умира и файлчето с твойте парички също.Няма ли физическо изражение твоето състояние,значи нямаш нищо
103
0
 
3
 
! Отговори
Хомосапиенс преди 1 месец
някъде някога някакъв пророк беше казал,че ще дойдат времена когато ако те хванат да притежаваш Библия,ще бъде наказуемо със интерниране във наказателна колония.Лоши времена идват за добрия човек,за лошият винаги е имало по-добри варианти.предатели,доносници,службари и гъзолизници винаги е имало,както и след 9-ти Септември,а в последствие се продаваха на червената хунта.Сега тези са отново м/у нас,и само чакат своят час.Добрите,честните,съвестните и работливите,Те винаги носът всички на гърба.
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ще е най мощния удар върху човечеството, каквото ти програмират това ще ядеш, за нормална храна забравете, трици от червеи, скакалци и т.н., забелязвате ли как в момента издевателстват върху земеделците, целта е глад и след глада ще проядете всичко.
101
0
 
6
 
! Отговори
Аналог Аналогов преди 1 месец
Никой не може да ме задължи да си купя смартфон , скоро няма да посмеят да махнат кеша . Без световни безредици няма да стане.
100
1
 
9
 
! Отговори
МногУ Интересно преди 1 месец
Далаверата и икономиите за банковия сектор ще са ОГРОООМНИ. Разходите по печатането на пари и тяхното преиздаване ще отпаднат. ТОТАЛЕН КОНТРОЛ над парите на простолюдието и появата на нова и изключително ефективна форма за налагане на подчинение. На непослушните, ще е достатъчно само да се блокира достъпа до сметката.И бунтовника умира кат кууче. ИМА И ОЩЕ НЕЩО КОЕТО ДРУГИТЕ СТРАНИ ОБСЪЖДАТ ОТ ОПИТА НА КИТАЙ ОСВЕН ЦИФРОВАТА ВАЛУТА - СИСТЕМАТА ЗА СОЦИАЛЕН РЕЙТИНГ. Който слушка ще получава повече
99
6
 
3
 
! Отговори
Африка преди 1 месец
Супер интересно ще стане когато дигитализират Африка и Индия и Пакистан. Това трябва да се види. Голямо шоу ще бъде. Айде давайте да гледаме циркове безплатно.
98
0
 
4
 
! Отговори
Мислите могат да се преди 1 месец
- визоализират , като ти боднат едно чипче за дигитална валута следващото е да им разрешиш и да те виждат какво мислиш че да ти помагат веднага и да им е по лесно да ти пращат реклами и препоръки какво да правиш .Ще ти бъде представено като нещо което е най добро за теб,а и добрия човек защо да крие мислите си като не мисли нищо лошо ?
97
1
 
8
 
! Отговори
От комунистите ки--- преди 1 месец
-- тайци ли ще се учим ? Този модел се експерементира във Китай ,но е любим на тези който имат власт и натрупани богатства е това вече ще е тоталния контрол и лишаване от досегашата свобода ,хората ще бъдат контролирани от една върхушка и протржетата и за която ще има свобода на действие над другите който нямат да имат никакви права освен да служат и изпълнява за да живеят каквото се иска ще правят без да разсъждават ,другите ще казват може ли да следваш и какво трябва да работиш..
96
1
 
4
 
! Отговори
От комунистите ки- преди 1 месец
-- тайци ли ще се учим ! Там следенето е доведено до съвършенство , държавата се бърка и вижда всичко ,,,а,похарчил 5000 юана ,а е заработил 4000 прибират те по пижама и бой,,, ще има и бонуси за обществен труд и когато си добър за държавата ,а кажеш нещо лошо сметката намалява ,знае се алкохол пиеш ли и къде щом пиеш ти се отнемат пари ,,,и т,н,т,
95
1
 
18
 
! Отговори
инженер преди 1 месец
Като ви падне батерията на телефончето и умиргате прави. Или като ви спрат тока умиргате директно. Ама стадото мучи и се кефи.
94
0
 
6
 
! Отговори
Шанаджия преди 1 месец
И на всяко плащане процент за платформата найс ,а ... Безплатно сирене няма има "скрити" такси...
93
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички търсят спасение от кървавият краварски долар
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е равносилно на колосален биг брадър.Всяко плащане ще е документирано. Сега неплащането на данъци е национален спор. Но ако изчезне кеша вероятността да не плащаш налог ще е почти нулева. НАП ще знае дори кога пикаеш в някоя платена обществена тоалетна. А как ще се криеш от жената по хотели с любовница платиш ли остават следи ....
91
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом слушам от кой ли не "ами то с карта ми е по-удобно да плащам", то със сигурност ще ни сложат "веригите" и скоро ще имаме цифрова валута. Най-лошото от всичко е не толкова самата цифрова валута, колкото неразбирането на масата от хора, до какво води тя, но... всеки човек, всеки народ и като цяло човечеството си заслужаваме съдбата. Щом сме с ро_бско самосъзнание, то ще се отнасят с нас, като с ро_би. Нямам намерение да обяснявам, защо тази валута пор_обва. Близко е до акъла, стига да го имаш.
90
0
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 месец
С цифрови валути инфлацията е колкото си искаме.
89
2
 
11
 
! Отговори
Генерал Колев преди 1 месец
Евото си е евро. Занете ли че машини за чипове се произвеждат само в ЕС? Тихи Войни за чипове има в момента , а машината дето ги прави се произвежда само в Холандия. А самата Холандия която по площ е само 30% от площа България,а има БВП равен на Русия , която е 1/7 *** от цялата суша на Планетата. Извода е ,че технологиите и човешкия ресурс -като знание са новото злато.
88
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки народ си кове съдбата сам. От него зависи всичко.
87
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, чипираха ни !