Скокът на зелената енергия оставя без работа европейските АЕЦ

Вятърните и соларните паркове произвеждат повече ток от всякога
10 апр 2024 21:45, Анисия Иванова
57
Скокът на зелената енергия оставя без работа европейските АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Стремежът за насърчаване на възобновяемата енергия затяга условията за европейската ядрена индустрия.

Докато произвеждането на електричество без изкопаеми горива никога не е било по-спешно, нарастващите възобновяеми енергийни източници и спадът на цените на електроенергията подкопават работата на атомните централи, които все още са крайъгълният камък на електрическите мрежи в няколко части на континента.

Признаците са, че им предстоят трудни времена. Търсенето не се е възстановило напълно след енергийната криза и вятърните и соларните паркове в региона произвеждат повече енергия от всякога, което изяжда дела, който ядрените и въглищните централи изпращат към националните мрежи.

"С настоящите цени на електроенергията традиционните централи за базово натоварване ще имат трудности, освен ако не се сблъскаме с по-дълги периоди с много неблагоприятни слънчеви и ветрови условия, суша или силни горещини“, каза Сигурд Педерсен Лий, старши анализатор в StormGeo Nena A/S в Осло.

В по-дългосрочен план това е предупредителен знак, че реакторите може да бъдат все по-изтласкани от пазара, дори когато страни като Франция и Обединеното кралство планират да похарчат огромни суми за нови централи, след като са идентифицирали технологията като ключов елемент в борбата за ограничаване на глобалното затопляне. На срещата на ООН за климата в Дубай в края на миналата година към тях се присъединиха повече от 20 държави, включително САЩ, Обединените арабски емирства, Япония и Южна Корея, в призива си за утрояване на глобалното производство на ядрена енергия до средата на века.

Electricite de France SA, която тъкмо връща флота си от ядрени централи в релси след години на продължителни прекъсвания за ремонти и проверки, вече трябваше да намали производството и да спре централите или да удължи спиранията. През уикенда фирмата затвори половин дузина рекатори, тъй като цените станаха отрицателни.

На юг в Испания цените на електроенергията за петък паднаха до най-ниското си ниво от 2013 г. и едва се установиха над нулата от седмици. Реакторите Asco I и Asco 2 в страната намаляваха редовно производството си през последните пет седмици. В скандинавския регион операторите също по-често ограничават производството.

Докато реакторите на EDF са проектирани с известна степен на гъвкавост, компанията гледа на текущите събития „с изключително внимание“, каза Седерик Левандовски, ръководител на компанията за ядрено и топлинно производство, на изслушване в Сената в четвъртък.

Държавите от Европейския съюз добавиха рекорден капацитет от вятърна енергия миналата година. Ръстът на слънчевия капацитет надхвърля 40% за трета поредна година, показват данни на лобистка група.

Не е необичайно ядрените оператори да намалят мощността, когато търсенето е ниско и доставките на слънчева и вятърна енергия нарастват, но пълното спиране на блоковете е рядкост поради времето, необходимо за възстановяване на мощността, и свързаните с това усложнения.

 "Това, от което се страхуваме най-много, е спирането на реакторите“, каза Левандовски. „Ако трябваше да имаме по-чести спирания, свързани с възобновяеми енергийни източници, изменение на климата и т.н., ще трябва да разгледаме това много внимателно“, допълни тойу цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Натискът за ограничаване на ядреното производство, който често се материализира, когато индустриалната активност се забави през уикендите и празниците, може да се появи отново скоро. Потреблението във Франция е спаднало до само 33 гигавата в часовете преди разсъмване в неделя, според данни от мрежата на Bloomberg. Модел на Bloomberg показва, че използването отново ще падне под 35 гигавата следващия уикенд. Това е по-нормално ниво през май, когато времето е по-топло.

От четвъртък френските цени за ден напред са под 10 евро за мегаватчас, в допълнение към това, че станаха отрицателни за събота на търг на Epex Spot SE в Париж.

Според Сабрина Кернбихлер, водещ енергиен анализатор в Energy Aspects Ltd., EDF се нуждае от цена около 22 евро на мегаватчас на пазара на едро, за да работи икономично. EDF отказа коментар.

Не само ядрените централи ще пострадат. Според Лий от StormGeo някои германски въглищни станции също ще се сблъскат с месеци без работа за сметка на газови централи, които са по-евтини след рязък спад в цената на това гориво.

Настоящите опасения за производителите също са изострени от меката, ветровита и дъждовна зима, която принуждава водноелектрическите оператори да изпразват резервоари, за да направят място за топящата се снежна покривка, каза Емерик де Виган, вицепрезидент за енергийните пазари в индустриалния консултант Kpler SAS.

Проблемът с ядрените генератори ще става все по-остър с продължаването на зелената експанзия, особено ако търсенето на електроенергия остане по-ниско за по-дълго време. Целта на Европейския съюз за 42,5% дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на ЕС до края на десетилетието повишава допълнително залозите за традиционните централи, вариращи от ядрени до въглищни и дори газови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от ЕС
Доходите в еврозоната растат, домакинствата пестят все повече
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи за Франция и Великобритания може нови мощности , а за Нас не ? Костов, Царя, Боко, Киро... само предатели по Нашите земи !!!!!
45
0
 
2
 
! Отговори
какви новини преди 2 седмици
без руските енергоносители ражда пропагандата на измислици!
44
0
 
1
 
! Отговори
В щатите също преди 2 седмици
15 кв км слънчева електростанция за половин час буря с градушка станала на *** - тая новина къде ви беше?
43
0
 
3
 
! Отговори
трябва ли да вярваме преди 2 седмици
При тоя нестабилен климат не бих заложил на вятър - работа!
42
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ Е: преди 2 седмици
ЕЛ- ЕНЕРГИЯТА И ВОДОРОДНИТЕ КЛЕТКИ СА БЪДЕЩЕТО!!!
41
0
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 2 седмици
Електричеството е новия петрол. Който има електричесво, той ще е богат.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европа ни дава лултура да лапаме на зелените бахура .
39
3
 
13
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 2 седмици
Търсенето на електроенергия може да остане по-ниско за по-дълго време само като резултат от настъпващата деиндустриализация в Еесовската зона. В Русия ситуацията е диаметрално противоположна. Русия усилено строи нови супермощни ВЕЦ, нови газови генерации и нови АЕЦ на бързи неутрони/оловен топлоносител.
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стигнах до "спадът на цените на електроенергията" и ви теглих една майна.
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Trump2024 Стига с тоя наратив бре! Не ползвай думи, които не разбираш. Не всички думи се ползват във всякакъв контекст. Научил една-две нови думи и ги джаска във всички коментари. За щяло и нещяло.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Глупости, глупости, глуууупости!
35
3
 
14
 
! Отговори
Trump2024 преди 2 седмици
Макар жалката пропаганда, наратива се пропуква ЯКО!
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви глупости пак са ви спуснали да пишете от посолствоТО?! Коя индустрия (осоебно тая на Германия и Франция) може да работи НОРМАЛНО на вятърни мелници и соларни шитняци? Няма вариант да убедите нормално мислещите хора. Да не говорим че половината време когато няма слънце и вятър тея недоразумения не могат да генерират и 1 ват енергия. Скрийте се!
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВСИЧКИ еко и зелени джендърлящки партии трябва да се забранят със закон. Всички ЛГБТ-то и прточие *** - на фронта в Окрайна за глобално редуциране на броя. Утвърждаване със закон на хетеросексуалните бракове като ЕДИНСТВЕНА градивна единица на обществото имаща право да отглежда и(или) създава потомство. Уважение и търпимост към всяка религия и утвърждаване на християнството като доминираща европейска религия.Пълно спиране на емигрантския поток.Само и ЕДИНСТВЕНО така Европа има шанс да оцелее.
32
0
 
19
 
! Отговори
Подсказвам преди 2 седмици
"зелените" технологии вредят много повече на околната среда.
31
2
 
2
 
! Отговори
Студен старт преди 2 седмици
Това често пускане спиране на реактори едва ли е технологично предвидено.
30
0
 
7
 
! Отговори
Не се преди 2 седмици
Притеснявайте есгейските зелени тъ...аци мислят за унищожаването на човечеството в световен мащаб не за озеленяване и подобряване на въздуха!!!Нищо,пак Путин е виновен.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този пасквил е смешен. Който разбира от енергийна система ще се пукне от смях като го прочете. Нали искат колите да са електрически, т.е. и за тях ще трябва ток.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам какви са тези ескперти, най-вероятно екоталибани със завършен 3-ти клас, няма как енергийната система на съществува без ядрени мощности. Тъй като фотоволтаиците могат да произвеждат ефективно само когато ясно и слънчево, а пък перките само когато има определена скорост на вятъра, за да се поддържа напрежението в мрежа трябва да разполагаш 24/7 със сигурни мощности готови да компесират слабите резултати на ВЕИ. Следователно без АЕЦ енергийната система на Европа ща рухне буквално!
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тогова да спрат стимулирането на Зелената енергия преди да са унищожили всички турбини.