В Нидерландия пак разследват "българска измама" със социални обезщетения

През 2013 г. десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени
Обновена: 17 апр 2024 14:47 | 17 апр 2024 14:42, Елка Василева
70
В Нидерландия пак разследват "българска измама" със социални обезщетения
Снимка: архив, БГНЕС

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България. Отделът „Социални обезщетения“ е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се регистрират на нидерландски адрес и кандидатстват за обезщетения. Става въпрос за 2000 различни социалноосигурителни номера, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Това се посочва в писмо, което държавният секретар по обезщетенията и митниците Ауке де Врис е изпратила до Камарата на представителите.

През 2013 г. също беше разкрита българска банда, извършвала по този начин мащабни измами със социални обезщетения. Този нов случай изглежда като повторение на случая от 2013 г.

Общественото недоволство около така наречената „българска измама“ според някои е допринесло значително за организираното преследване на измами, при което десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени и впоследствие получиха големи обезщетения. Възстановяването от този скандал с обезщетения все още създава главоболия за Де Врис.

Последствията от скандала с обезщетенията също така затрудняват отдела в предотвратяването на този вид измами, пише Де Врис. По думите ѝ служителите се опасяват да не сгрешат отново. Освен това поради несъответствие със законовата и нормативната уредба са били деактивирани системите за предупреждение, целящи идентифициране на заявления, в които нещо може да не е наред. Службата все още работи върху въвеждането на нов подход срещу измами, който ще намали риска от неправомерно отпускане на надбавки.

В същото време Де Врис предупреждава при тези нови сигнали за измама да не се забравя за хората и човешкото измерение. Възможно е да става дума за лица, които са жертва на злоупотреба с личните им данни. Държавният секретар се позовава и на неотдавнашния окончателен доклад от парламентарното разследване на политиката срещу измамите, който заключава, че в продължение на години правителството е било сляпо за хората и закона.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от ЕС
В Брюксел полицията спря конференция на крайната десница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нека да хванат измамниците. Те са свикнали като тука, че могат да крадът държавата без наказано. Да ама не Нидерландия си има разследващи органи които залавят измамниците и после - тежко им.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Нидерландия? Ония същите дето са виновни за избиването на милиони в Южна Африка? Ония същите дето са крали златото и диамантите там? Същите ли? Които имат потъваща столица, която смърди на тоалетната на коя да е гара? Претъпана с повръщащи надрусани туристи? Апартейдът окончателно приключва през 1990-та. Тия имат наглостта да говорят за "българска измама"? Че то в тоя Амстердам ако има останали бели хора или са българи, или румънци. И ги търсете в квартала с червените фенери.
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нидерландците са окрали цял свят. В случая нашите съграждани са извършили благородна кражба, като Робин Худ.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ааа че българските роми знаете ли колко апартаменти изкупиха с пари от соцеали от Германия ? Скоро ще изкупят всичките имоти в областните градове . Все от роми и с пари от соцеали . По 2000 - 3000 евра вземали ама зависи колко ромчета ще закараш там . Нали за тва сме членове на ЕС ? Заради ромовете и политиците . Те вземат парите а ние плащаме .
40
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Браво на българите! Холандците трябва да бъдат скубани до кокал!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нидерландия ми звучи като Нигepландия все едно е някаква африканска държава
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В много ЕС държави законите са с високи обещетения,или ромовете се възползват например Франция записват се на платена борса за една седмици и после получават помощи пари около 2000 лв наши пари като се запишат нашата борса и така за една седмица тук че получават цяла година по 2000 лв на месец,нашите ромове са наясно с тая далавера ,тия не знам кво са направили но тия 2000 лв са законни,и се възползват много хора
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пак ли вие бе хайвани бегейски
36
1
 
4
 
! Отговори
Ханко брат преди 4 седмици
Моят народ славен род пие пее пуши и мадами души
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тез за какво си смениха името, Холандия много повече ме кефи от това Нидерландия :))
34
1
 
4
 
! Отговори
До Хахаха преди 4 седмици
Трябва да си рядко т.п за да смяташ, че този вид измами се правят само от "българи". Такъв тип измами се правят от всякакви пришълци и не са нищо ново. Това обаче няма общо с Шенген.България е покрила всички изисквания на ЕС и отказа да ни приемат е по съвсем разлчна причина.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Хахаха Племе са с иганите. Българите са народ!
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Интеграция !И ,те така !Българин и Българско Гражданство са различни неща ,факти ,представи ,начин на живот .Визите ,трябва да се върнат и тогава ще видите -кон -боб ,яде ли ?!
31
1
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 4 седмици
Повечето са роми има и българи както и български турци.Тук трябва да се намесят българските власти заедно със нидерландските си колеги,но уви ние нямаме служби
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Холандците си мразят българите по-принцип, имам двама роднини които работят там, но това са роми, абсолютно съм сигурен, щом точат държавата, в случая Нидерландия :))
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На българин няма да му дадат социални помощи, остават ромите с българско гражданство :)))
28
2
 
3
 
! Отговори
Племето преди 4 седмици
С името България - ***, ориенталски измамници. Тарикатлъка, кражба и измама на пиедестал в Гетото А вие комплексарчета каквото и да пишете реалността не може да я промените просто комплекс сте които избивате няма как да ви спасят живеете в дупка вие сте *** *** *** *** аборигени
27
0
 
1
 
! Отговори
Бай Боеб преди 4 седмици
Евала, БРАВО ! От нагло-саксонците трябва да се краде, който, както и колкото може.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Затова всички мангасарини карат нови мерцедеси и в махалите са вдигнали палати.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Такива мащаби не се постигат без човек в данените служби, да се разтърсят и за Нидерландската част от групата.