Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%

Бързият растеж на износа -бонус, получен благодарение на присъединяването
133
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Снимка: БГНЕС

Днес (1 май 2024 г.) се навършват 20 години от присъединяването към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от региона на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.

Техният пример бе последван от България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към съюза през 2004 г., доходите на човек от населението са нараснали бързо, се посочва в най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То е посветено на икономическото развитие на страните, присъединили се към ЕС преди две десетилетия.

Средният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението (по пазарни обменни курсове) се е увеличил съществено в осемте страни. През 1995 г. той е представлявал едва 14 процента от БВП на човек от населението в Германия, през 2003 г. се е равнявал на 26 процента, а през 2023 г. е достигнал 50 процента.

Това означава, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е приближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откакто осемте страни са в Евросъюза, посочва ЕБВР.

Съществена част от този икономически ръст, а именно 14 процентни пункта, може да бъде разглеждана като "бонус, получен благодарение на присъединяването към ЕС". Той произтича от бързия растеж на износа на тези страни спрямо брутния им вътрешен продукт, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и световните вериги за доставки, се посочва в анализа.

"Бонусът за присъединяването към ЕС" засили конвергенцията на доходите

Средният БВП на човек от населението в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 процента от БВП на човек от населението на Германия през 1995 г. съвпада със средното съотношение, наблюдавано днес в съседни на ЕС страни, сред които са Молдова, Турция и Украйна, посочват експертите на ЕБВР.

Към 2023 г. нивата на БВП на човек от населението варират значително сред страните, присъединили се към ЕС след 1 май 2004 г., в това число Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към германския брутен вътрешен продукт на човек от населението, този на България се е равнявал на 28 процента към 2023 г., докато на Естония и Словения - на между 58 и 59 процента.

Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението, съпоставени с доходите в Германия.

Силно представяне на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от региона на Централна и Източна Европа, средното съотношение на износа към БВП се е увеличило от 39 процента през 1995 г. на 44 процента през 2003 г. и до 69 процента през 2023 г.

Най-голямото относително увеличение през периода 2004 - 2023 г. е регистрирала Полша. В тази страни съотношението износ към БВП нараства от 34 на 57 процента.

През 2023 г. съотношението износ към БВП е варирало сред единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 процента в Румъния до 92 процента в Словакия./БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: доходЕСикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Алоооо, не ми се правете на бедни! Няма къде да паркираш, кръчмите пълни, кеф ти Гърция, Банско, Пампорово.... По магазините количката до горе. Ядене и пиене на корем... Който бачка има пари. Глад и лабут за дрътите комунисти!!!
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това,че сега се въртят повече пари в държавата не значи,че народът е забогатял. Просто всичко е частно и една малка група хора забогатя. Останалите живуркат. Преди 89г в държавата имаше по-малко пари на глава от населението,но всичко отиваше за изграждане на държавни обекти. От тях всички имаха полза. А това,че сега Бай *** ще построи един мол за 500 милиона на мен няма да ми подобри живота.
10
5
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Защо България още не е към африканския съюз ? Банани имаме какво друго ни трябва ?
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравейте, африканци! Изберете пак премиер-мамун Боко мамун и ще влезете в африканския Шенген!
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Инфлацията в Естония е 38%, като се махне инфлацията, БВП се е увеличил с 20%. Евростат пак са се опитали да фалшифицират данни, като удвоят едно, скрият друго и излъжат за трето. Защо си мислят, че ние пасем трева?!? Все още не сме станали като западноевропейския зеленчук. Абе четете я тази икономика бе, не боли толкова много.
7
4
 
7
 
! Отговори
Х преди 1 месец
когато хората спрат да обвиняват политиците за всичко, ще се подобрим. Народа не краде, не защото е честен, а защото няма възможност...
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук много се краде, корупция и малко се отчита пред държавата. Взеха ни в ЕС с много компромиси. И сега вече не ни искат в еврозона и шенген. Само много заблудени хора си мислят, че членството в ЕС е нещо лошо. Трябва да е повече икономически и по-малко идеологически съюз, но това ще се оправи след изборите.
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на чекмеджян Тиквата :)))
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕСТОНИЯ НЕ Е ИМАЛО МУТРЕНСКИ РЕЖИМ.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора които забавят проекта за детска болница за да го подарят на свой човек нямат отношение към държавата и държавното управление.
2
8
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахаааааа. Важното е, че БВП на глава в България подмина БВП на глава в Блатная, Беларус, Сърбия и др. руски нyжници :))))))))))))))))) И всяка година расте разликата.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ОТ ВЛИЗАНЕТО В ЕС ДО ИДВАНЕТО НА ПРОМЯНАТА УПРАВЛЯВАТ НЕКАДЪРНИЦИ