Съпругата на Агджа разказва как е била изфабрикувана "българската следа" в атентата срещу папата

Със своята книга тя иска да сложи "ред в хаоса"
1 май 2024 16:53, Нели Христова
61
Съпругата на Агджа разказва как е била изфабрикувана "българската следа" в атентата срещу папата
Снимка: БГНЕС

Мнозина бяха изненадани,когато преди години разбраха, че Мехмет Али Агджа, атентаторът на папа Йоан Павел II, през 2015 г.се е оженил за Елена Роси от град Равена. 56-годишната италианка, която е завършила на Апенините политически науки и философия,днес живее в Турция с 66-годишния бивш член на "Сивите вълци". Както съобщи италианското издание "Блиц Куотидиано", Роси е написала книга, в която разказва как протекли "в действителност" събитията около атентата от 13 май 1981 г., и как била изфабрикувана "българската следа" в него. Съпругата на Агджа още не е публикувала творбата си, но разказва съдържанието й в интервю за журналиста и писател Пино Никотри –той е автор на много разследвания и книги за престъплението срещу Йоан Павел II.

Според италианката трима издатели обмисляли публикуването, но били притеснени от евентуални наказателни дела. Роси цитира конкретни имена на важни хора, които все още са живи и са участвали в пускането в ход на различните следи – от българската до ватиканската.

Елена Роси аргументира избора си да напише книга с волята си да сложи ред в хаоса от най-различни тези и лъжи по темата, за който допринесъл и съпругът й Агджа. В първата част на книгата си италианката разказва за атентата на пл."Свети Петър", а във втората – за изчезването на Емануела Орланди и Мирела Грегори.

"Опитах се да изясня идеологическите, и най-вече психологическите мотиви, подтикнали съпруга ми към трагичния жест.Единственият поръчител на Агджа трябва да се търси в неговите вътрешни демони, и може би в съдбата му".

Роси казва за българската следа, на която отделя много внимание, че тя е тотално фалшива и че всичко от нея било подсказано на затворника Агджа. Авторката говори надълго и нашироко за българина Сергей Антонов, с намерението да бъде оправдан поне посмъртно, тъй като приживе бил обвинен и пратен в затвора несправедливо. „Той е нямал нищо общо със случилото се на пл."Свети Петър" и никога не се е запознавал с Агджа преди атентата", твърди Елена Роси.

"В книгата си се занимавам и с никога проектирания атентат срещу Лех Валенса, шефът на профсъюза "Солидарност". И за него на Али е било подсказано.Напротив – нито българите, нито синдикалистът Луиджи Скричоло, нито който и да е друг, не е възнамерявал да убива Валенса!

Роси отделя една глава в книгата си и на разпитите на мъжа й от съдията Карло Палермо през февруари 1983 г.,който си дал сметка как турчинът бил изцяло подготвен от някого за версиите си. Италианката казва, че за да напише книгата си, разпитвала съпруга си денонощно за всички възможни факти. Тя обаче говорила и с Ялчин Озбей, другият „свидетел", който по подобие на Агджа бил „подкован" какво да казва. Той бил и единственият, потвърдил поне частично „българската следа" във втория процес.

Роси се срещнала и с дъщерята на Абдула Чатлъ и с двама приятели на Орал Челик. Всички те й потвърдили без колебание версията на Агджа – че "Сивите вълци" нямат нищо общо нито с атентата срещу папата, нито с отвличането на Емануела Орланди. Агджа действал по своя инициатива, без да информира ни най-малко за намеренията си, защото се опасявал, че може да го спрат да извърши нещо толкова сензационно.

В интервюто за Пино Никотри италианката разказва, че отделила в книгата си и доста място на факта, че на 28 юни 1983 г. Агджа се отрекъл от предишните си думи. Това му подсказали да направи същите онези хора, които го снабдили преди това с грешни информации за дома и семейството на Сергей Антонов. Тези детайли обаче били разкрити от адвоката на българина Джузепе Консоло. Въпросът е да се разбере защо са избрали тази дата, или 6 дни след изчезването на Емануела Орланди, казва Роси.

"Българско-съветската следа се задържа много време и някои още вярват в нея, но е тотално фалшива. Али Агджа е бил подкован за нея изцяло в затвора. В замяна на обвинението срещу българските служби му е било предложено да бъде освободен след две години, или след помилването от президента Сандро Пертини. Държавният глава обаче не се огъна пред тази пошла игра", разказва Елена Роси, цитирана от "24 часа".

На въпрос на Пино Никотри вярно ли е, че по време на процесите в Рим Агджа си записвал върху дланите имена и факти,които да "пробутва" на магистратите за "българската следа", Елена Роси отговаря, че това не било необходимо, защото помнел всичко наизуст. "СИСДЕ (бившите вътрешни тайни служби в Италия –бел.а)със сигурност е подсказвало на Агджа какво да казва посредством неговия служебен адвокат, който бил свързан с тях. Те обаче не са действали по своя инициатива, а са изпълнявали заповеди, идващи от високо. По време на процеса, когато вече беше ясно, че зад Агджа има суфльор, се опитаха чрез сътрудника на правосъдието Джовани Пандико да хвърлят вината върху горкия генерал Пиетро Музумечи и върху външното разузнаване СИСМИ, които нямаха нищо общо", твърди Елена Роси.

Тя цитира и конкретни имена от италианските вътрешни тайни служби, които подковали в затвора Агджа за "българската следа". На 29 декември 1981 г. в затвора на Асколи Пичено двама представители на СИСДЕ – Алесандро Петручели и Луиджи Бонагура, се срещнали с Агджа по негово искане,защото той претендирал да му бъде гарантирано освобождението в замяна на обвинения срещу съветския блок. Агджа искал „официална среща", а не само подшушванията, които получавал. Двамата представители на службите му обяснили, че ако се съгласи да обвини българските служби за атентата,папата щял да призове президента да го помилва и след няколко години щял да бъде свободен човек. Така Али Агджа тогава приел предложеното му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко беше машинации на КГБ, провалени, както и много други, натопиха България, с някакви писма до БГА Балкан.....Сергей Антонов умря без никой да го погледне, ние пак , бунака на руските интереси! И най- обидното е че ни третират така тия бушита, като сме народ 10 века преди тях постигнал и развил култура! Запомнете тия не са ни приятели, те са най-долни лъжци, не им вярвайте на плитките внушения, проверете дали е така, вижте Лъжата!
25
6
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Айде, трлввете пак намесиха руснаците :) Няма ли с какво друго да се занимавате по празниците?
24
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България и Сергей Антонов нямат нищо общо с атентата. На времето българската държава направи всичко възможно истината да излезе наяве. До голяма степен успя, но животът на един човек беше съсипан. Дължим му признателност, че не се предаде на натиска и до край устоя за сметка на здравето си! Според мен вината на папата е голяма, защото той не намери сили да спре навреме инсинуациите, въпреки че е знаел за лъжите. Едва прошепнати думи след 20 години не могат да компенсират нанесените щети.
23
7
 
3
 
! Отговори
Derin devlet до 24 преди 1 месец
Така е било писано. И на Сергей. Кадерът не може да го променим. Агджа затова оцеля, защото имаше вяра.
22
0
 
22
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Ми то първо септември 1982 американската журналистка Клеър Стърлинг започна серия публикации за българската следа и след това чрез служебния си адвокат Али Агджа научи за нея.Побърйаха българина Антонов с разни инжекции при разпитите му и държавата ни нищо не направи да го подпомогне финансово след Голямата промяна.Вече бяхме част от Запада.Дори си съчиниха заговор за убийството на Лех Валенса - Солидарност Полша и президент след голямата промяна.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Derin devlet - Агджа знае за какво е бил в затвора, имало е причина, не е вкаран там невинен, а на Сергей за какво разбиха живота?
20
7
 
2
 
! Отговори
Derin devlet преди 1 месец
Аз не те обиждам и съжалявам, че така го изживяваш, но щом си гледала Агджа си чула, че и той съжалява. Това са неща на много високо ниво и човешките животи не се броят. Сергей ми се вижда благ човек, но силен дух не смятам, затова в подбран. Той е лабилен човечец слушащ Лили Иванова. Извинявай, но Агджа лежа 30 г в затвора и излезе и е жив. Това е истински вълк и силен дух. Не се пали, но питай мъжете и ще ти го кажат.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тцъ. Нема да и четем книгите за да получим информация за едно и веднага да ни излъжат в нещо друго. Щом се е оженила за такъв...
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги от Болшая и Могучая използват България като муле за Политически , търговски , финансово за мръсни поръчки . Има още живи клакьори на Москва в България
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжа, лъжа, но животът на Сергей Антонов беше разбит наистина. И си личеше, че тоя човек не е виновен, ама......
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До11. Тогава 1983 до 1990г. Никои не споменаваше руснаци или Русия имаше Съветски и ОНД /ОБЩЕСТВО Независими Държави/
15
1
 
9
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Кой поръча тая статия? Сергей съм го виждал няколко пъти в 84 като призрак беше.
14
4
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 12. А ти къде в коментара прочете нещо против Сергей Антонов? Отивай да разбъркаш манджата, че загоря.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът и особено католическата църква никога няма да ни простят, че сме победили и пленили Балдуин Фландърски
12
4
 
17
 
! Отговори
Do 10 преди 1 месец
Serin DeMerd ли си какъв си- гледала съм всички интервюта на Агджа- няма такъв нелицеприятник и абсолютена проекция на самата ходеща наглост! Доказано Сергей Антонов НЯМА НИЩО ОБЩО, както и България, с опита за убийството на Йоан Павел Втори!!! Имаш правото да мълчиш, пред Антонов, да се смириш пред силният дух на този велик българин, на чието малко пръстче не можем да стъпим! Защото изтърпя всички унижения на света, но не предаде Родината си! А ти бляк
11
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите бяха готови да убият Папата и да омаскарят българския народ за стотици години за да се сложат на Руснаците. Също като днешните русофили
10
21
 
6
 
! Отговори
Derin devlet преди 1 месец
Агджа го изясни в интервюто за нова. Българските служби го вербуват под давлението на КГБ. Те до ден днешен не могат да се изчистят от руски агенти, а тогава са били на пряко подчинение. И руснаците така не са пряко замесени, а Агджа нарочно не го убива. Той е обучен в лагерите на Сивите вълци. Убивал е преди да стреля по папата, но е хитър. Абдулла Чатлъ е голяма работа. Той е дълбоката държава. Голям турски националист. И сега до Линке: ей, черен етиоп, спри да бълнуваш. Има само. Истанбул!
9
2
 
24
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
13 май 1981г.Злокпбна част от историята ни тогава!-:( Българското общество,така и Не повярва тогава на тази " теза" на Запада! Една малка Социалистическа България,да се занимава с " атентати" в сърцето на Запада. Браво на тази жена че Открехна завесата за истината! Йоан Павел беше уважаван от мен лично Папа! Сергей Антонов беше Набеден от Ски Агджа тогава! Освободиха го от затвора и се прибра в София.Но до последно този мъж,не знаеше къде се намира!-:( Истината излезе!-:)
8
9
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
Това няма да го чета.
7
26
 
8
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 месец
Няма съмнение поръчка на Москва логистика полковник Зилов, майор Айвазов,Желю Василев, Сергей Антонов агент Крум.Изпълнител Агджа...