Теория и практика на конспирацията

Едно разследване на Мартин Дилън по случая "Първанова-Желева"
21 яну 2010 11:01,
274
Теория и практика на конспирацията
Снимка: БГНЕС

Мартин Дилън е определян като светило в журналистиката, работил е за медийни гиганти като ВВС, СNN и NBC.

Роден е в Белфаст, но повече от 10 години години живее и работи в Ню Йорк със съпругата си, българската журналистка Виолета Кюмюрджиева. 

Dnes.bg пуска целия материал на Мартин Дилън, публикуван на 19 януари в изданието Euronews.com. 

------------------------------------ 

Тайни имейли между българския евродепутат Антония Първанова и един от вицепрезидентите на Европейската комисия – естонеца Сиим Калас, разкриват, че двамата са били част от конспирация, целяща да дискредитира българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева по време на изслушването й на 12 януари.

Мащабна медийна кампания сложи на г-жа Желева етикет „мафиотска невеста“ и тя публично бе обвинена от Антония Първанова, че е излъгала за финансовото си положение. Затова и оттеглянето на кандидатурата на Желева на 19 януари не бе изненадващо.

Доказателствата сега обаче показват, че Първанова, която бе един от основните противници на Желева по време на излъчваното на живо изслушване, е била инструмент в разпространяването на твърденията, че Желева е лъгала за връзките си с компанията Global Consult.

Другият основен играч в сагата е Сиим Калас – бивш премиер на Естония, който в момента е един от петте вицепрезиденти на Еврокомисията. Неговата роля в сюжета е била прикрита до 18 януари, когато го свързах с г-жа Първанова в статията си, публикувана в българския всекидневник „Стандарт“ и в онлайн версията на Euro News.
 
Калас, който е и бивш член на комунистическата партия в някогашен СССР, е влиятелна европейска фигура. Неговият ресор са административните въпроси, одит и борба с измамите, но това не му дава власт да разследва Желева или да разпространява информация по неин адрес от името на когото и да било, особено от името на Първанова.

Когато журналист на New Europe се свързва с кабинета на Калас на 19 януари, пресаташето на естонеца ядосано отрича той да познава Първанова.  

„Историята е пълна глупост“, казва пресаташето и отрича „Калас да има нещо общо с обвиненията срещу Желева“.

Репортерът тогава ми каза, че е много необичайно служител на пресцентър да е толкова агресивен, пише Дилън.
 
Ако обаче Калас не е познавал Първанова и няма нищо общо с обвиненията срещу Желева, какво би отговорил, когато му бъдат предоставени доказателства за обратното?  

Следните имейли, разменени на 7 януари и разкриващи връзката между Първанова и Калас, не са променяни по никакъв начин от мен, нито по отношение на съдържанието, правописа или общия изглед. Абревиатурата CAB означава "кабинет", тоест личния офис на всеки еврокомисар.

Първият имейл е от изпратен от Етиен Мори, асистент в офиса на Антония Първанова. Съобщението, изпратено „от името на Антония Първанова“ до Хенрик Холоей, съдържа и два файла – превод на документи относно нарушението на българските закони, касаещи конфликта на интереси, заради участието на Желева в търговски дружества.

From: MAURY Etienne (mailto:etienne.maury@europarl.europa.eu)

Sent: Thursday, January 07, 2010 12:05 PM

To: HOLOEI Henrik (CAB-KALLAS)

Subject: Commissioners hearings – Violation of Bulgarian laws governing the visibility of the assets of holders of public interest by Ms Rumyana Jeleva

Dear Mr. Hololei,

On behalf of Antonyia Parvanova, you will attached – for your personal reference – the translation of two documents regarding the violation of Bulgarian laws governing the visibility of the assets of holders of public interest by Ms. Rumyana Jeleva, Minister of Foreign Affairs.

Best regards,

Etienne Maury

Etienne MAURY

Parliamentary assistant, Head of office

Office of Dr. Antonyia Parvanova MEP

European Parliament
ASP 9G263 / WIC M02030
Rue Wiertz / Allee du printemps
B-1047 Brussels / 67000 Strasbourg
 
Tel: +32 2 284 7568 / +33 3 88 17 7568
Fax: +32 2 284 9568 / +33 3 88 17 9568

Имейлът демонстрира как Първанова е осигурила документи на Калас (Хенрик Холоей е служител на кабинета на Калас – бел. ред.), заобикаляйки директната кореспонденция с него. Холоей от своя страна препраща имейла на Йоханес Лайтенбергер, служител в офиса на председателя на ЕК Барозу.

Ето и втория имейл, изпратен от Холоей (CAB-KALLAS) до Йоханес Лайтенбергер (CAB-BARROSO), в който Холоей казва, че му изглежда логично да препрати този мейл.

From: HOLOLEI Henrik (CAB-KALLAS)

Sent: Thursday, January 07, 2010 12:53 PM

To: LAITENBERGER Johannes (CAB-BARROSO)

Subject: FW: Commissioners hearings – Violation of Bulgarian laws governing the visibility of the assets of public interest held by Mr. Rumyana Jeleva

Dear Johannes,

I thought it would make sense to forward this to you as well as for info if you have not got this already!

Rgds,

Henrik

От двата имейла става очевидно, че сюжетът е бил готов още към 7 януари 2010 година и още тогава Първанова и Калас са знаели какво става. Не би било нелогично заключението, че двамата са работили върху схемата от известно време, което би обяснило и бързата циркулация на документите от Първанова от кабинета на Калас към кабинета на Барозу (CAB-KALLAS към CAB-BARROSO).

Използвайки CAB-KALLAS като канал за предаване на информация, Първанова очевидно е възнамерявала да пази името си от директно свързване с конспирацията. Това е добре позната техника, използвана от разузнаването при разпространението на дезинформация. Дезинформацията за противника изтича през канал, който не води директно обратно към тях.

Първанова, а може би и други, които искат да останат на тъмно, трябва да са били убедени, че никой в офиса на Барозу няма да свърже естонеца Калас и неговия кабинет в конспирацията срещу Румяна Желева.

Следователно българската връзка в конспирацията вероятно е изпитвала чувство на сигурност, че няма да бъде разкрита. Всъщност дори изглежда, че дезинформацията за Желева, тихомълком прехвърлена от CAB-KALLAS към CAB-BARROSO, е била по-скоро приета като действие, ръководено от добри намерения – опит на добронамерения вицепрезидент на ЕК да намекне на шефа си – Мануел Барозу, за опасностите в кандидатурата на Желева.
 
И все пак човек би трябвало да се запита защо Калас изобщо се е забъркал или е позволил офисът му да участва в съмнителни схеми, които нарушават правилата на ЕС относно проучването на кандидати за еврокомисари.

Калас е имал властта, ако е искал, да инструктира служителите си – съвсем законно, да проучват Желева, като за целта обаче е трябвало да уведоми председателя на Еврокомисията Барозу за намеренията си, а също и самата Румяна Желева.
 
Това от своя страна обаче би насочило интереса към него и доста хора щяха да попитат защо Калас се интересува от Желева.

Затова той нарушава правилата, позволявайки неговият офис да бъде използван за разпространението на информация от източник, който не е оторизиран да разследва Желева, а именно – Антония Първанова.

Що се отнася до Първанова, тя може би е нарушила националното законодателство, разследвайки тайно собствения си външен министър и разпространявайки лъжлива информация за финансовото й състояние.

Конспирацията срещу Румяна Желева е нечуван пример за престъпление и изисква сериозно журналистическо разследване, което обаче липсва в общото отразяване на аферата с Желева. И преди, и след изслушването на 12 януари журналистите предпочитаха да повтарят основните и клеветнически твърдения, разгаряни от слухове и мълви. Правейки това, те игнорираха ядрото на случая.

Госпожа Желева се отказа от състезанието, но това, което остава, е история, разкриваща политическата болест в самото политическо тяло на Европейския съюз.

Всеки, който познава Румяна Желева, ще признае, че тя е приятна, интелигентна жена, с истинско чувство за справедливост. В ролята си на външен министър тя впечатли много специалисти по външна политика.

Тя направи грешки в представянето си на 12 януари, когато отношението към нея бе повече като разпит, отколкото интервю. Някои от въпросите, които й бяха зададени, разкриха истинския политически наивитет на някои от евродепутатите. Беше попитана за Аден. Имаха предвид пристанището Аден, Южен Йемен или Аденския залив? И къде е изобщо европолитиката по отношение на Аден? Въпроси от този тип подчертаха и извадиха наяве некомпетентността на някои хора.

От журналистическа гледна точка аз бях шокиран от готовността на някои медии да следват тълпата до такава степен, че се стигна до досадните повторения на лъжливите твърдения, които се появиха, особено в публикации като тези на Die Welt.

Сега е работа на другите да открият как Калас е бил убеден да стане канал на Първанова за пускане на дезинформация, както и кой друг е бил въвлечен в схемата. Може би някои журналисти, които редовно отразяват работата на еврокомисията, ще надигнат главите си и ще отразят правилно случая. Може би те ще попитат българското правосъдно министерство какви мерки ще бъдат предприети, когато видят кореспонденцията между Първанова и Калас.

Аз се срещнах с Румяна Желева и я интервюирах, когато тя бе в САЩ на 29 ноември 2009 година. Тя ме впечатли, както впечатли и други хора, с които бях разговарял.

На 19 януари госпожа Антония Първанова написа следното писмо до мен:

Уважаеми г-н Дилън,

Служителите в офиса ми ме информираха за следната статия, публикувана вчера в българския вестник Стандарт.

Тъй като бях много изненадана от езика, използван в тази статия, и то от журналист като вас, най-учтиво ви каня да обсъдим въпроса заедно. Ще се радвам да споделя с вас всички специфики на изслушването. Не подкрепям последвалите го интерпретации по никакъв начин.

Поздрави,
Антония Първанова
Член на Европейския парламент

Dear Mr. Dillon,

My office brought to my attention the following article published yesterday on the website of Standart News Bulgarian newspaper:

As I was quite astonished by the language used in this article, coming from a journalist with such references as yours, I would kindly invite you to discuss this matter with me. I would be glad to share with you all the pecularities of this hearing, which further interpretations I do not appreciate and support in any possible mean.
 
Best regards,
 
Antonyia Parvanova
Member of the European Parliament
Vice-President of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)

Аз й отговорих, че се надявам да ми отговори на няколко въпроса, които ще й изпратя по мейл. Тя не отговори, а три часа по-късно аз й изпратих серия от въпроси. Тя игнорира и тях, показвайки ясно, че не е заинтересувана да има прозрачност по случая.

В процеса на разнищване на историята хората в центъра на конспирацията може би ще бъдат приканени да поемат отговорност за действията си, завършва статията си журналистът Мартин Дилън. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Компромати,конспирации,подли номера,даже и атентати целия набор от подобни средства от край врем е любим за ***.Никак не ме учудват разкритията в тази статия.***,където и да е,освен собствените интереси нищо друго не го интересува,думи като чест,доблест,патриотизъм нищо не значат,зер открай време си бяха интернационалисти.
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мартин Дилън е определян като светило в журналистиката,kato e svetilo kakwo ste kaze za ralikata mezdu kobilata Romania Jeleva i Kristalnata Reshetka работил е за медийни гиганти като ВВС, СNN и NBC. a zasto vece neraboti? zastoto nemoe da napravi razlika mezdu krava i kobila, na dvete vikal ku4ki
269
0
 
1
 
! Отговори
аптито преди 14 години
Абе каквото и да пишете,Желева си е куха лейка.
268
0
 
0
 
! Отговори
Спиро преди 14 години
...held by Mr. Rumyana Jeleva...., не съм предположил дори ;)
267
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
Отричането на фактите само ви прави смешен 237 Това което се чете тук, Желева го спомена на т.н. Изпитване.
266
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 14 години
за 260 господине, който сте се нарекли " Зъл".Хубаво е да направите справка в Гугъла и да разберета, че М. Дилън не работа В а ЗА тези медии. Тъй като Вашата компетентвост е отчайваща, ще Ви обясня, че има журналисти на свободна практика.Пишат и книги. И когато излезете от щампата "журналист на щат", ще разберете, че в нормалните страни, за лъжа съдят здраво.А сега Ви пожелавам да продължавате да бъдете зъл, но... станете и компетентен.
265
0
 
1
 
! Отговори
35 преди 14 години
Интересно! Любопитно е и ако има такава разчяна на кореспонденция м-у Кабинетите Калас и Барозу кой и как я е продал на г-н Дилън. Официално за такова изтичане на информация могат да хвърчат глави в Комисията. А и човекът не изглежда много точно осведомен. Йоханес Лайтенбергер не е просто служител в Кабинета на Председателя. Той е шеф на Кабинета му.
264
0
 
0
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Ами прочети днешния брой на 168 часа и може би там ще намериш някои отговори. Като например, че чрез неработещата и нефонкциуниращата и фирма с мижавия капитал от 5000 лв е била съдружник в две други фирмички, които доста успешно са пазарували имоти в центъра на София на цена 5-6 пъти по ниска от пазарната.
263
0
 
1
 
! Отговори
35 преди 14 години
Не съм съгласна с повечето от нещата, които казва г-н Дилън. Защо Желева толкова усилено се опитваше да отклони въпроса за финансовите си интереси по време на цялото изслушване, с което многократно засили съмненията. Защо не поде мащабна кампания да изчисти името си още преди изслушването, защо говори добре само немски, защо отговаряше повърхностно и общо на въпросите, защо не се справи със стреса на 1 изслушване, как би се справила с много по-трудната задача да бъде Комисар по стресов ресор?
262
0
 
1
 
! Отговори
Дуру преди 14 години
Алоооууу, бати дългата статия бе! Това тряя си луд да го четеш докрая без да се гръмнеш!
261
0
 
0
 
! Отговори
Дилън е доносник преди 14 години
Сигурно Мартин Дилън е доносник на 6-то Управление на ДС!
260
0
 
0
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Поръчковата журналистика очевидно не е български патент. От прочетеното вече знам защо този "супер журналист" вече не работи в медийните гиганти ББС, СНН и НБС, както и предполагам защо е изгонен оттам. Жалка гледка. А обстоятелството, че вестника на Чорни му дава трибуна отваря някой много любопитни въпроси, като например каква е логиката руската мафия да замазва гафовете на българския пожарникар?
259
0
 
0
 
! Отговори
Mайстора преди 14 години
Драги Киро , преди да даваш мнение във форума не е лошо да научишграматиката .Независимо какво ти е мнението по въпроса / всеки има право на свое мнение / твоят начин на писане разкрива повече що за човек си, отколкото това , което казваш.
258
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Има ли закон, има ли обществени правила - те дори и формално не трябва да се нарушават!Останалото е политика и политици!
257
0
 
0
 
! Отговори
куршум преди 14 години
Журналистите *** не са измислени в България.
256
0
 
0
 
! Отговори
brei преди 14 години
Напълно съгласен с 249. Каквито и да са хората - така да се очерняме пред света/Европа като нация просто не е нормално. Всичко това е могло да се реши на друго ниво.
255
0
 
0
 
! Отговори
awake преди 14 години
Have you ever had a dream, Neo, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream? How would you know the difference between the dream world and the real world?А ти сигутен ли си , че си буден , приятелю?
254
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 14 години
Вица за "Казана и българити в Ада " видяхме на живо!!Жалко ,че зависта и злобата са водещи дори на такова високо място и то от българка.
253
0
 
0
 
! Отговори
Расист преди 14 години
Айде,започнаха платени мекерета да мият л......в които сама се набута Румянка. "Грубият и недодялан министър председател на България"/цитат от английски вестник/сега се мъчи да си очисти лицето
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тази Желева с всяко появяване по телевизията преди изборите, отказваше поне 1-2% от хората да гласуват за ГЕРБ.

Спонсорирани публикации