Половината европейци отиват в чужбина, ако няма работа у дома

На гурбет европейците все още се сблъскват с пречки
14 юли 2010 11:04,
5
Половината европейци отиват в чужбина, ако няма работа у дома
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според проучване половината от европейците са склонни да се преместят в чужбина, ако не могат да си намерят работа у дома.

Около 11,3 млн. европейци живеят в страна от ЕС, различна от собствената им страна, което е с 4 млн. повече от преди десетилетие, но все още представлява само 2,3% от населението на Съюза.

Данните бяха цитирани днес в доклад на ЕС като доказателство за недостатъчния брой европейци, които се възползват от правото си да работят навсякъде в Съюза – една от основните ползи от европейския единен пазар и от значение за неговия успех.

Докладът съдържа информация за правата на работниците мигранти в ЕС, актуализирана въз основа на съдебните решения от последното десетилетие, с които се разширява обхватът на правата. Съдът на Европейския съюз например постанови, че понятието "работник" включва и временно нает персонал или спортисти, които се състезават срещу заплащане в други страни от ЕС.

Докладът е част от подновените усилия за улесняване на европейците при търсенето и започването на работа в друга страна от ЕС. В новия 10-годишен икономически план на Съюза мобилната работна сила е посочена като ключ към намаляване на безработицата, която се увеличи рязко по време на рецесията. Нейното равнище през май бе 9,6%, докато през същия месец на 2008 г., преди финансовата криза, то бе 6,8%.

"Мобилността на работниците може да допринесе за намаляване на безработицата, помагайки на хората да заемат наличните работни места", счита комисарят по заетостта Ласло Андор. "Европейците разбират това, но все още се сблъскват с пречки, когато се преместват с цел работа в Европа".

Според проучване, публикувано заедно с доклада, 48% от европейците биха обмислили възможността да се преместят да работят в друга страна или регион, ако загубят работата си. 17% имат намерение да работят в чужбина в бъдеще.

Освен законовите бариери европейците се сблъскват и с административни и практически трудности. Намирането на жилище, работата на партньора и езикът са само част от факторите, които влияят върху трансграничната мобилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
niko преди 13 години
gazko ispaniq ne e zeliq ec. i az sam rabotil v ispaniq taka e.ama za drugite po bogati strani v ec. ima ograni4eniq.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странното е че ЕС Е ИКОНОИЧЕСКИ СЬЮЗ а вместо да подпомага развитието икономиките на тези държави -които са членки на ЕС - ТОЙ ЗАЕСНО С гОЛЕМИЯ МУ БРАТ рушат техните икономики и принуждават живущите в тези държави да си търсят хляба където им видят очите - бах мааму - да се чуди на такъв съюз за къв *** е - само да им прибира членския внос ли? След като няма помощ от него за какво ние - който иска да е вътре да си плаща чл.внос
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шенген на куково лято заради нашите *** в парламента !
7
1
 
1
 
! Отговори
до някакъв преди 13 години
Еми стой си на село тогава хехе ;) Ще направиш добро на софиянци.
6
1
 
6
 
! Отговори
някакъв преди 13 години
не ми и трябва да идвам в кирливата ти София! Само селяни там! Сбирщина от селяните от околните села! Виж колко прозорци на апартамените светят през събота и неделя!НИКОЛКО!!! Всеки е в родното си село!
5
0
 
5
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Как пък българи нямали право да работят в ЕС ? Аз например съм българин и в Испания имам същите права, каквито имат и испанците, какви глупости говорите !
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това се отнася за европейците а не за индианците българи които нямат право да работят в ЕС.Скандалмо е правителството да си ходи
3
10
 
3
 
! Отговори
А така преди 13 години
Учете се от европейците, не идвайте в София, моля!
2
4
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 13 години
jalko che si tolko glupav, ili si prosto komuniaga koeto e edno i sashto. Evropeici raboteshti v chujbina, znachi Balgari rabotesti v Garcia, garci raboteshti v Anglia, Anglichani otvariashti biznes v Ispania i t.n. , kvi gushteri sa v glavata ti che i na tez deto ti slagat +?
1
4
 
17
 
! Отговори
жалко преди 13 години
че Европа не умее да си задържи хората и за някой и друг зелен гущер продава и майка си и децата си и народа си

Спонсорирани публикации