Евроскептичните партии - втора сила в ЕП. Ще се промени ли статуквото?

Това сочи доклад на Европейския съвет за външна политика
30 апр 2019 20:15,
60
Евроскептичните партии - втора сила в ЕП. Ще се промени ли статуквото?
Снимка: Reuters

Нов доклад „Решаващата роля на мейнстрийма: прогнози за изборите за Европейски парламент“, на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) като част от проекта „Unlock Europe’s Majority”, изследва възможните партийни коалиции в Европейския парламент (ЕП), както и вероятното разпределение на членовете на ЕП в рамките на парламентарните групи.

Данните са събрани в 14 държави-членки на ЕС, даващи около 80% от местата в ЕС.

Основните изводи от доклада сочат, че традиционната коалиция между Европейската народна партия (ЕНП) и Социалистите (С&Д) за пръв път ще загуби своето мнозинство, за сметка на 43% от местата за либералите от Алде или Зелените.

Очаква се антиевропейските партии да могат да формират втората най-голямата коалиция в Европейския парламент, със или без участието на Обединеното кралство.

Според проучването следващият Европейски парламент ще включва три групи: Левия блок с 34%, Десния блок с 32% и анти-ЕС партиите с 35%.

Резултатите показват, че във всеки възможен сценарий Европейският парламент ще бъде балансиран между три големи групи, което означава, че Центристка коалиция би имала потенциална решаваща роля в договорките между групите.

Авторите на проучването коментират, че "всичко ще зависи от коалицията, която мейнстрийм партиите ще формират помежду си, и как те ще си сътрудничат, за да попречат на формирането на анти-европейска коалиция в следващия Европейски парламент“.

Според доклада, ролята на Великобритания ще бъде критична в битката на идеи в кампанията за тези избори, защото участието на Обединеното кралство вероятно ще убеди анти-европейските партии, че ЕС е незаменим: аргументът би бил: „Великобритания искаше да напусне клуба, но не ѝ беше позволено“. Такъв аргумент е потенциално силен в светлината на прогнозите за нова Брекзит партия.

"Със само един месец оставащ до изборите, битката започва - дали антиевропейският десен блок ще се превърне в нова политическа сила, или по-младите проевропейци ще се мобилизират около оптимистичната и прогресивна визия за Европа? Предстои да видим, но едно нещо изглежда сигурно: следващият ЕП ще бъде силно фрагментиран, без ясно мнозинство и поляризация на политическата сила, с радикално различни виждания за бъдещето на Европа, борещи се за влияние“, коментира Саймън Хикс, гост сътрудник на ЕСВП и професор по икономика и политически науки.

В заключение, докладът отбелязва, че мейнстрийм париите трябва да се преобразуват в символи на промяната, иначе попадат в среда, в която анти-европейските партии ще ги изобразяват като защитници на статуквото в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде си ве Трансджендъ , само да си посмял да напишеш още веднъж имената на Стоян Динков
3
3
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До ре де къв е проблема просто да се разпадне съюза да се махне Европейският съд комисия и парламент да се върнат граничните постове и да си стане всичко както си е било.
2
0
 
16
 
! Отговори
хм преди 5 години
Заглавието не кореспондира с абзаца по-долу:леви 34%,десни 32%,анти ЕС 35%.Излиза,че анти ЕС са първи.А обединението леви-десни само по себе си говори за яка лапачка,така както феодалите навремето макар с вътрешни противоречия са се обединявали с краля срещу тогавашната зародила се буржоазия заради лапачката ,което е довело и до буржоазните революции.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕНП и ПЕС, ако се имат за проевропейски партии значи алтернативата е антиеропейски партии много плоска логика.