Мишо Константинов: Един машинен глас ни струва 25-30 лв.

Машини за гласуване ще има във всички 31 избирателни района
14 май 2019 13:53,
61
Мишо Константинов: Един машинен глас ни струва 25-30 лв.
Снимка: БулФото

До 15 май софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде инсталиран, а след това устройствата ще бъдат тествани.

Машинното гласуване ще ни струва 9 милиона лева. Това каза пред bTV председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

"Като разход една машина ни излиза 2500 лв. 3 000 машини ще бъдат разпределени по избирателни райони. Техният списък е публикуван на сайта на ЦИК и всеки може да го види" - обясни проф. Константинов.

Още по темата

Той препоръча на избиратели да проверят по ЕГН къде им е секцията, след което може да се провери дали там има машина.

"На предишни избори с една машина гласуваха между 90 и 100 души. Цялата сума се взима и се разделя на очакваните гласоподаватели. Резултатът е между 25-30 лв. на един машинен глас при висока избирателна активност", пресметна Константинов.

Той допълни, че е бил против този начин на гласуване, но след като решението е вече взето, ще "изграе за отбора". По неговите данни, в Европа по този начин гласуват едва 10 милиона души от 570 милиона.

"Иначе ако всичко е наред, машинното гласуване ще бъде една добавка към хартиеното", разказа Михаил Константинов.

Основното притеснение е, че няма достатъчно време за обучението на секционните комисии.

"Машините започват да се разнасят на 24 май и на 25 най-късно трябва да бъдат по секциите. Би трябвало избирателите и секционните комисии да имат някаква представа как се извършва това действие", завърши проф. Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Машинен глас струва колкото е готов да плати някой.Над два милиона за електронно правителство а няма .И кво прави прокурора ??? Тези огромни сделки на герб за ел. правителство и скъпи тръби трябва да ги гледа прокуратурата под микроскоп щото гербавите ни направиха 25 милиарда дълга само защото никой не ги е разследвал за какво са харчени парите ;) Ако продължава така ще фалират държавата тия .Кога ще се види кво е плащано за дигитализацията ??? Там са усвоявани много пари ,а няма нищо на среща
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2500 лева наем на машина, евалата ! то май целта на цялата галимация е да ни убедят че машиното гласуване е много скъпо и трябва да си останем на стария начин
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МишеК пак е спал отвит и затова прави неверни стъкмистики! Да, на миналите избори една машина може и да е излязла толкова, но това е зашото беше за първи път и хората още не знаеха как да я ползват. Отделно, че самата бюрокрация около волеизявлението си беше същата!Хората вече имат опит, и ако се опрости процедурата няма да са 100-150, а 1000-1500. Да делим пак, а МишеК?Абе, знаем кой печели когато ти организираш избори броиш бюлетини!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с електронен подпис мога да внасям данъци, осигуровки, задължения и други към НАП за хиляди левовеобаче не можело да се гласува, при положение, че един глас на черно струва 50кинтаняма никаква логика - една държавна институция възприема дадена технология и ползвайки я, събира милиони, а друга институция смята тази технологич за несигурна
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен30Народът паметлив ама друг път.След някоя година като стане пак 3000лв/$ ще си спомните кой е крадлив.
30
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако на лъжата краката са къси ,Шайкаджиите ще се влачат поз адник На изборите ще се повтори резултата от президентските .Народа е търпелив ,ама и паметлив.Гробарите сами си изкопаха политическия гроб.На бунището ви е бъдещето .КРАДЦИ....
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме бол пари, колко са 30лв на глас.Аз лично няма да се възползвам от ротативките, предпочитам да понаплюнча хартиената бюлетина.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо на избори, гласува и пита - бабата гласува ли вече?след малка проверка- да дядо, гласувала е сутринта.- ех почина преди 15 години, 3-ти поредни избори се надявам да я засека че все гласува и все я изтървам.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишо Константинов.......хахахахахаха.....муахахахахахааааа
26
2
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Това списание "икономист" трябва да е руско западните списания пишат само красиви неща за Цветанов и управляващите.
25
0
 
12
 
! Отговори
Неук преди 5 години
На последните няколко избора си правих експерименти в моята секция. Гласувах за невъзможни кандидати. Умишлено избирах такива, които няма да съберат и един глас. Давах вота си за тях. При проверка след изборите всеки път виждах, че за моя кандидат няма подаден нито един глас. Къде отиваше моят глас се питам? Недействителните бюлетини бяха малко и се съмнявам, че е сред тях. Най вероятно е подменян. Та ще гласувам с машина. Пък ако трябва с бой, комисията, която е една и съща, ще признае всичко.
24
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
този за кой отбор ще "ИЗГРАЕ' защо не казва но мисля,че повечето не се чудят и знаят за кой отбор играе.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.е ако ми разрешат с електронен подпис да гласувам от вкъщи, то ще спестя 30 кинта на държавата ?да ама не, трябва да е сложно, трябва да е бавно, трябва да не е прозрачно, трябва едни чували да се носят и подменят и подхвърлят.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световното списание " Икономист" пусна размазваща властта на Шайката ГЕрП статия, в която описва апартаментните скандали у нас и сриващият се рейтинг на бандата на борисоф!
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов е заминал спешно на ускорен курс по темата Как се фалшифицира Машинен вот.
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Машините за гласуване са с термопринтери, нали?Всеки може лесно да повреди, термохартията, особенно ако деня е топъл и слънчев
19
2
 
15
 
! Отговори
да бе преди 5 години
А колко да ви струва, след като наехте машините на възможно най-високата цена???Да ги бяхте купили щяха по-евтино да ви излязат, пък и можеше да ги ползвате есента за другите избори. Или тогава пак ще ги наемете???
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една синя химикалка струва 60 стотинки и може да направи недействителни стотици хиляди вражи бюлетини.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко струва разграбването на България за последните 30 години ???Задачка -закачка !!Неприемането на решението на Референдума ,колко струва на данъклоплатците ???
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро всички избиратели ще разберат какво измама е т.н. машинно гласуване. Отиваш лично да гласуваш, проверяват те по лична карта дали си ти, пускат те в тъмна стаичка, а там вместо да драснеш на лисче, цъкаш по тъчекранче, след което чакаш квитанция, която слагаш в пликче и го пускаш в урната. Тази организация нищо няма да донесе на избирателния процес, нито е по-бързо, нито е по-сигурно, но със сигурност ще е по-скъпо и изнервящо