Възможна ли е обща минимална европейска заплата?

Политиците говорят общо по темата, заяви Петър Ганев
21 май 2019 12:15,
49
Възможна ли е обща минимална европейска заплата?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не е възможно да има обща минимална европейска заплата. Това каза пред bTV икономистът Петър Ганев.

Думите са по повод една от най-горещите теми, които трябва да бъдат решени от следващия Европейски парламент. Един от основните кандидати за шеф на ЕК - социалистът Франс Тимерманс, вече заяви, че ще поиска въвеждането на единна минимална заплата, която да бъде 60% от медианната.

"Обикновено се говори за механизъм и координация, а не просто за 1000 евро, които да взема всеки европейски гражданин", обясни Ганев и посочи, че предложението на Тимерманс може да доведе и до по-ниска минимална заплата в България, отколкото е в момента.

Още по темата

"1135 е средната заплата за 2018 година. Медианната е 795 лв. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лв.", категоричен е експертът.

Според него, това означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лв. По думите му политиците говорят твърде общо по темата.

"Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата минимална заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила", изчислява икономистът.

Петър Ганев изтъкна, че е много важно да разберем дали сме съгласни тези неща да се решават и налагат от Европа.

"Бизнесът подкрепя идеята да има единна минимална заплата, но определена по български механизъм", завърши той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, сега ще ни лъжат, ще мажат, само и само да си запазят бедните заплати в България!Решили са да ни продават за роби, да ни унищожат, и това е!
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не, не е възможна, би било хубаво, но уви реалността е друга
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ ЩЕ ВИ КАЖА КАТО ВЗЕМЕ НАРОДА ПО ЕДНО ДЪРВО ПА УДРИ,УДРИ..ДО КАТО ГЛАВАТА НЕ ИМ ОМЕКНЕ И ЩЕ ВИДИТЕ КАК СЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИ,ПЕНСИИ И ДЕТСКИ.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Побългаряване означава ограбване
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганев плаши гаргите.А Тимерманс никъде не казва,че общата мин.заплата за ЕС трябва да е 60% от медианната българска заплата.А и бизнеса точно това и цели,като иска да я "побългари".Аз съм "за"предложението на Тимерманс,"за"достойно заплащане на работещите!
34
2
 
11
 
! Отговори
sid преди 4 години
Ама моля ви се.Такива икономисти имаме,че даже ,когато всички показатели взехме впредвид се оказа,че минималната заплата в БГ е много висока и трябва да я намалим?Коя беше тая държава Люксембург със заплата 3000 евро на месец?Ние отдавна сме с по-високи заплата от тази.Моля ви се.Те не знаят колко сме богати?Нашите заплати са в пъти по-високи от тези на европейците.Как можаха да се изпуснат икономистите и да кажат в мед.пространство такава тайна!?
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ami vazmojna li e edinna europeiska religia....naprimer isliamskata mirna religia v eu?
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тя е възможна, но червените бизнесмени няма да са никак доволни.Бизнеса ще протестира.
31
4
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
На чужд гръб и 100 тояги са малко !Не е вярно, че над 90 % от населението имат собствено жилище ! Говориш пълни глупости !
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза, че тази единна минимална заплата за ЕС е неприложима за България. Няма как МРЗ да зависи от медианната средна заплата, след като медианната зависи на 80% от МРЗ.
29
0
 
1
 
! Отговори
+++ преди 4 години
2014 - 57,5%
28
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Ганев прескача един много същестествен момент - какво е съотношението в България на минималната работна заплата (МРЗ) към средната медианна заплата през годините и защо това сега става проблем по повод единната минимална заплата за ЕС и тези предлагани 60% на МРЗ от медианната заплата.МРЗ като процент от медианната заплата2002 - 39%2006 - 58%2010 - 50%2018 - 65%В България вдигане на средната заплата означава вдигане на МРЗ и затова МРЗ все повече се приближава към средните заплати.
27
12
 
5
 
! Отговори
до гражданин преди 4 години
Над 90 % от българите имат собствено жилище. Наема отпада като разход. За да плащаш наем значи си гурбeтчия в Софето или Бургас. А там се вземат едни 2000 лв и отгоре. Така казано няма място за оплакване и мрънкане. 80 лева за ток вода телефон са доста малко. Телефон - 50+ток 50+вода 50= 150. За да плащаш толкова малко за ток вода и телефон значи водомера и елмера са фейк.
26
5
 
4
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 4 години
Не трябва доходите на българина да скачат защото е световна криза.Беден и неук народ лесно се управлява
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би все пак Ганев е прав. Ние си мислим, че единна минимална заплата означава една и съща абсолютна сума за всички държави от ЕС, а то май не е така. Ако медианата за 2018 е 795 лева, то тя е с 54% по-висока от минималната за 2018. Тенденцията в България е медианната заплата да се приближава по размер до минималната заплата след всяко вдигане на минималната заплата. През 2010 медианната е два пъти по-висока от МРЗ според НСИ. През 2014 с 74%, а през 2018 е с 54% по-висока. 2019 (? 49 % ?)?
24
12
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
За месец120 лв. за квартира80 лв. - ток, вода, телефон, нещо за пране/почистване240 лв. за храна (по 8 лв. на ден)80 лв. - градски транспорт520 лв. ми е минимума, с който МОГА да живея. ТОВА Е !
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорейки за обща минимална европейска заплата, разбирам и обща европейска "медиана" а не българска такава. Пак ни спестяват ползите на Евросъюза. Тоя икономист да става овчар...
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Размерът на заплатите в България е една от най-много пазените тайни. Не знам откъде Ганев взима примерно размера на медианната заплата за 2018 година след като НСИ не я публикува.
21
0
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Което и правителство да дойде на власт, няма да допусне доходите на хората да доведат до по добър живот. Пример: СРЗ се повишава с 100 % и всички стоки и услуги се повишават също с 100 %. И положението си е същото.Беден народ лесно се лъже.Това не се отнася за президент и депутати. При тях живота се подобрява и то значително.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я стога сме се лигавили, дайте да си приемем средната норвежка заплата да ни стане минимална и готово. Просто се чудя как така не сме се сетили досега така да си оправим икономиката, а то е очевидно.Е ясно е, че по този начин 80% от работещите ще бъдат незабавно уволнени, но пък ние останалите, заедно с държавните служители, куките и *** ше сме си добре...а това е най-важното.