Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

Никога досега двете партии не са били толкова близо една до друга
23 май 2019 09:56,
54

През последните месеци преди европейските избори тази неделя бяха правени многократни социологически проучвания, които да покажат електоралните нагласи в обществото. Според тях имаше размяна на водачеството между ГЕРБ и БСП, а няколко други формации са на ръба да вкарат представител в Европейския парламент.
Още по темата

Започват евроизборите – 427 милиона души имат право на глас

Политологът Стойчо Стойчев коментира в студиото на "България сутрин", че независимо от скандалите с апартаменти и къщи за гости, преднината на ГЕРБ винаги е била около 50 хиляди гласа и тя се е запазила.

Социологът Михаил Мирчев обаче не се съгласи с това и каза, че със сигурност е имало размяна на водачеството, поне за два месеца. Според него ключово в неделя ще бъде решението кого да подкрепят тези 15% избиратели, които ще го направят в последния момент.

"Електоралната разлика в момента я има и тя наистина е от 50 хиляди гласа. Това се базира на минали избори и на реални изборни данни, а не на това кой какво иска да създаде като внушение. Тази 50-хилядна разлика няма по какъв начин да бъде стопена, освен с някакъв вид "Костинброд 2" или някакъв друг вид публичен скандал", каза политологът Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Социологът Михаил Мирчев пък подчерта, че подобно доближаване между двете големи партии никога до сега не е имало, а как ще рефлектират върху вота скандалите и оставките, предстои да се види в неделя.

"95% от гласоподавателите са убедени, че има голяма доза фалшифициране на изборите. Имате някаква доза фалшификация, 10-15% от вота е изместен, това значи, че процентите на големите партии се местят нагоре или надолу", настоя Мирчев в ефира на "България сутрин".

Политологът Стойчо Стойчев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че има фалшификация на изборните резултати и то в избирателните секции. Според него няма как това да е така, защото там има представители на всички партии.

"Тези представители всъщност гарантират, че защитават интересите на партията, която ги е изпратила. Така е навсякъде по света, няма друга гаранция за прозрачността на изборите, освен това представителство", категоричен беше Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кък тоа изброи тиа 50000 гласа като още не имало гласуване !
25
9
 
10
 
! Отговори
Ако преди 4 години
След тази мижава предизборна кампания, след номинацията на очилатият хамстер, след тайните изяви на свинаря, след тв глупостите на киро ембаргото, след местните колаборации бсп граб бсп спечели изборите значи положението на многострадалният ни народ е наистина трагично.
24
13
 
15
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До ВасилевАз съм на мнение, че трябва да се гласува, без да се мисли, дали ще се фалшифицират изборите или не. Такива приказки обслужват предизборният щаб на ПП ГЕРБ, защото отказват колебаещите се, да ходят до урните. Разликата между ОПГ-то и БСП не само трявба да бъде стопена, но и предимството дадено на БСП на европейските избори. Това е умният ход. Другото е овче блеене и стари мантри, Василев!;))))
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек за 1,8 милиона вземаш изборите, като направим сметката ако купуват гласове по 50 лв и после си връщат по 13 лв на човек, пък ако им дават по малко излиза и по евтино. после едно проектче с европейски пари и готово, всичко е избито.
22
5
 
12
 
! Отговори
Радио Ереван преди 4 години
До АнонименЕй това е такава изхвъляница... Луканов и разграбването на валутните резерви с обявяването на фалит на България през 1990 не са престъпни, Беров с разцвета на мутрите и фалшивите банки от 1992-1994 не са престъпни, Виденов с хиперинфлацията и съсипването на държавата до ниво да ни дават помощи от храни като в Африка не са престъпни, не се престъпни и безпардонните приватизации на Костов с РМД и масовото разграбване на де що има от 1997-2000г. Ама не, точно сега ще да сме най-зле....
21
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата седемдесет хилядна банда рушветчийстващи копанари и потомствени корумпирани трудоустроени младопенсиониращи се непрокопсаници, са впрегнати да подсигуряват победа на тиквата.
20
10
 
30
 
! Отговори
Калинката плаче преди 4 години
ГЕРБ ще падне. Няма други опции. Калинките и ромоветее не стигат.
19
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хехе на комуниста вярата е силна. Десетки години чака капитализма да се срине а се срина СССР. Сега 10 години чака ГЕРБ да падне и пак силно вярва и се надява хахахахаа
18
20
 
10
 
! Отговори
До Стойчо преди 4 години
"С ГЕРБ е свършено" Ама кога? 2040, 2050?
17
14
 
26
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Сега се купуват цели ромски махали.Купуват се някъде и цели РИК.Българинът е продажна натура за жалост.Толкова изплашени не съм ги виждал управляващите- живо и умряло е впрегнати,ТВ облъчват денонощно с ББ и компания. Не остана и парче земя с асфалт и цех,които да не са открити.Евалла им правя- много правилна позиция след разкритите зулуми и престъпления, които са вършили 10г.Атаката и плюенето срещу опонента е най добрата защита.А,ние ще продължаваме да живеем в мизерия. Пак ще фалшифицират .
16
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сравнение с шайката Гроб, да.
15
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак такова престъпно управление като сегашното не е имало в последните 50 години!ОСТАВКА!
14
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтратегБСп нормална партия?!??!?!?!?!?Мухахахаххахахаххахаххахахаххахахаххахахаххахаххахахахаххахахах. Дооообре.
13
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни лъгали с тези стъкмистики. Хората не искат повече тези нагли крадци. Зс наглеца Цветанов ли да гласувам, дето краде, че и надменен на всичко отгоре. Хайде стига толкова, оляха се вече
12
10
 
15
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнализаторХе, хе... Нищо нормално няма в *** от ОПГ-то. БСп са много по-нормална партия от мутренската бригада ГЕРБ. Разликата от 50 000 гласа я правят Маалите, като например, Маалата в Стара Загора, която Цветанов изкупи. Интересно е, защо Цацаратурата не се самосезира по случая, а МВР репресира представителите на БСП по места, да не купуват и те от Маалите;))) Значи, за едни може, за други - не може? Бойко Пътува. Манифестацията за 24 май се премести на 26 май!;)))
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че не само герб са ** а и бкп/бсп, ДСдпс, както и масковските мевереота, атаки и магарешки .Единствено ДБ и тези младите стават.
10
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корнелия Техноимпекса, Йончева Офшорката И Радев Нищоправецът в ЗАТВОРА!
9
12
 
20
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВАТА преди 4 години
за Бойко Методиев Борисов е в затвора или при Св. Петър
8
14
 
28
 
! Отговори
СТОЙЧО преди 4 години
не се напъвай. С ГЕРБ е СВЪРШЕНО
7
28
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Борисов няма алтернатива и гласуване за всеки друг пилее вота и налива субсидии за всички останали партии, а те до една са грабители и мушенници. Нормалните и успешни хора гласуват за ГЕРБ. Луузърите, необразованите и тези на минимална заплата гласуват за другите....търсят причина за собствената си бедност в управляващите. Това е своеобразен барометър, колкото процента вземат ГЕРБ, това е и процента на нормалните хора в БГ.