Легитимира ли вотът кабинета? Въпрос на интерпретации

Местан: ДПС няма да иска разширяване на властовите си позиции
Обновена: 26 май 2014 14:02 | 26 май 2014 01:18, Камелия Цветанова
25
Легитимира ли вотът кабинета? Въпрос на интерпретации
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан остана видимо доволен от резултатите на партията на евроизборите, след като се оказа, че политическата сила най-вероятно ще получи четири мандата, с един повече от тези на последния вот за български представители в ЕП през 2009 г. 

„Очаквам да ми поставите въпроса дали евровотът прелигитимира кабинета на Орешарски“, обърна се той към журналистите и отговори, че това „е въпрос на интерпретации и оценки, но няма съмнение, че собствено ДПС стори нужното в тази посока“.

Относно по-ниския от очакваното резултат на БСП Местан настоя, че политическата му култура не позволява да коментира друга политическа сила.

„Ако ще продължава кабинетът на Орешарски, актуализирането на управленската програма е неизбежно, но дори да беше още по-силен вотът на ДПС, ние няма да дадем основание на когото и да е да си помисли, че ДПС ще поиска разширяване на властовите си позиции“, обеща лидерът на ДПС.

Той поздрави ГЕРБ, че отново са първа политическа сила, но в същото време подчерта, че това беше така и на последните.

Още по темата
„Същевременно знам, че политиката не винаги е въпрос само на аритметика, има нужда от един малко по-прецизен анализ на резултатите от евровота, от търсене на отговора освен да определят победителя, дали евровотът зададе и алтернатива,  този въпрос няма еднозначен отговор и ние ще го търсим на базата на официалните резултати“, заяви Местан.

„Искам тази вечер в нощта на 25 срещу 26 май да кажа, че оттук нататък всяка една българска политическа сила, когато чуе ДПСу ще се сеща за няколко синонима на ДПС – коректен, предвидим, лоялен партньор, това е ДПС, което не свежда политиката до гола аритметика и може да чете вярно вота на своите избиратели, а те подкрепиха съуправляващата партия и при това с увеличаващ се вот, така че въпросът за бъдещето на кабинета не може да е само на ДПС, той е преди това на БСП, ние очакваме тяхната ясна позиция по този въпрос“, обясни той.

Според него, ако се наложи, ще бъде свикано заседание на Централния съвет на партията, единственият орган, който може да взема решения за кабинета.

Лютви Местан призова ГЕРБ да има по-засилена роля за нормализиране на политическата ситуация в страната, защото партията и без това е натоварена с вота на българските граждани с такава отговорност.

Лидерът на ДПС специално призна, че има два неоспорими критерия за това дали резултатите на една или друга политическа сила могат да се определят като успех.

„Първият е да се сравни резултатът с този на последните европейски избори, а ДПС го увеличава, вторият е още по-неоспорим, аз го определям като абсолютен, тава е сравнението с резултата на съответната политическа сила спрямо последните парламентарни избори, а  ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултатите си през май 2013 г.“, похвали се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Лютви Местаневровот 2014
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
асд преди 9 години
Местан като говори за волята на суверена, защо най-голямата полит сила я няма никаква във властта. Заради наглостта на БСП и ДПС?
18
1
 
2
 
! Отговори
КО?НЕ! преди 9 години
До ВалентинМОИТЕ ПОЗНАТИ И ХОРАТА,КОИТО ИСКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ И НЕ ИСКАТ ЛЪЖАТА И МАФИЯТА НА ДПС И БСП ДА УПРАВЛЯВАТ ПОДКРЕПЯМЕ ГЕРБ!!! ПОКАЗВАТ,ЧЕ НЕ ПРАВЯТ ПИЩНИ,МАНИПУЛАТИВНИ,КУПЕНИ,ОМАСКАРЕНИ КАМПАНИИ ПОДОБНИ НА БСП И ЦЕНЗУРАТА!
17
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
ХОРА,ВИДЯХТЕ КАК БСП И ДПС ТЪРГУВАТ С ЧОВЕШКАТА СЪДБА И КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ НЕ СА ПРЕСТАПЛЕНИЕ ЗА ПРОКУРАТУРАТА!!! ЗАТОВА,ЗА ДА НЕ РАЗРЕШАВАМЕ ПОВЕЧЕ КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ НА ДПС И КОМУНИСТИТЕ ДА РЕШАВАТ ИЗЛИЗАЙТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ,ЗАЩОТО ИМА СМИСЪЛ,ИМА СМИСЪЛ...........!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До Шарк 20Болшинството хора са против Герб. Нямам познат който да не псува тая пасмина от маймуни, но и за БСП-ДПС не щат да гласуват.
15
2
 
11
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 14. Докога ще търпим ли? Ами дотогава, докато не осъзнаем че трябва да гласуваме, и дотогава, докато се гласува за БСП, които дадоха властта на ДПС. На изборния ден ходите за гъби, после -докога ще ги търпим. Защото ако тези 70% негласували, баяха си направили труда да гласуват, а не да псуват, картинката щеше да е много по-различна. Защото болшинството от тези негласували са против БСП - ДПС. Няма да врякате и да псувате, ами се стягайте и гласувайте на предсрочните избори.
14
3
 
0
 
! Отговори
turcin преди 9 години
До Анонименemi ako iskaj dabai 6te voyovame i 6te videj 4e 70 procenta ot balgarite nqma da se biqt ot starh takivi ste
13
5
 
3
 
! Отговори
RUDOZEM преди 9 години
TOQ NA SNIMKATA BE6E V RUDOZEM RAZDAVAHA KURBAN S RUMEN PIHLIVANOV 8 KAZANA PRED IZBORNO DALI SE PODRISKAHA INTERESNO TOLKOVA PARI PROPELQHA UJAS
12
5
 
9
 
! Отговори
Турчин от ДПС преди 9 години
Забележете,че само ДПС от всички други партии,увеличава процентите си.Тя бавно но прогресивно увеличава и електората си чрез демографски бум.Това е партия,която може да направи евродепутат дори и АлКапоне.И за това всички други са длъжни да се съобразяват със нея,който я подцени,го чака падане от високо.Нека другите партии не се притесняват, ние може да работим със всички,така и така всички са от един дол дренки.Да ни е честита победата!
11
2
 
2
 
! Отговори
jdnsf преди 9 години
ne zabravaite che imat mng.silni savetnitsi v turkey.i za tova sa.stignali na tova deredje.i shte prodaljavat do kato vdignat bairqkakato predi 500 G spoko ima vreme
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преядоха с власт, този октопод, оплел страната, вече я задушава. Но *** продължава и електоратът им нараства в геометрична прогресия. След 10 години ще сме Циганистан.
9
3
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
"ДПС няма да иска разширяване на властовите си позиции" - че на къде повече бе Местане?Купихте гласовете от северозападна България и вече сте велики.Плюя на вас и на всичките подобни на вас!
8
3
 
3
 
! Отговори
Kadir преди 9 години
Yd vi e che turskiat narod naddelqva ami pri nas e taka ima birlik pri vas ima koi kogo da n......ee zatova samo shte pishete i shte pluite ot komputrite za drugo i ne stavate shpioni gadni ayde da vi e sladko....................i naposledak neznam no vsei me tirsqt stavaite ot kompa che nemoga se otirva ot geni be ha ha ha . a kagete hubavo li e tova sega no vie nqmate vizpitanie tova e za drugo ne mislq ......
7
2
 
16
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Цитат:"ДПС няма да иска разширяване на властовите си позиции" - на къде повече, бе мумия. Вие досега взехте почти всичко. Оня болния от юруш и комуниста Станишко ви бяха на колене и правеха каквото им кажете и когато има кажете, ама това е нормално, те и двамата не са мъже, а прости ****и.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До булгaрya po spokoino kelesh s kelesh nie kato sme rqazani mnogo ot genite na nerqzanite predpochitat rqzanite kvo ste kagesh ey ti otgovor nerqzan mirizliveco.............izvinqvam se no ne na teb a horata koito ste prochetat tezi gluposti nedei sazdava napregenie,i gledai kogo obigdash smelcho da ne ti dripna ushichkite,maznilko,da giveye DPS amin nerqazan imirizliv tipannnn............
5
5
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Турска му работа - и тако и вако ...Винаги готови да те предадат. Винаги готови да се изметнат според интереса. "Интересът клати феса" !Ще правим правителство със Станишев, но ще пием кафе с Боко Тиквата.Ако видим, че Боко Тиквата е наистина толкова силен ще кажем, че правителството е нелигитимно.Ако пък се окаже, че вчерашните избори са "буря в чаша вода" заради малкия брой гласували ще продължим да подкрепяме днешното правителство.С турчин работа да си нямаш ! Станишев вече знае това ...
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато чуем Дпс винаге ще мислим за обръчи от фирми,които са стиснали за гърлото майка БългарияЩе си представяме областните управи и всички чиновници,които назначават там без всякакъв цензГолям октопод
3
3
 
5
 
! Отговори
Провинциалист преди 9 години
Има нещо много турско в партията Дпс.... Така и не мога да разбера какво е, но след като тази партия е в управлението на *** стадо, значи все пак си е българско... Турско.... Все тая. "Яж еклер за да ни избереш, а после ние ще ти даваме фекалии 4 години" достойно мото за тази партия от "аджаба българистанци" както Местан вероятно я изрича на книжовен език в дома си. Той само на книжовен общува, чувал съм го в Кърджали....
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е и сега ще продължават да се правят на тепегьози.
1
9
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Изхлузи се като мокра връв... отново...Ама при тази активност и с този волфрамов електорат му е лесно на дъртия лисунгер.Каквото и да се говори, Местан ще си остане играч от класа.

Спонсорирани публикации