ДПС иска избори до края на годината

Местан: Идеята за пълен мандат на кабинета не е път към стабилност
Обновена: 5 юни 2014 14:16 | 5 юни 2014 10:52, Веселина Йорданова
426
ДПС иска избори до края на годината
Лютви Местан. Снимка: БТА

Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета. Идеята за пълен мандат не е път към стабилност, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочен брифинг в НС.

По думите му възможни са три други варианта, като се изключи този – хоризонт до октомври 2015 година и избори „2 в 1“, провеждане на избори догодина по това време и избори до края на годината.

Последният би означавал оставка на кабинета в края на септември-началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и избори в края на ноември-началото на декември.

Нашите предпочитания са към третия вариант – избори до края на годината, заяви лидерът на ДПС.

Той обаче подчерта: Не налагаме на никого тази позиция, ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог, готови сме за разговор“.

Още по темата
По думите му дори кабинетът да подаде оставка още утре има един риск – бюджетът няма да влезе в нормалния график за приемането му.

Местан подчерта, че идеята за избори не трябва да се тълкува като оценка, че управлението е лошо.

Съгласието за предсрочни избори не е признание нито за загуба на изборите, нито каквато и да е оценка за лошо управление, обратно, посочи той, като допълни, че избирателите на ДПС оценяват положително работата на кабинета.

Местан заяви, че е впечатлен от зрелостта и отговорността на премиера Пламен Орешарски, с когото разговарял по въпроса. Местан е разговарял вчера и с лидера на БСП Сергей Станишев. Бяхме и сме в добър диалог, каза той. Лидерът на ДПС каза, че срещите му с почетния председател Ахмед Доган са периодични и не са новина.

По думите му бил е обсъден вариант и за незабавна оставка, но това също не генерира стабилност, а ще породи проблеми. Той обаче изтъкна и друг риск освен пред бюджета за следващата година - за споразумението с ЕК за следващия програмен период.

Лидерът на ДПС каза още, че тяснопартийният интерес на движението диктува управлението да продължи още дълго.

Има ситуации, в които партийните интереси трябва да отстъпят на публичния интерес. Смятаме, че той е свързан с намирането на стабилна управленска формула, подчерта той.

Той попита, ако приемем, че евровотът е представителен за доверието в кабинета „Орешарски“, то зададе ли евровотът реална алтернатива на кабинета.

Местан отново заяви, че евровотът не дава основание на никого „да повишава децибели и да размахва пръст“.

Първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това колко са надградили доверието преди една година, а по това кой по-малко е загубил, обясни той.

Местан призова „да се въздържаме от заклинания“. Не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът, той ще зададе управленската формула, каза лидерът на движението. По думите му „мераците да се отнеме политическата тежест и роля на ДПС не са от вчера“.

Той беше категоричен, че движението не търси самоцелно една или друга роля, а действа съобразно това, което избирателят отреди.

Той подчерта, че диалогът ще бъде ефективен, „ако сме освободени от оковите на анти-ДПС митологемите“.

Местан попита риторично „кое е лявото на ДПС“ и даде примери, че движението не е лява партия с думите, че ДПС е съхранило плоския данък, а икономистите са удържали „буйния социален кон“, визирайки предложения на БСП в социалната сфера.

Местан каза още, че кабинетът „Орешарски“ не може да има за алтернатива модел на авторитарно управление. По думите макар да е рано за изводи за това управление, е сигурно, че радикално се е подобрила средата за бизнес и българските граждани „дишат по-спокойно в една по-демократична среда“.

Той подчерта, че политизирането на въпроса с емитирането на дълг е лош стил на политика и не работи за страната, защото това е знак към кредитните институции. Не трябва да допуснем понижаване на кредитния рейтинг на страната на основание политическа нестабилност, каза още той.

Според него трябва да има дебати по вота на недоверие за финансовата политика, който ще внесе опозицията и тогава ДПС ще покаже колко дълг е емитирал „вездесъщият“ Симеон Дянков.

По отношение на проекта за газопровод „Южен поток“ той заяви, че България не трябва да прави нищо въпреки Брюксел, а да отстоява своите интереси, свързани с големи енергийни проекти в диалог с Брюксел.

Местан коментира, че „сега е време за кафе“ като символ на диалога между политиците и призова „всички да пият кафе“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още по темата: избориЛютви Местан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
0
 
0
 
! Отговори
Rl преди 9 години
prizovavam bg forumci da prastat v svetovnite medii kopia ili snimki ot pismenata si korespondencia s mestnite ili centralnite bg administracii, kogato imat problemi s tyah - neka da pokajem na sveta kolko e znaesta i kolko e mojesta bg administracia - centralna ili mestna po kmetstva, obstini i oblasti. kak razgovarya pismeno s bulgar naroda na svoia si bulgar ezik ili na drugi ezici, za da postiga razbirane i radosten jivot na jivia bg narod. ;))))
348
0
 
1
 
! Отговори
harti преди 9 години
turskite komunisticheski narkoagenti ot dps (demek turskoto bsp) podpraviha evrovota na bg narod. vkaraha si narkoagentite v EP s diktat i teror. chestito na bg narod - ima narkoagenti v EP! Za nisto drugo ne stavat tesi "specialisti" - skoro ste ima masov evropeiski mosten smyah ot tehnite "profesionalni" sposobnosti.na izborite bg narod izbra 1, a narkoagentite ot dps im nabutaha drugo - savsem planovo zablujdavasto reshenie s pomostta na mafiotskite bg medii.haresva li BG i bg narod?:(
347
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Трябва незабавна оставка на ръковоството на БСП, поемане на политическата отговорност за загубата на изборите; ясно заявяване от страна на тази партия, че няма да се подават на политически шантаж от ДПС и незабавна оставка на правителството, именно, поради тази причина! Мисля, че това е правилния ход на БСП!
346
1
 
1
 
! Отговори
Хитър петър преди 9 години
Къор фищек за неутрализиране на страстите..........Някои изтрещяха , но Овощарски ехидно сияеПриспивна песен за раята............
345
3
 
3
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Театро за пред електората. най -много ужким да изберат дата за" октомври 2015", а дотогава спокойно да си краднат. после международното положение/ украйна, афганистан, тамбукту/ ще наложи още една година , и мандата ще се "усвои" напълно. през това време,напълно социално ще окрадат още 2-3млрд. лв./евро/После някой Костов или Борисов ще се мъчи да спасява потъващия кораб. разбира се бкпето ще внедри свои хора ,за да пречат максимално на процеса. после тумба -лумба и пак на власт, и пак крадем
344
3
 
2
 
! Отговори
Jack Sparrow преди 9 години
Кой???Ко? Не!На ви сега Пеевски, Местан, Доган, Цветан Василев, Волен, Путин, Дупин и прочие про-руска пасмина!А Шефа, СтаниШефа дерзае за катарзис в Брюксел!!!Срам бе, Българоубийци!!! И още нещо преди Абордажа - Оставка!!!Да живее България и Българщината! За другите - терминал 2, ама не на запад ами към Москва...Странно, че няма полети натам? ;-)Йо-хо, Йо-хо!
343
3
 
1
 
! Отговори
Turcin преди 9 години
stom Mestan iska ,izbori ste ima. DPS kakvoto Kaje tova ste stava !!!
342
1
 
1
 
! Отговори
Do ;406 преди 9 години
Hay siktir be ,tipanar ,kato gledam malko povecesi pil
341
2
 
0
 
! Отговори
jandro преди 9 години
Kozela ste vi razkaje igrata,
340
6
 
4
 
! Отговори
ДПС преди 9 години
ДПС никогa нямa дa допусне русофилскaтa шaйкa дa върне Бг. във времето нa руското мрaкобесие! Ние сме ЗA европейското бъдеще нa родинaтa ни, ние сме зa просперитет и демокрaция в общото ни европейско семейство! Пaртиятa ДПС е гaрaнт зa товa! Време е зa ДЕПЕСAРСКИ ШУТ И ДЕСЕН ЗAВОЙ УВAЖAЕМИ СЪНAРОДНИЦИ!
339
4
 
6
 
! Отговори
до любим герой преди 9 години
При ГЕРБ не бяхме в диктатура, а в най тежката криза в Европа от войната насам .А и при наследството което му оставиха Станишев Орешарски и компания, не мисля че е имал много ходове.
338
0
 
2
 
! Отговори
аферим преди 9 години
на дослука не може да се разчита .
337
4
 
7
 
! Отговори
любим герой преди 9 години
Факт е че ни управлява ДПС, факт е, че само при ГЕРБ не ни управлява ДПС, но пък бяхме в режим на диктатура и пак факт е, че това което става през последна година бие и най-лошите очаквания не експертите. Така да се управлява повече не може, но няма и алтернатива. Всеки трябва да избира по-малкото зло на следващите избори или номер на терминал.
336
1
 
5
 
! Отговори
искам като другите преди 9 години
битият винаги ще бъде бит еваният пак еван.де е демокрацията и какво беше това нещо.съществува ли изобщо.някъде или е утопия?
335
2
 
17
 
! Отговори
НА СВЕТА преди 9 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРОКЛЯТИЕТО ДОГАН И ДПС ПОТАПЯ БЪЛГАРИЯ. ДОГАН ДОКАРА НА ВЛАСТ ИВАН КОСТОВ. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СДС НАЧЕЛО С ИВАН КОСТОВ ОГРАБИ БЪЛГАРИЯ С НАГЛАТА РАЗБОЙНИЧЕСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ. БЪЛГАРИЯ ПРЕЖИВЯ ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА СЛЕД ВЪПРОСНАТА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ. ДОГАН ДОКАРА НА ВЛАСТ МУТРАТА БОЙКО БОРИСОВ И ПОСЛЕДВА ВТОРА КАТАСТРОФА И ТОТАЛНО ИЗПРОСТЯВАНЕ И ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАЦИЯТА.СЕГА СЕ ГОТВИ ОКОНЧАТЕЛНОТО СЪСИПВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЗАГУБВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРИНИТЕТ И ИЗЧЕЗВАНЕ ОТ КАРТАТА
334
4
 
13
 
! Отговори
РЕОСТАТ преди 9 години
Аз пък искам да няма дпс и без права всички с *** патлаци
333
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъкмо да изплува България за малко, и идват комунистите и ни забиват в калта.Всички държави в ЕС започнаха да излизат от кризата, България набързо я треснаха обратно.Няма по голямо зло от бългаските комунисти за последните 25 год.Не знам Б.Б. как издържа да се бори с такова дебелоочие...и май остана само той.
332
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха сега да видим от ГЕРБ дали ще са толкоз ербаб за нови избори. Бойко толкоз говори против ДПС, че не знам как ще обясни съюза който ще трябва да направи с него. Единствения начин да се елиминират турците и да се измъкне България е широка коалиция ГЕРБ- БСП, поне докато сините се окопият. В германия леви и десни управляват заедно - така се прави във времена на Криза, ама нали знаете, в Ада само около казана с българите нямало охрана - те сами се топяли и не дали на никой да се измъкне..
331
4
 
9
 
! Отговори
до Пешо 388 преди 9 години
Кутевче, много евтино номерче! А искаш ли да гласуваме всички вкупом за бате Бойко?
330
0
 
6
 
! Отговори
край преди 9 години
Партиите пак ни разрешават избори които нищо не променят -нема да е БСП ще е Герб щото при тях немаше калинки с власт и разпасал се дерибей от Банкя. Изборите които могат да променят нещата се наричат Мажоритарни избори в два тура. Такива избори обаче партиите Ни ги забраняват. Или всички заедно на площада ги принуждаваме да ги провеждат или нищо не се променя в България и всеки се оправя как може - накой даже и добре.

Спонсорирани публикации