От хип-хопа до киното - пътят е кратък

Актьорът Атанас Михайлов пред Dnes.bg
Обновена: 18 май 2012 15:35 | 18 май 2012 13:25, Петя Славова
34

Наско Михайлов като Борис Видолов. MediaPro Entertainment
 Неговата страст са екстремните спортове. Именно затова и едно от любимите му предавания е "Страх", на чийто български формат бе водещ. От известно време може да го познаем в образа на амбициозния млад адвокат Борис Видолов в сериала "Кантора Митрани". От кога започват участията му на малкия екран и как избира пътя на актьора, разказва пред Dnes.bg Атанас Михайлов.

Започваш да изучаваш актьорството още преди да влезеш в НАТФИЗ. Средното ти образование също е свързано с тази професия. Кога реши, че това е твоят път?

Когато завърших 8-и клас. При нещастно стечение на обстоятелствата по това време умряха моите домашни любимци и много исках да стана ветеринар, за да лекувам животни. Така се записах в профилирана гимназия с биология и химия. В същото време моята майка беше разбрала от своя приятелка за училище с паралелка театър. Така попаднах в класа на Алексей Христов. Подготвих материали точно от днес за утре и взеха, че ме приеха. Логично беше, след като завърша такова училище, да продължа да се развивам в тази област. Още повече, че голяма част от преподавателите ми бяха от НАТФИЗ.

Как стана част и от музикалния живот? Помним те, когато беше в Ъп Даун, занимаваше се и с танци...

Ако трябва да съм честен, с танци се занимавах доста повече, отколкото с музика. Ъп Даун беше малко между другото. Преди да стана част от тази група, обаче играех в Айс Крийм. Започнахме с Дани, Вики и останалите от бандата. И по-късно отидох в Ъп Даун. Те дори малко ми се разсърдиха, но нямаше начин, такива бяха времената. Аз вече се бях занимавал доста време с танци. Започнах от 12-13 годишен, като първият ми учител бе Део. Той пък тогава бе част от първата хип хоп група АVI MC заедно с Васко Теслата. Тогава те имаха школи из цялата страна. От там насетне специализирах какво ли не – брейк, хип-хоп, класически и джаз балет... в НАТФИЗ имаше и модерни танци. Две години бях част и от балет Тодес, но всичко беше с времето си. След НАТФИЗ заминах за Щатите, където специализирах две години в Калифорнийския държавен университет. Като се върнах, се потопих в телевизията.

Точно затова искам да поговорим. Не сме те виждали особено на театрална сцена. Затова пък малкият екран ти е слабост. Защо?

След един юбилеен концерт на Тоника, в който участвах на сцената като част от танцовата им програма, при мен дойдоха двама симпатични типа. Представиха ми се като режисьори от БНТ и ми казаха: „Мойто момче, имаш хубаво лице за пред камера. Искаш ли да се пробваш?“

От там ли започна твоята телевизионна кариера?

Не, бях започнал вече да правя предаване с Мария Илиева в една кабеларка, която вече не съществува. Тя тогава пееше още в група Кафе, но не тази на Орлин, а друга. Предаването се казваше „Само за теб“. Двамата водихме като изпълнявахме музикални желания на зрителите. Беше директно предаване. Тогава ме поканиха за кастинг в БНТ за "Мело ТВмания". Отидох, харесаха ме и така започнах. Последва "24 квадрата" и други предавания, но моят най-голям успех е „Страх”. Това е най-любимото ми предаване. Фаворитът ми от световните формати, който перфектно съчетава любовта ми към екстремните спортове и телевизията. За жалост тази криза удари лошо едно толкова скъпо предаване. Просто в този момент такъв формат няма как да се поддържа. А това, че се занимавам с кино, е всъщност моята детска мечта. Винаги съм искал да снимам. И това, което правя в момента, е точно това, което искам.

Каза, че си учил в Щатите. Има ли разлика между обучението в НАТФИЗ и това в Калифорния?

Обучението в САЩ не може да стъпи и на малкия пръст на това, което правим в Европа, съответно и в НАТФИЗ. В Щатите имат ужасно слаба школа, откъдето излизат треторазрядни актьори. Техните две години обучение могат да се сравнят едва с първи семестър на първи курс в НАТФИЗ. Това, че имат такива нечовешки актьори, се дължи на добра реклама, пари и самороден талант. Визирам звезди от ранга на Ал Пачино, Робърт де Ниро... Такива хора понякога преподават в американските школи, но чисто теоретично. Аз съм присъствал на техни лекции, в които обясняват какво трябва да бъде отношението на актьора към работата му, нищо повече.  Докато тук школата наистина е уникална. Четири години ти се учиш как да стоиш на сцената, какво да правиш. Имаш възможността да практикуваш какви ли не дисциплини, свързани с актьорско майсторство – фектовка, пантомима, модерен балет. Няма американец, който да не иска да дойде в Европа.

Как стана част от „Кантора Митрани”?

Случайно. Докато водих по една телевизия реалити формат, ми се обадиха с предложение да се пробвам за някаква роля в нов сериал. Така и не разбрах подробности. Отидох на кастинг, направихме няколко дубли. На следващия ден разбрах, че са ме харесали и се срещнах с режисьора Виктор Божинов. Тогава вече много се зарадвах, че топката се е завъртяла и е дошла при мен. Все пак това е един доста различен сериал, близък до реалния живот. Няма слабо звено в екипа.

Доближава ли се твоят персонаж до теб и изобщо нужно ли е актьорът да е близък с героя, който играе?

Никога не е нужно да имаш нещо общо с героя си, тъй като става въпрос за две различни личности. Аз обаче намирам доста сходства между мен и Борис Видолов. Героят ми е млад и импулсивен, щур, необмисля много нещата, но пък е страшно борбен. Опитва да се доказва. Нещото, което ни различава е, че аз като човек съм по-импулсивен. Смея да твърдя, че напоследък героят ми започва да влиза в личния ми живот. Усещам, че в разни ситуации реагирам, както би реагирал той, а не аз.

Покрай адвокатството в сериала промени ли си гледната точка към тази професия?

Не, само си дадох сметка как трябва да се вършат нещата. Отношението ми към адвокатите винаги е било добронамерено, но такива адвокати в България не съм срещал. В сериала ние сме малко изследователи. Героите ни имат доста добри връзки с полицията.

Ако не беше актьор, щеше да си...

Сигурно отново щях да правя нещата, които искам. И сега ми се занимава с организиране на екстремни спортове. Събирам 10 – 15 души и правим експедиция из най-различни кътчета по света – два дни парашутизъм, два дни скално катерене, два дни гмуркане, два дни езда... Счупваш се за две седмици, прибираш се, почиваш и тръгваш със следващата група. Екстремните спортове са моят живот и винаги бих се занимавал с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Меги преди 11 години
Не знам защо, коментирате, че бил надут и т.н ..Познавате ли го? Разговаряли ли сте с него? Нали вие не му давате парите, колко изкарва и как ги изкарва или харчи, вас какво ви интересува?Пф..кофти завистлива черта си имаме българите и това е!Работи си момчето, забавлява се..има талант ..Вие да не би да сте режисьори, че да разбирате толкова много от кино.. По-лесно е да обиждаш, ругаеш и завиждаш, отколкото да харесваш!Наско се справя страхотно-красив,усмихнат и интелигентен БЪЛГАРИН!
29
0
 
3
 
! Отговори
Кроненбърг преди 11 години
Кантора Митрани е най - добрият бг сериал в момента, а този Наско се справя добре, изненадах се, защото очаквах да стои инфантилно и изкуствено. Но не, пичът се представя на ниво, предполагам, че влияе партнъорството му с Младенов и Караламбова. Бг сериалите имат още много хляб да ядат, но все отнякъде трябва да се тръгне. Нали никой не смята, че още първите ни сериали ще накарат създателите на "Адвокатите от Бостън", "Бягство от затвора", "Убийства в Мидсъмър" и пр. да позеленеят от завист?
28
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
Толкова са невероятни в натфиз, че всеки български артист е скован и изкуствен декламатор!!!
27
3
 
2
 
! Отговори
stefan преди 11 години
ох този има подобна история кат Балтечки предавания бутане в телевизията докат не го харесаш накрая,като песните на графа повтарят ти я 99 пъти и на 100ния си я тананикаш нищо че не ти е харесвалаPs Помните ли шоуто на балтечки по канал 1 ужасно слаб рейтинг
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
офффф тоя пак ли изкочи да дразни, я се скрий веднага никой не ще да те гледа
25
1
 
8
 
! Отговори
Уейлън Смитърс преди 11 години
Тоя юнак да гледа няколко филма с Филип Сиймур Хофман, *** Рот, Даниел Дей Луис, Майкъл Фасбендър, Шон Пен, Бенисио Дел Торо, Кевин Спейси, Джон Малкович, Антъни Хопкинс и Едуард Нортън....и тогава да разправя за преимуществата на школата на НАТФИЗ.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има доста добри български актьори, стига непризнание
23
1
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
У нас хора като Ахмед Доган, Васил Божков, Ковачки, братя Галеви, Маргини, Хамстери, Клюнове и Компири са постигнали нещо....дали трябва да ги приемем с отворени обятия? И дали това има нещо общо със собствените ни постижения?Българските актьори не стават за нищо. И това по никакъв начин не се определя от наличието или липсата на т. нар. постижения.
22
0
 
3
 
! Отговори
do 20 преди 11 години
Da to4no, serialyt e naistina dobyr. No za6to sa slojili tozi za glawen aktior. Mnogo mu e neskoposana igrata, da ne goworq 4e gleda typo, typo. Dobre 4e mahnaha ot filma onazi manekenka, 4e na neq ne i razbrah to4no kakwa i e rolqta. I tq be6e adski zle kato aktior.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя е *** дразнещия лигльо. КАто е актьор да вземе да гледа малко филми с Ал ПАчино, Робърт Де Ниро и други големи и да се опита малко да поеме поне от поведението им. А не да мяука.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
големи хейтъри сте тук, нищо, което друг постигне не се приема, а вие сигурно сте страхотни в специалността си
19
1
 
9
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Какво общо имат нюансите в собствения език с преиграването и нереалистичността!? Да не говорим, че озвучаването на родните филми най-често е отвратително и понякога се губят цели пасажи от важни за фабулата реплики.И какви балкански филми ми предлагаш да гледам!? С кой български филм ще бием "Ъндърграунд" на Кустурица? С "Тилт"? В който действието се развива в 1988 г., а главният герой е облечен в суитчър по последна мода и в стаята му е закачен плакат на Depeche Mode с фотосесия от 2002 г.?
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото в БГ киното, което става за нещо е ''Под прикритие'', макар главният да е пълна трагедия. Всичко друго е пълна помия...
17
1
 
4
 
! Отговори
друг фен преди 11 години
Български филми - да,но от 60-те,70-те и 80-те години. Сегашните са пълна скръб,нито сценарий,нито актьори,нищо!
16
5
 
5
 
! Отговори
фен преди 11 години
не си прав Монти, да, понякога нещата се прехвалват, но гледай балкански и европейски продукции. ние не издишаме пред тях и пред половината американски глупости. а и има нещо интересно като факт, ти като голям киноман, сигурно си даваш сметка - когато някой говори на собствения ти език, улавяш нюанси, за които ти отбягват, ако гледаш чуждестранна продукция
15
5
 
39
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Киноман съм от дете, гледам филми от всякаква народност и всякакви жанрове...и смело мога да заявя, че по-трагични актьори от българските няма. Разбира се, говоря за съвременните български актьори. Няма по-нереалистични диалози, няма по-изкуствено присъствие на екран. Не знам какво им правят точно в НАТФИЗ, но от там всички излизат еднакво преиграващи. Много ме учудва тази овча радост по съвременните български филми и сериали, които общо взето са подигравка с киното.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че има такива места, че разни лачени пантофки да пишат кой ги дразни. То това пак е добре, че те дразни. Има актьори, които не могат нищо да предизвикват като емоция...
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Струва ми се, че самочувствието му е маалко в повечко! Да е жив и здрав иначе човека.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne 4e se zaqjdam ili ne6to, no tozi za pyrwi pyt go wijdam !?!?!?!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре си играе пича, а и като гледам той казва, не че го прави, а че иска да ходи 2 дни тук и там... стига сте завиждали кой колко пари изкарва