3-4 – революция, лудост, чудо

Последните два дни на EXIT с Пати Смит, Kraftwerk, Moby, Madness, Prodigy
15 юли 2009 18:16,
14

Patti Smith. Снимка: Елена Пенева за Dnes.bg

Под знака на бунта и революцията мина третата вечер на основната сцена на EXIT тази година.

Програмата започна с Trance Balkan Desorganisation – банда, съчетаваща две поколения музиканти – стари блусари и пънкари, които правят музика заедно с млади MC-та и диджеи, създавайки звук, който съчетава революционни стилове от различни времена. 

Успешният микс ни подготви по максимално добър начин за предстоящите банди – едновременно новатори и класици, бунтари и звезди.

Първа на сцената се качи Пати Смит (Patti Smith) – кръстницата на съвременния пънк, поетеса, близка приятелка на куп легендарни артисти и писатели (включително – Алън Гинсбърг), една от личностите, които най-силно са повлияли на музиката, съчетавайки бийт поезия с тежки китарни рифове, непримирима борба за справедливост и човешки права и послания за мир.

Ярък и въздействащ като самата нея бе и концертът й на фестивала – още на първата песен тя изгони фотографите и ги наплю, след което изпълни сетлист от всичките си големи хитове, сред които бунтарската People Have the Power, баладичната Dancing Barefoot, както и най-големия си хит – Because the Night. Без да пуска китарата и да спира да танцува, тя постоянно говореше между песните си, посвети песен на Майкъл Джексън и изкрещя няколко пъти: „Вие сте бъдещето и бъдещето се случва сега“, преди да забие Rock N Roll Nigger.

След нея на сцената се качиха електроветераните от Дюселдорф Kraftwerk, които по стар обичай неподвижно стояха пред компютрите си на сцената, докато на екрана зад тях се прожектират различни послания и визии, костюмите им светят в различни цветове под звуците на хармонично електро и компютърно генерирани вокали.

Накрая по традиция на сцената останаха техните андроиди, които обаче явно са изобретени отдавна, защото изглеждаха доста по-млади от своите прототипи.

След тях на сцената избухна първият обявен хедлайнер на тазгодишния EXIT – Моби (Moby).

Музикантът изпълни сетлист от всичките си хитове през годините, както и няколко парчета от новия си албум.

Шоуто му беше бляскаво и впечатляващо, освен че пееше вокали наравно с певиците от групата си, той свири на няколко инструмента и каза доста интересни неща на 50-хилядната публика, която беше в еуфория от началото до края на концерта му.

Вечерта завърши с диджей сетовете на Grandmaster Flash (който закопа публиката  с микс от  абсолютни хитове) и Fabio & Grooverider с MC Jakes.

Последната вечер на фестивала пък ни представи може би най-очакваните гости от всички посетители на EXIT 2009.

Снимка: Елена Пенева за Dnes.bg

Преди тях се развеселихме с абсолютните хахота Madness, които накараха публиката да танцува от началото до края на концерта им – смесица от рок, суинг, джаз, ска и поп.

Чичовците с костюми, тъмни очила и обезоръжаващо симпатичен брит акцент наистина се разцепиха от тичане, катерене, танци и пляскане по сцената, а накрая забиха и хитовете си Our House, It Must Be Love и House of Fun.

Madness изпяха и кавър на Out of Space. Парчето, което публиката на фестивала чу два дни по-рано в оригинал на концерта на дъб и реге иконата Max Romeo, беше хвърлена ръкавица на следващия хедлайнер.

Затова съвсем кратко, след като приключиха бурните овации, изпращащи Madness, на сцената прозвучаха първите удари на ритъма, който трябваше за последен път тази година да разтресе до основи Петроварадинската крепост.

Разбира се, говорим за Prodigy и разбира се, че концертът им беше размазващ.

Още по темата
12 юли 2009 20:41
10
11 юли 2009 16:48
11
19 май 2009 09:15
5

Въпреки че само преди две години се срещнахме с бандата на същото място, преживяването беше не по-малко силно.

Бандата представи освен големите си хитове, и парчета от новия си албум, като Warriors Dance – смесица от нокаутиращи тежки дръм машини и носталгичен към ранния брутален рейв и класическите рокендрол ритми звук.

Както преди две години, така и този път Prodigy владееха публиката от първата до последната си песен – Кийт Флинт тичаше пощурял по сцената като обладан от демони, а Максим се движеше бавно и командваше публиката, гримиран с типичния си грим на вуду магьосник.

Последните им бисове (сред които – Smack My Bitch Up, Firestarter и Out of Space) окончателно смазаха феновете и след повече от час бясно пого, скачане, крещене с цяло гърло, куфеене и тежък звук, всичко приключи победоносно – десетият рожден ден на фестивала, привидно слабата, но всъщност – задоволителна програма на основната сцена, най-силният концерт на нея.

Остава да си пожелаем пак да се срещнем след 10 години.

Снимка: Елена Пенева за Dnes.bg

Виж други галерии »
1

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Za kakva banda govori tazi Peneva >Gorkata mnogo filmi gleda
12
0
 
31
 
! Отговори
Псевдо-хейтър преди 14 години
Нема да напишем, щот ни плащат за друго! :-Р :-D
11
0
 
31
 
! Отговори
До всички хейтъри преди 14 години
Момчета и момичета български, защо винаги трябва да критикувате и да псувате материали, независимо на какви теми са те? Статията е информативна, четивна и предоставя най-изчерпателна информация за фестивала. Момичето се е постарало да отиде и да предаде инфото заради ВАС, като сте такива познавачи във всички облсти (черта на всички българи), що не 'фанете и не напишете нещо вие, вместо само да вегетирате в смрадливите си офиси и да МРАЗИТЕ. *** народ, и т'ва си е!
10
0
 
31
 
! Отговори
не е истина преди 14 години
Лелеле и думата крAй (end) ли ще трябва да пишем завоалирано заради цензурата бре? рAй ли цензурирате???
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Живеем на к на света! Факт! Жалко, че любимите ни групи малко по малко ще почнат да измират. Още ме е яд как изпуснах Кратверк тук, а за Пати Смит едва ли мога и да си помечтая. Както се казва, де.ба и чалгаджийницата
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тая още ли не е уволнена бе??? Я да я махате от там че само съсипва любимия ми сайт :) Не че нещо... ама не ми харесва как пишеш.
7
0
 
31
 
! Отговори
lili преди 14 години
И какво не ви харесва в оразяването на фестивала!?!? Вие как бихте го направили? Май само се намирате на приказка.....
6
0
 
31
 
! Отговори
apropo преди 14 години
евала за отрзяването на EXIT !!!!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Peneva Peneva otkoga i ti zapocna da razbiras ot muzika GLEDAJ si mivkata i koko dinev
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
елена, елена... и без да ходиш би могла да напишеш толкова не точно нещо... дори без да излизаш от вкъщи.... момиче, не пиши за музика, нищо не разбираш от това. колкото и да се пъхаш в тия среди си оставаш зелена тиквичка, която е далеч, много далеч от нивото, което се изисква за да се пише за музикаще ти дам пример зайче трътлесто - в групата на един от музикантите, за които подробно разказваш свири чистокръвна, родена в българия женастой си вкъщи мила... не се мори да излизаш....
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
4algadjii,u4ete se ot horata!!!!!!
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кукло (авторката), "Kraftwerk" отдавна са се превърнали в класици на електронната музика. Роботите са доста стари и именно това ги прави толкова впечатляващи - те са изпреварили времето си. Моби е мултиинструменталист открай време и също така открай време казва интересни неща. Грандмастър Флеш също много отдавна е институция в хип-хопа. Дано наистина си даваш сметка какви колоси си видяла на сцената :) И дано - най-важното - си се забавлявала добре :)
1
0
 
31
 
! Отговори
doni преди 14 години
kraftwerk са една невероятна за времето си, а и за момента, група!