С книга на плажа

Ако класическите Съмърсет Моъм, Хемингуей и Гришам са ти омръзнали, виж няколко свежи предложения
12 авг 2009 12:52,
15

Корица: Колибри

Книгата на плажа е задължителна и дори не е нужно да споменавам, че освен за четене, можеш да я ползваш за скрито наблюдение и възглавница.

Тук обаче няма да обсъждаме начините й на употреба, а съдържанието.

И ако класическите Съмърсет Моъм, Хемингуей и Гришам са ти омръзнали, ето 5 свежи предложения, с които хубавите часове на плажа ще станат още по-интересни.

Живак, Амели Нотомб.

Феновете на французойката – освидетелствана графоманка (вече повече от 10 години всеки септември излиза „новата Нютомб“) и болезнено талантлив разказвач нямат нужда от повече убеждаване, когато на пазара се появи поредната нейна книга. За останалите – в „Живак“ Амели Нютомб за пореден път ни въвлича в безумна история, забъркана от равни части нежност, любов, извращение и жестокост. 

На самотен остров в залива на Шербур живеят старец и младо момиче. В загадъчната им къща няма нито един отразяващ предмет – нито огледала, нито дори лъжици, защото Хазел не бива да вижда лицето си.
Франсоаз, повиканата на острова медицинска сестра, обаче разбулва мистерията, която свързва странната двойка. А когато една тайна се разкрие, болката и изненадата от истината зачеват нова...

„The Мацки”, Сергей Минаев

След като с „Духless“ помете „Шифърът на Леонардо“, а с „Media Sapiens“ затвърди славата си на безмилостен биограф на издигащото се общество от рекламисти, юпита и безскрупулни бизнесмени, в новата си книга най-популярният съвременен руски автор е вдигнал мерника на силните и красиви жени в мъжкия свят на предишните му персонажи.

Резултатът е най-четивната, най-цялостната и най-опимистичната му творба, която се гълта на един дъх. „The Мацки” е трагична история за една любов, която се сгромолясва в свят на коктейли, модни клубове, неангажиращ секс, пилеене на служебни пари, манипулиране на околните, маркови дрехи и возила.

„Зиг заг“, Хосе Карлос Сомоса

Трилърче и кримка под чадъра са класика, затова в жанра започвам със смразяващия „Зиг заг“ на Хосе Карлос Сомоса. Въпреки че новият му роман не е на високото ниво на наистина блестящите „Пещерата на идеите“ и „Клара и сянката“, „Зиг заг“ изобщо няма да ти позволи да заспиш от скука и да изгориш на книга.

За сметка на това ще те лиши от спокойни нощи и от търпение да дочетеш историята за един потресаващ експеримент с времето и пространството на група физици, които трябва да си платят с живота за кошмара, който сами са зародили...

"Нефритената броеница",  Борис Акунин

Сигурна карта е и новата книга на Борис Акунин "Нефритената броеница", която в десет криминални новели пресъздава виртуозно маниера и стила на най-обичаните автори в жанра.

„Анатомията на Питър”,  Джош Базел

Добър избор в жанра е и „Анатомията на Питър” на Джош Базел – смешен трилър, който носи на автора си световна слава, предстояща екранизация с Леонардо ди Каприо в главната роля и абсолютно одобрение от публика и критици. Романът разказва абсурдната история на лекар с неясно минало, издирван престъпник и агент на мафията, които се впускат във високо адреналиново преследване с неочакван край.

„С дъх на кафе“, Антъни Капела

За романтиците, които бъркат летните флиртове с голямата любов и пият кафето си, загледани с романтичен поглед в хоризонта, книжарниците традиционно преливат от подходящи заглавия.

Тук обаче ще споменем единствено „С дъх на кафе“ – смесица между романтичен и приключенски роман, с дъх на екзотика и далечни тропически острови. Морската история преминава през две десетилетия и три континента, за да разкаже пътуването по стъпките на кафето и любовта на един бохем и мизерстващ поет.

„Project Dostoevski“, Радослав Парушев
 

Българското предложение е последно, но не на последно място. Новата книга на Чарли, която отдава почит на любимия му писател, успешно се класира сред най-интересните заглавия това лято.

Футуристичната история се развива в града от бъдещето Санта София, която се намира някъде на Балканите и е дом на главния герой – депресиран от Системата агент, който мечтае да избяга от безизходицата на корпоративното си робско съществуване.

В един момент от баналния му живот на бял свят се появява нова, неиздавана книга на големия руски писател и това разтърсва до основи целия свят.
Нашият главен герой обаче е убеден, че става дума за измама.

Затова тръгва по петите на новопоявилото се произведение, а историята зарибява бързо и предлага освен страхотно забавление, куп лафове за всекидневна употреба, които не са много препоръчителни за плитчините на плажа, но пък са идеални за дълбоки вечерни разговори...

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Дон Балон преди 14 години
Не я познавам г-жа Пенева,но защо да не дава съвети.Явно се е подготвила жената.Друг е въпросът,че в наше време,най-лесно се правят деца, борчове исе "дават съвети".Който не го интересуват книгите и нейните съвети,да го......раздава по-спокойно.Лятото продължава.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Peneva razdava saveti.LE LE
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
BRAVO NA NOMER 11
11
0
 
0
 
! Отговори
hihi преди 14 години
Това, че е красива си е твое мнение! А и като и изтъкваш красотата нека ходи на конкурс за красота, а не да препоръчва литература ...
10
0
 
0
 
! Отговори
кристал!n преди 14 години
А, аз бях останал с впечетлението, че с Оруел съм в крак с модата :)Препоръката за деня е само една Мураками - IQ84открий символиката :)
9
0
 
0
 
! Отговори
do bai marincho преди 14 години
marincho, dai telefon i shte te 4ukam zaedno sas svinete maiki, dokato preprochitame natali notomb.
8
0
 
0
 
! Отговори
Баче Кике преди 14 години
Бай Маринчо, остави контакт за връзка!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Завиждаш и защото тя е красива ,а ти си грозна
6
0
 
0
 
! Отговори
бай маринчо преди 14 години
продавам ***-майки.3 лева за килограм живо тегло.които иска да се обади , които не ще да си плюска бейк ролс-а с вкус на агнешко дупе и гъби !!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
съгласна съм с Ronja, наистина дори е смешно, но....
4
0
 
0
 
! Отговори
Ronja преди 14 години
Леко неприятно ми е откровено неграмотен човек със съмнителни вкусове да ми препоръчва книги.
3
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Гришъм пък кога стана класик???
2
0
 
0
 
! Отговори
hihi преди 14 години
Любопитно ми е колко от книгите, за който пише реценция е прочела наистина авторката на статията!
1
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Ооооо, Еленааа, какви неща съм ти намислил.