Bluba Lu: от слон станахме мишка

Или как групата се трансформира в DJ/VJ дуо в проекта Blubabox
Обновена: 16 ное 2010 14:03 | 27 окт 2010 14:45,
0
Bluba Lu: от слон станахме мишка
Димитър и Константин. Снимка: Личен архив

След изключителния двоен албум Quadrotopia (втората част от който – българското предложение за Грами) и лято с множество фестивални участия, Bluba Lu са готови с поредната си идея, която активно промотират в последните седмици.

Blubabox е клубният проект на дуото Димитър Паскалев и Константин Кацарски и представлява живо смесване на светлина, визия и електронен звук – ремикси на парчета от всички досегашни албуми на групата.

Любопитни за подробности, разпитахме Димитър какви ги вършат напоследък и какво предстои...

Как се роди Blubabox и защо?

Когато представихме ремиксираната електронна версия на Quadrotopia с участието на вокалисти и музиканти, се докоснахме за първи път до голямата ни мечта за свързване на живото изпълнение с режисирана визия и осветление.

Разработихме си собствени технологии, за които се консултирахме с много инженери, и пробвахме различни техники. Оказа се много успешно и всички, които са били на премиерата, сигурно ще я помнят цял живот, както и ние.

След това искахме да представим това шоу и на фестивали, в други клубове, в чужбина, но ударихме на камък.

Защото се оказа, че чисто технически трябва да окомплектоваме собствено пътуващо шоу, което отгоре на всичко няма кой да плати. Тогава се роди Blubabox.

Новият проект вече доста пътува, но е без вокали. Това значи ли, че е оптимизиран вариант на Bluba Lu?

По-скоро Bluba Lu с оптимизирана цена. Защото се оказа, че вече не могат да се реализират познатите ни досегашни проекти.

Вече е невъзможно да ги финансираме само от продажба на билети. Не е готино да говорим за пари, но причината да се превърнем в диджей дуо е изцяло финансова.

Още по темата

Тоест – изход и безизходицата?

Ами да. Представете си как един слон се блъска в бетонова стена, за да продължи нататък. Обаче стената не поддава. Блъска се слонът, блъска се и изправен пред перспективата да си остане зад стената, решава да се смали и да потърси дупчици.

Свива се колкото мишка и разбира, че стената прилича на надупчено сирене. И така.... Blubabox е нещо като слон с големината на мишка :)

А какво се случва с проекта ви с Еди Стивънс от Молоко, който записахте в началото на годината?

Предстои излизането на нашия албум, продуциран от него. Той ще бъде изцяло акустичен, много интимен, личен, топъл, с много изпълнителско майсторство, вокали и живи инструменти, почти никаква електроника, синкуесиране и семплиране. Между другото, с Еди точно вчера си говорихме за проблемите, които обсъдихме и с теб...

И какво мисли той?

Той сподели, че неуспехите на бандата му Zero 7 от последния им албум са именно от трансформирането на групата в продуцентски проект с наети певици.

Всъщност той много иска и ни подкрепя в това да бъдем група, защото според него публиката иска да вижда група на сцената. Но положението е такова в момента.

Блубабокс е малко почивка и забавление с лаптопа. Което не означава, че не ставаме все по-добри...

Музикантите вече рядко си позволяват да предоставят единствено музика на своята публика. Blubabox е съчетание между визия, живи сетове и вокали. Как ще се развива занапред?

Не знаем, сега ни харесва да го правим, дано да им харесва и на хората... Ние не сме защитници на статуквото, сменяме постановките си бързо, почти непредвидимо, интересуват ни белите пространства. Така че побързайте да видите Blubabox, утре може да е нещо друго!

Досегашните ви албуми са много лични и изповедни. Как пренасяте и променяте настроенията им в парти атмосфера?

Всяка идея може да се изрази по един или друг начин, с една или друга техника.

Но средството е и съобщението...

Средствата в изкуството се менят, това е свързано с технологиите, начина на живот и т.н. Но една идея, един текст, фраза, мелодия, могат да бъдат интерпретирани по различни начини.

Различни ли са идеите в Blubabox тогава?

По-скоро не. Това е просто едно друго лице. Едно от многото.

Какво следва?

2 ноември Sofia Live Club, 5 ноември Comics, Варна, 13 ноември Петното, Пловдив. В момента работим върху две серии – бяла и червена.

Бялата серия е нещо като tech-house и е с черно-бяла визия. Червената е много бойна и включва тежичък дръмендбейс. Ще има и синя – ембиънт, но сме си я оставили за декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.