Васко Гюров от Ревю: Всички на бунт!

Емблематичният музикант пред Dnes.bg за протестния концерт, който организира
Обновена: 17 дек 2010 11:52 | 8 дек 2010 16:10,
112
Васко Гюров от Ревю: Всички на бунт!
Васил Гюров. Снимка: Булфото

След приемането на Бюджет 2011 и предложените промени в законите за киноиндустрията, авторските права и сценичните изкуства, бунтът назрява във всички арт гилдии.

И след като поетапно бяха изразени несъгласията с новите наредби първо с декларации, а след това – с редица акции, българските творци излизат на улицата.

Поредният протест ще се състои на 9 декември от 11,00 часа пред Народния театър.

Това стана ясно от съобщение на една от най-емблематичните фигури в българската музика и култура – лидера на Ревю Васил Гюров, който разпространи следния призив:

"В четвъртък, 9 декември ще се протестира срещу културната политика, провеждана от правителството. Ще има апаратура за свирене, осигурена от филмовите дейци.

Много моля всеки, който се чувства съпричастен и който би участвал с изпълнение или поне с присъствие на импровизирания концерт, да заяви участието си (срокът е сряда, 8 декември) на vasogurov@yahoo.com.

Сега е моментът, в който ще си проличи доколко имаме гражданска позиция и на кого от нас може да се разчита!

Когато се опитват да убият българското кино и българската музика, не трябва да седи и да гледа безучастно!"

Свързахме се с Васил Гюров, за да си поговорим за все по-честите протести и за това как се организира концерт за 2 дни...

Още по темата

Ето какво ни каза:

„Аз изпратих писмото до около 100 човека, свързани с музиката, и до момента са отговорили около 10-15. Няма значение кои са, кой ще свири – важно е да заявим подкрепата си към колегите от киноиндустрията. Защото назрява моментът, в който всички хора, занимаващи се с култура, ще излязат на улицата.

Убеден съм, че хората, занимаващи се с кино и театър, са дори по-радикално настроени от музикантите. Но и при нас тази търпимост ще прелее всеки момент“.

На въпрос как се развиват нещата след първото четене на новия закон за авторските права, той отговори: „Имаме всички основания и потвърдения от различни източници, за да знаем, че законът в сегашния си вид ще мине и на второ четене. Поправките в него са в изключителен ущърб на авторите и обслужват интересите на ползвателите и лобистите, когато в цял свят държавата защитава творците.

Правната комисия отговори на нашите опасения за предстоящи санкции на България от Европейския съюз с аргумента, че липсата на овъзмездяване за авторите не е проблем. И това, при условие че в Европа отдавна частното копиране е абсолютно забранено.

Но тук, разбира се, това не изнася на спонсорите на ГЕРБ...“

Васил Гюров сподели мнението, че не е важно каква ще бъде посещаемостта на протеста: „На миналата проява имаше 200-300 човека, което не е нито много, нито малко.

Но дори бройката не е важна. Важно е събитието, важно е да се разбере, че в тази държава има едни хора, които са нормално мислещи и се интересуват от бъдещето на културата на България.

Важно е да ги чуят онези, които правят новите закони. Важно е и да ги подкрепят онези, които държат на българската култура, без значение дали са част от нея“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
12
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Оптимист си приятелю! Българският театър въобще не е на световно ниво. Ходя на театър и ти казвам че е на светлинни години от световния такъв. За 20 години два хубави филма съживяване ли му викаш - а в киното милиони се наливат. За музиката думи нямам. За да искаш нещо трябва и да дадеш а нашите творци спят и реват за пари. Иначе наистина ще останем без национална култура.
10
1
 
15
 
! Отговори
sea преди 13 години
Васко е пич,ама да каже конкретно какво го притеснява.Българските творци между другото от продажби на дискове няма как да живеят.Просто пазара е малък и почти никой няма да даде 20 лева за диск на когото и било.Нека си сваля народа от нета,за да расте популярноста на изпълнителите и да имат повече концерти и изяви ,от които по ми се вярва да сколасат.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1: напълно си прав. българските творци искат да излязат, да се изпърдят по един път на микрофона и да изкарат някво парче (кой парче, кой ***) и след това цял живот да цуцат парички.то затова в БГ на сцените властват Вазелин Маринов, баба Лили, Графа, *** и подобни екземпляри, които се напъват там нещо да пеят, кой селскостопански хитове (Вазелин), кой с хитове от Христово време (баба Лили), кой нещо си мрънка (***/Графа/сие).излизайте, свирете не заради протест, а заради музиката!
8
12
 
16
 
! Отговори
BG punk преди 13 години
Васо е легенда . Най - великият жив БГ музикант . Знам , че на повечето *** в този форум групи като Кале , Нова Генерация и Ревю нищо не им говорят , но аз бих подкрепил на 100 % неговите думи .През 1987 Васо е арестуван на концерт на Кале и от тогава винаги показва среден пръст на системата . Евала Васо , ние сме с теб
7
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навремето Гюров пееше "А сега, преценете другари, кои са истинските звезди! Пеем не за хонорари, а защото сме звездни мърди". А сега каква стана тя :)
6
9
 
12
 
! Отговори
Браво, Васо! преди 13 години
Добре, бе, като не ви харесва какво правим? Без национална култура ли оставаме? И сигурни ли сте, че толкова познавате всичко, че да кажете, че нищо хубаво не се е случило? Има страхотни български творци, българският театър е на световно ниво и българското кино след 20-годишна дрямка най-накрая почна да се съживява. Всичко това ще бъде ПОГРЕБАНО заради чекията Български Лувър. Това ли трябва да стане???? Това ли ще ви накара да се почувствате щастливи, дребни хейтърски душици?
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Васо, само такаапропо - обичам те
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гаси, чак жал ми става за гъзолизците боковисамо платените герберасти останаха да го подкрепят, а и те се ошумуляват напъследък...
3
5
 
32
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
"В четвъртък, 9 декември ще се протестира срещу културната политика, провеждана от правителството..."***Правителството не провежда КУЛТУРНА политика, то провежда ФИЗКУЛТУРНА политика!
2
31
 
6
 
! Отговори
Хер Мамут преди 13 години
Кой е този ром??
1
13
 
22
 
! Отговори
0 преди 13 години
Васо Гюров първо да каже какво са направили българските "творци" в последните години. Накакъв качествен филм, може би, или хубава песен - авторска подчертавам. Точно едно голямо нищо. За филмите хайде - тази година имаше един два добри, но останалото си е бълвоч!