Тилт – за любовта и още нещо

Новата надежда на българското кино е приказка за млади зрители
Обновена: 14 фев 2011 14:41 | 11 фев 2011 16:30,
63
Тилт – за любовта и още нещо
Явор Бахаров и Радина Кърджилова в сцена от "Тилт". Снимка: tilt.bg

Те са млади. Те са красиви. Те са влюбени. Те са различни. Между тях е Социализмът, който ги разделя. С безумните си идеи, кофти случайности, предопределена обреченост за щастлив живот.

Той заминава зад граница, където мечтите му катастрофират. После обаче идва Преходът.

Идват мутрите, дребните и големите далавери и ранното редене за кисело мляко. Идват Завръщането и Равносметката (хепиенд или катастрофа, според жанра).

Това е Темата на новото българско кино и явно още дълго ще преразказваме и анализираме травмите на цяло поколение. Понякога особено банално. Друг път – сполучливо.

„Тилт“ е във втората категория. Но не заради оригинален поглед. Нито заради безпогрешна историческа вярност. А заради добре намерен път към поколението, към което филмът е насочен.

Четирима приятели (Явор Бахаров, Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Александър Сано) се шляят из София, джиткат на флипер, шиткат осемдесетарско порно и мечтаят за скейтбордове и собствен бар. Един от тях се влюбва в грешното момиче (Радина Кърджилова) и бунтарската му твърдоглавост води до серия от катастрофи. Полиция, предателства, високи залози, падения. И необходимият финал за смелите.

Тук липсва игра с кодовете на социалистическата реч, дресирана и сервирана виртуозно от Владислав Тодоров в жанровия „Дзифт“. Вместо това има съвременни лафове, забавни препратки към култови филмови реплики (Тарантино и Артър Пен), естествен диалог.

Тук липсва опитът за дълбок психологически разрез на болката от „Източни пиеси“. Заместен е с ясни персонажи, паралелно порастващи с времето в сюжета и типизирани колоритно чрез хватки (лютеница, дъвка, социална роля).

Тук няма напън да се покаже страшната и долна страна на свободията и произвола на силовите групировки от 90-те от „Лов на дребни хищници“. Вместо това бегло е щрихирано раждането на новите политически елити, главно чрез ефекта на промяната върху живота на героите. Тук-таме е вмъкната и по някоя забавна ситуация (например смяната на портрета на Тодор Живков в стаята за разпити с картина на мистериозен възрожденски борец за свобода с живописни мустаци).

Тук е спестена емигрантската носталгия от "Стъпки в пясъка", апокалиптичното колебание дали да останеш „завинаги“ или да се завърнеш (абсолютно необяснимо за новото космополитно поколение, между другото) и е заместено с конкретни пориви, мотиви и личностни дилеми.

„Тилт“ разказва история за любов извън времето, която случайно се е случила там и тогава. Социализмът е привнесено обстоятелство, необходимо за конфликта.

И може би именно това е най-голямото му достойнство.

Освен всичко друго „Тилт“ е подчертано актьорски филм. И това не се дължи на телевизионната слава на състава, нито на режисьорска неопитност (прибързано приписана на дебютанта Виктор Чучков-Младши), а на съзнателен избор да плениш публиката не със специални ефекти, новаторска визия или нечуван сюжет, а с органичност, чуден диалог, изпипан звук и картинка, адекватен инди рок саундтрак и семпъл стил на снимане.

Самите актьори пък (от своя страна набедени в така изтърканата „театралност“) са доказателство, че когато  режисьорът знае какво иска, можеш и да го изиграеш.

В заключение „Тилт“ не е нито невиждано чудо, нито провал. Той е качествен, динамичен и интересен филм с млади герои, насочен към техните връстници.

Хубаво е, че най-сетне се появи и такъв. Тилт се получава, когато играта свърши, защото те е усетила, че натискаш прекалено силно. Крайно време е някой да усети, че изтърканите соцсюжети ги очаква същото.

Очаквайте интервю със звездата от Тилт Явор Бахаров!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
15
 
! Отговори
Мануела преди 13 години
Интересно ми е, не за друго, а защото виждам бум на патриотарството, а нулева подкрепа за българското изкуство.Аз съм толкова далеч от национализми и прочее, но след "Мисия Лондон" бях горда, че този филм е наш. Че по нищо не отстъпва на западните комедии. "Дзифт" не ми хареса толкова, но дадох пари на кино, ей така, за родната идея. Ще дам пари и за "Тилт". Защото мисля, че е по-добре да подкрепяме културата си повече и да философстваме по-малко.
38
1
 
7
 
! Отговори
tetko преди 13 години
39, от материяла по-горе разбираме, че става дума за соца, мутрите, киселото мляко и любовта, произведение на изкуството, което някак си не звучи като засилващо родолюбството..
37
1
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 13 години
"Кръвопийците" не са на бюджетна заплата! Те крадът милиони и са друга тема!Аз съм бил държавен чиновник в Бюро по труда и знам какво да работиш с всякакви психопати за 350 лв. заплата!!А парите са малко в обществото и страната /не казвам държавата/ и затова сме бедни! Е тогава ще пестим и разни дето ще ми се прехранват правейки се на кинаджии и ще профукват милиони за да си правят душевни ч.......й ще ги дадем на късо!
36
2
 
7
 
! Отговори
Марк до 39 преди 13 години
Виж 35 там пиша колко често гледам бг. "филми"!Този също ще пропусна, защото знам какво представлява!Скоро гледах "Мисия Лондон" и ми стига!А за да разбереш, че не съм въобще против българското - имаше наистина филми едно време! Спомням си "Карамбол", който ми хареса /с Н.Коканова и Ан.Явашев/, също и "Авантаж"! Но тогава имаше кой да ги прави, а сега лицето Слабаков, който си мисли че като не си мие кирливата коса и брада е достатъчно за да е кинаджия! Не мерси неговите филми няма да гледам!
35
4
 
4
 
! Отговори
Manuelche преди 13 години
В темата за катастрофиралия ТИР-аджия се скъсахте да се правите на родолюбци и да критикувате "чуждопоклонниците". А тук, в тема за българска продукция, сипете само омраза. Странен парадокс...Всъщност, премиерата на филма беше вчера. Съмнява ме някой от "култур-трегерите" тук все още да го е гледал. Така че първо идете и го гледайте, тогава се правете на компетентни.
34
1
 
5
 
! Отговори
PSP преди 13 години
Защо парите за лечение не само на деца, трябва да се пренасочат от бюджета за култура, който и без друго е малък??? Малко ли държавни кръвопийци храним с данъците, че да няма откъде да се отрежат милионите? И изобщо за така нареченото "здравеопазване" не ми се говори, щото само плащам данъци, а обикалям с остатъка от парите си по частни зъболекари и болници...
33
4
 
10
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Никакъв "Пайнер"!Парите да се насочат за скъпоструващо лечение на болни деце в чужбина!Категорично съм против да се дават пари на хора като лицето Андрей Слабаков да се упражнява /за 1млн. / и да ни поднася помии като "Хиндемит", а ние да събираме пари с смс-си за лечението на деца!Колко смс-са трябва да пуснем за да съберем 1 млн.!?!?
32
2
 
9
 
! Отговори
PSP преди 13 години
И да се пренасочи това финансиране към "Пайнер" ли?!? На псевдо курвокултурата трябва да се противостои някак, иначе тая държава отива по дяволите! Филмът не е върха на елхата, но е хиляди пъти по-добър от глупостите, които се произведоха през последните 20 години на прехода. По-добре пари за филми, отколкото за негледаемите и неслушаеми измъчени напъни на държавните медии!
31
7
 
8
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Да се спре държавното финансиране на бг.филмите!Ако си намират спонсори да си правят колкото искат "филми"!Аз гледам по 1 бг."филм" на 3 години, информативно с надеждата да направят някакъв прогрес, но уви!Надеждата умира последна, но все пак един ден и тя умира!
30
6
 
11
 
! Отговори
Марк преди 13 години
"Българското кино" всъщност е възможност за определени хора да практикуват скъпоструващото си хоби с нашите парички!Ама че номер са си измислили - това било "култура и тя ни идентифицирала национално"!Не трябва да сме лудите дето им дават баницата!На това трябва да се сложи край!
29
2
 
23
 
! Отговори
simlim преди 13 години
Българското кино има още много път да извърви, за да бъде на световно ниво. Актьорската игра на българските актьори е слаба, неестествена и изкуствена. Не успяват да предадат задълбочено мислите и чувствата на героите, в които се превъплъщават. Репликите са елементарни и не успяват да привлекат вниманието на зрителя. Режисьорите и сценаристите също има още много да учат, за да се получи филм достоен за световните класации.
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не гледам български филми.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще гледам български филми и сериали, когато премахнат от основната си тема секса и всичко свързано с него... Мисля, че има предостатъчно дълбоки и наболяли теми, които да се използват, вместо "бунтарско поведение", задължителната "невъзможна любов", подсладена с някоя цица, или пък жаргонен диалог. Love.net, Tilt, Мила от марс, Мисия Лондон и др., за които не знам, спокойно могат да липсват от българската сцена...----------------- Евала.
26
0
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Прости й. Тя е руса, но с претенции.Аман от позьори, дето си мислят че разбират от всичко, а всъщност се самозаблуждават. Само с мерак не става тая работа. Трябва и акъл!
25
11
 
6
 
! Отговори
sdafhgjg преди 13 години
Искахте българаско кино.Направиха филми пак недоволствате.Бхати спареняците и комплексарите.
24
1
 
17
 
! Отговори
:) Ямбол преди 13 години
Актоьорите играят дървено понеже НЯМАТ идея как се снима филм (става дума за снимки пред камера) и играят все едно са в театъра. Поне, ако ще се отличавате с нещо, нека да е с идея или послание на филма - не с качество на снимките и *** диалози.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Традиционно за филмите на БНТ, сюжета се заплита около падането на Берлинската стена. Вероятна зрителска аудитория 30+, все пак онези събития са преживяни съзнателно поне от над 15 годишните, а оттогава минаха 20 години така че ... , гледайте Стъпки в пясъка, въпреки че отново се появява Стената, поне не е основен сюжет ;) аз и сестрата го гледахме вчера и ни хареса много
22
1
 
10
 
! Отговори
YES преди 13 години
Koгоа най-после ще спрът да снимат снимани филми , писна ми едно и също да търкалят. Актьорите няма да ги коментирам имам чувството ,че стихчета рецитират.
21
3
 
6
 
! Отговори
озадачен преди 13 години
Някой може ли да ми каже какво значи Тилт ? Защо Тилт и какво общо има със сюжета?
20
0
 
10
 
! Отговори
- преди 13 години
не ,не му е син, а му е брат, информирай се и ти .. така като ги гледаш двамата мислиш ли че единият може да е дете на другия?!?!