Клаудия Кардинале – специален гост на София филм фест!

Звездата ще получи Наградата на София лично от Йорданка Фандъкова
Обновена: 17 фев 2011 15:22 | 16 фев 2011 10:08,
27
Клаудия Кардинале – специален гост на София филм фест!
Снимка: София филм фест

Легендарната италианската кинозвезда от световна величина Клаудия Кардинале пристига като специален гост на юбилейното 15-о издание на Международния филмов фестивал София филм фест.

На 11 март, на галапрожекция на филма „Гепардът” на Лукино Висконти в зала 1 на НДК, тя ще получи Наградата на София за своя изключителен принос към изкуството на киното.

Клод Жозефин Роз Кардинале, по-известна като Клаудия Кардинале, е родена на 15 април 1938 г. в Тунис.

На 17 години печели конкурса за най-красива италианка в Тунис, наградата от който е пътуване до Венеция по време на филмовия фестивал, където привлича погледите на италианската филмова индустрия.

Първоначално отказва да се снима в киното, защото мечтата й е да стане детска учителка, но впоследствие нещата се развиват доста бързо.

След като прекарва два месеца в световноизвестното филмово училище Centro Sperimentale в Рим, тя подписва договор за 7 години с компанията Vides, където среща първия си съпруг – продуцента Франко Кристалди, който става и неин ментор.

Първата й роля е в Goha (1958), с участието на Омар Шариф, след която филмографията й бързо набъбва.

Снима I soliti ignoti (1958) на Марио Моничели, Il bell'Antonio, La ragazza con la valigia, „Роко и неговите братя” на Лукино Висконти, последван от „Гепардът” (1963), в който си партнира с Ален Делон и Бърт Ланкастър.

1963 се оказва годината на „посвещаването” й, след като Федерико Фелини я кани да се снима в „Осем и половина”.

Играе и в La Scoumoune с Жан Пол Белмондо, „Розовата пантера” с Питър Селърс и холивудската ù „забежка” “Професионалистите”, където се среща отново с Бърт Ланкастър.

Всички й предричат голяма кариера в САЩ, но Кардинале е твърде привързана към средиземноморските си корени.

При все това уестърнът й допада и това й носи роля в култовия „Имало едно време на запад” на Серджо Леоне.

Както повечето актриси от нейното поколение, Кардинале е истинско превъплъщение на образа на новото поколение жени, упорита и бореща се за свободата и независимостта си както в професионалния, така и в личния си живот.

В средата на 60-те години тя напуска продуцента Франко Кристалди, на когото дължи голяма част от кариерата си, и се обвързва с режисьора Паскуале Скуитиери. Има две деца – Патрик и Клаудия.

В следващите десетилетия известните режисьори си „оспорват” присъствието й в своите филми и тя влиза от роля в роля, превръщайки се в една от най-големите световни кинозвезди. Работи с Вернер Херцог, с Клаус Кински, и Лино Вентура.

През 90-те пък се посвещава на писането и театъра и получава множество почетни награди: във Венеция, Париж и Берлин.

Извън света на киното Клаудия Кардинале е социално ангажирана жена, която се бори за правата на жените и през 2000 г. е избрана за Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

След доста телевизионни участия в края на ХХ век, актрисата приема да участва във филма на Клод Льолуш „И сега... дами и господа” (2002).

Завръща се в киното през 2009-а с драмата Le Fil на Мехди Бен Атиа – филм, който я отвежда в родината й Тунис и разказва за католичка от средната класа, омъжена за мюсюлманин, а действието се развива през 60-те години.

През 2010 г. играе в Un balcon sur la mer на французойката Никол Гарсия и явно желанието й за киноизяви отново се засилва, защото през 2011 г. предстои да се появят два филма с нейно участие, а други два са в процес на подготовка.

През над 50-годишната си кариера Клаудия Кардинале се снима в 130 филма.

Актрисата има в колекцията си четири награди Давид на Донатело (известни като италианските Оскари) и четири Сребърни ленти – отличие на Националния синдикат на филмовите жуналисти в Италия.

През 1993 г. Кардинале получава във Венеция почетен „Златен лъв”, а през 2002 година получава и почетна „Златна мечка” на Берлинския филмов фестивал.

За нейните изключителни заслуги и принос към света на киното през 2008 година френското правителство удостоява Клаудия Кардинале с най-високата награда на Франция – Ордена на почетния легион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
mmbtlhgeww преди 12 години
HXB7CQ , [url=kvsbzdwqbfkp/]kvsbzdwqbfkp[/url], [link=qawyitohtwwd/]qawyitohtwwd[/link], gvuoskqdkfvx/
26
0
 
5
 
! Отговори
to4en преди 13 години
Velika aktrisa.da e jiva i zdrava.a tiia gei4eta,kato nomer 1 i 2 ,kakvo praviat tuk.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Клаудия е красива ,но сега има много пластики по лицето си и тя не крие.Но е красива жена и голяма актриса.Живее в Париж от много години.
24
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 13 години
много е красива Клаудия,сега има малко уморен вид,но страхотна и с добро сърце.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много специален гост! Браво и благодарим на организаторите!
22
1
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Поздравления за заглавието - Клаудия Кардинале заслужава да бъде наречена СПЕЦИАЛЕН ГОСТ
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Млади диванета, отгледани с *** сериали и чалга, бягайте оттук! Клаудия Кардинале е звезда със собствен блясък, с талант, красота и интелигентност, която липсва на повечето от холивудските красавици със силиконовите устни и бюстове.
20
1
 
9
 
! Отговори
temenuga преди 13 години
Velika e!Da e zdrava i vse taka krasiva!
19
2
 
11
 
! Отговори
жени преди 13 години
Все по-красива!
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Замислете се защо една жена на тези години е звезда в държава с 58 000 000 население .ЗАЩОТО 99% ОТ ИТАЛИАНКИТЕ СА ДЕБЕЛИ КРАВИ С МУСТАЦИ И КОСМЯСАЛИ КРАКА .
17
1
 
27
 
! Отговори
anonimna преди 13 години
Не се ядосвайте от отрицателните коментари. Ясно е, че те са от тинейжъри, които не са гледали нито един свестен филм, не знаят кои са Клаудия Кардинале, София Лорен, Джина Лолобриджина, Бриджит Бардо. Не знаят кой е Ален делон, Белмондо,Бронсън и т.н. Какво да се прави...поколение, което расте, заобиколено от силикон.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Prekarala 2 meseza v Centro Sperminertale i stanala edna ot svetovnite aktrisi, a nashite prekarvat 5 godini Universitet, minavat prez vsichki spalni , i pak sa kato zelenchuk na szenata !!!
15
6
 
1
 
! Отговори
korleone преди 13 години
Какви коментари бе братчето ми,направо за менделсон !
14
2
 
7
 
! Отговори
vazhitena преди 13 години
No nai goljamata rolja na Klaudia Kardinale beshe vav filma " Momicheto na Bube !!!! .....
13
1
 
37
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
като пуснаха филма-Имало едно време на запад-в тогавашното кино Ц.Церковси за три месеца напред нямаше билети,голяма актриса
12
2
 
47
 
! Отговори
Хаджи Ахил преди 13 години
Пожелавам на всички жени като станат на 73 години да изглеждат като КЛАУДИЯ КАРДИНАЛЕ.
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледал съм я само в най-великият уестърн за всички времена "Имало едно време на запад". Красавица и половина беше тогава.
10
19
 
8
 
! Отговори
sako преди 13 години
Кофти нещо е старостта. Това показва колко несъвършен е човека и колко е безсилен пред природата.
9
53
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
айде стига се превъзнасяли по тая бабичка, геронтофили
8
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една от най-красивите жени на света за всички времена. При това с напълно естествена красота. Имам снимките й, когато е била на 14 г. - самото съвършенство, независимо, че е облечена съвсем бедно и скромно, каквото е било и детството й.