Пушенето води и до ослепяване

Младежите знаят, че пушенето може да доведе до рак на белите дробове и заболявания на сърцето, но не осъзнават риска от загуба на зрението в напреднала възраст
6 фев 2007 16:35,
Пушенето води и до ослепяване
Младите се плашат от връзката между пушенето и загубата на зрение. Снимка: Dnes.bg
Младежите знаят, че пушенето може да доведе до рак на белите дробове и заболявания на сърцето, но не осъзнават риска от загуба на зрението в напреднала възраст, предаде Ройтерс.

Лекарите свързват пушенето с възрастовата дегенерация на ретината – основната причина за слепота в старческа възраст.

„Повечето от 90% от анкетираните не са знаели, че пушенето може да доведе до слепота", каза доктор Саймън Кели, офталмолог в Държавната служба по здравеопазването в болницата Болтън, Северна Англия.

„Повечето от възрастните също не знаеха за това“, добави той.

Кели и изследователската му група предполагат, че перспективата да загубят зрението си може да помогне на много хора да откажат пушенето.

В изследването, резултатите от което са публикувани в списание The British Journal of Ophthalmology, са взели участие 260 младежи, които били попитани какво знаят за вредата от тютюнопушенето.

Те също били помолени да оценят нивото на страха си, свързан със заболявания в резултат на пушенето.

30% от анкетираните на възраст от 16 до 18 години са знаели, че пушенето предизвиква заболявания на сърцето, но едва 5% са посочили пушенето като причина за ослепяване.

Кели каза, че че повечето от подрастващите са били шокирани и наплашени от връзката между пушенето и загубата на зрение.

„Призоваваме да се сложи надпис „Пушенето води до ослепяване“ на цигарените кутии. Това съобщение бе използвано в Австралия на кутии с цигари и в телевизионни кампании и се оказа много ефективно“, каза Кели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание