Днес се дрогирахме

Медийната истерия по новия интернет-наркотик накара репортер на Dnes.bg да се надруса по всички правила. Ето какво усети...
9 юли 2008 17:40,
68
Днес се дрогирахме
Илюстрация: Dnes.bg

В последните дни медиите у нас гръмнаха с новината, че в интернет се продава съвсем нов вид дрога.

Става дума за I-Doser – програма с нискочестотни аудио-файлове - между 3 и 30 херца. Научно е доказано, че тези честоти могат да въздействат на мозъка, като го настройват на определени вълни.

Важно е,  че в основата на принципа на действие на новата дрога е, че тя се възприема бинаурално – различни звуци влизат в двете уши, което значи, че задължително трябва да се приема със стереофонични слушалки.

Специалистите казват, че е напълно възможно звуците да ни въздействат, като довеждат организма до психо-физическо състояние, близко до това след прием на химическите наркотици.

Откритието се описва малко хиперболизирано като “новата дрога”, макар ефектът на бинаурланото въздействие върху мозъка да е открит още през 1839-та година от Heinrich Wilhelm Dove и отдавна да се използва за лечение и релаксация.

Ефектът на I-Doser варира както като интензитет при различните хора, така и като реакция на организма в зависимост от звуците.

Според официалния сайт на компанията-разпространител новата дрога дори може да замести химическите наркотици, но само при условие, че звуците ти влияят.

Защото се оказва, че има три групи хора – податливи към бинаурални тонове, неподатливи и такива с естествен имунитет срещу подобни въздействия.

Разбира се, с голям ентусиазъм пробвах безплатната доза. За целта се проснах с добри слушалки пред компютъра, инсталирах аудио-програмата, която се препоръчва за приемане на новия формат дрога (.drg), притворих очи, отворих уши и 35 минути се опитвах да се надрусам с екстази.

За половин час усетих следните неща:

-изтръпване на крайниците (което можеш да си обясниш и с неподвижното положение)

-лек световъртеж и желание да полегна някъде в офиса

-чести визуализации на звуците – по-точно представях си как звукът минава между двете ми уши (очи), заради специфичното преместване на тоновете – подобно на плъзване на ръка по пиано – нагоре и надолу.

-чувах основни звуци и други – на втори план, които слухът ми разпознаваше по-скоро като шумове, почуквания и удари по инструменти, подобни на перкусии, но с богат обертон.

След последния звук (35-тата минута) тайно от Красита се зарадвах, че съм си починала, но последното, което исках е да ида на парти и да се сцепя от танци.

Май се оказа, че съм от хората с вроден имунитет към аудио-екстази.

От I-Doser обаче твърдят, че ако си от групата на много податливите на такива, е възможно интернет-наркотиците дори да заместят и излекуват зависимост към химическите субстанции.

Лошото е, че най-вероятно цената на това лечение ще е.. нова зависимост.

Да – оказва се, че новата дрога, въпреки че все още е легална, може да те зариби, също като "добрите стари спринцовки". Затова, като опитни дилъри, създателите дават една-две дози безплатно и ако прецениш, че ти въздействат, ще трябва да си плащаш за всяка следваща - по 5 евро на звуков файл.

Създателите твърдят също, че звуците предизвикват различни ефекти, сравними с влиянията на различните наркотици – марихуана, екстази, пейот, кокаин, алкохол и т.н.

Въпреки това масовата истерия около последния измислен начин да се надрусаш ми се струва малко пресилена. Сигурно заради имунитета...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
14
 
! Отговори
tinkogm преди 15 години
Taka li ne rzbrahte slu6alkite po4ti nqma zna4enie kakvi sa.Moje da se vyzproizvede dori i sas slu6alki ot 5 leva,no zadaljitelno trqbva d e sys slu6alki.Cakta mu e 4e v 1 uho ti puskat da slu6a6 300Hz a va drugoto 305Hz.Taka mozakyt vyzpriema 5Hz.A SEGA PRAVETE SE NA GOLEMITE SPECOVE!!
66
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
triesh li ?
65
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ina4e selqniqta sedi "Аз пък си ударих една *** и се почуствах супер :))))"
64
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
kvi ste of4ari :D haha
63
0
 
14
 
! Отговори
zlatoto преди 15 години
Това го знам от година и половина поне и е голяма глупост !
62
0
 
14
 
! Отговори
xexex преди 15 години
43. - 10.07 16:44 - капан за тъпациОт: kostaпри положение че ТРЕНИРАНОТО човешко ухо улавя не по-ниска честота от 20 Hz и 90% от КАЧЕСТВЕНИТЕ слушалки не възпроизвеждат по-ниска честота от 18 Нz ......да не говорим за параметрите на звуковата карта на компютрите.........сте чули дедовия.....бази празноглавците.Май от ,,шарените'' хапчета ви се е изпекал мозъка.На мен лично не са ми необходими допълнителни стимуланти за да си купонясвам-това го оставям на бедните духом.....
61
0
 
14
 
! Отговори
Sfetnat преди 15 години
Slushalki "must-be" shtoto ina4e ne lovi defaziraneto ;)
60
0
 
14
 
! Отговори
тинонино преди 15 години
хах леле мн. се смях докато го четох т'ва :) значи възможно е тези честоти да влияят по някакъв начин на организма ама наистина ли мислите,че със домашна система можете да ги чувате/усещате(да не говорим пък за СЛУШАЛКИ) по голяма простотия просто няма. дам човешкото ухо възприема 16/20hz до 20khz, пък да не говорим, че hi-fi системи произвеждащи толкова ниски честоти НЯМА. когато говорим за звуци от порядъка на 3-30hz означава, че трябва да се усетят с тяло, така че квито и да е слушалки да ползвате няма да свършат работа.иначе не отричам да го има тва нещо в разни лаборатории и тн., но в домашни условия е НЕВЪЗМОЖНО да го направиш. по-скоро тук става въпрос за някъв пласибо ефект. айде поздрави
59
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък си ударих една *** и се почуствах супер :))))
58
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Хит в Сърбия са краставите жаби. *** на крастави жаби е хитът сред наркоманите в Сърбия и модата се разпространява като епидемия в западната ни съседка. Новата дрога се консумира главно от тези, които имат опит в употребата на психотропни вещества. Освен, че новият вид наркотик е широко достъпен, така е и 5 пъти по-силен и ефективен от LSD. Разковничето в жабешката дрога е елементарно. Чрез *** на краставата жаба или чрез доенето й наркозависимите си осигуряват количество халюциген. Тайната е в психоактивното вещество, което се намира в жлезите на краставите земноводни.Доенето на жаби, което за незапознатите звучи като виц, е новата мода в събирането на психоактивни вещества в Сърбия, пише Неделни телеграф. Изданието обяснява, че в Сърбия има два вида жаби - Bufo viridis, тоест крастава жаба, и Bufo bufo обикновена жаба. И двата вида крият в жлезите си буфофетин, психоактивно вещество, което е много по-въздействащо от LSD. Жабата може да се дои два пъти на ден, а полученото вещество може да се държи в хладилника, разкрива изданието. Жабешката дрога е особено популярна сред интелектуалците, твърди седмичникът, защото освен визуалните и звукови халюцинации консуматорите й започват да си поставят въпроси от рода на кой съм, какво съм аз, какъв е моят път и т.н.
57
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
abe aide daite edin link da go vidim kakvo e tva 4udo?pls
56
0
 
14
 
! Отговори
shperca преди 15 години
PO dobre da opana dve magistralki hehe kvi sa tiya gluposti!
55
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Нестороф , ти си кръгъл ... :D
54
0
 
14
 
! Отговори
ДУУМ преди 15 години
Преди няколко години имаше един скандален клип Хиперсоник на Йоана дето бяха вкарали между кадрите и кадри с полови органи които при нормално гледане не се виждат защото преминават много бързо. Това с цел внушение. Та и тогава се зашумя и утихна. Така че ако се комбинират звуци с картинка може и да се получи някакво внушение ?!?
53
0
 
14
 
! Отговори
Нестор преди 15 години
Това е отдавна изследвана територия и все се чудех защо чак сега се комерсиализира ,т.е. става популярен и продаваем продукт. До сега се е изследвало от лекари и разбира се военни. Все още не се знае какъв е точно ефекта но тръгне ли един път спирка няма. Преди един век и цигарите са ги препоръчвали като лечебно средство:) а сега. Та по отношение на процеса каво става. При изследване са установили че двете полукълба на мозъка излъчват вълни с различна честота, та идеяата е да се синхронизират (при левичарите и десничарите нещата са обърнати така че би трябвало да има файлове за левичари и десничари или просто левичарите да си обърнат наопаки слушалките:)) Та това със суббуферите е пълна глупост гледах Маестрото Евгени от шоуто на Слави да ги плещи едни такива, че трябвало огромни суббуфери за ниските честоти но той е само музикант и му е простено. Номера е че става и с по обикновени слушалки (е не подарък дето ги пускат в пликчетата с царевични пръчици "Зрънчо" а слушалки от порядъка на 20-30 лева може и по скъпи:) Ефекта се получава не точно от свръх ниските честоти 3-30Hz (т.е инфразвуците) a от дисонанаса който се получава около 440-450Hz което е по силите на доста нормални звукови апаратури. Проблема е че военните до сега са експериментирали тези вълни за внушение (мотовация,безстрашие,енергия) и като нищо някой ще метне гадни файлчета с лоши внушения и после гледай какво става ;)
52
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Интересното е, че 90% от хората тук си изказвате мнението без дори да сте пробвали.. а още по-интересното е, че сте супер сигурни в правотата си. Пълна пародия :)
51
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
auu dejstva!!!!!!!! basi qkoto!!!!!! napi me!!!!!
50
0
 
14
 
! Отговори
oleole преди 15 години
Инсталирах програмата, пуснах си алкохолната доза, нямаше ефект, но реших докато го слушам да шибна 200 водка и ме хвана! РАБОТИ!
49
0
 
14
 
! Отговори
mnogo qsno преди 15 години
estesweno 4e nqma da ima efkt prosto 4owe6koto uxo w nai dobriq slu4ai mohe da 4uwa zwuci s 4estota do 16-18Hz taka 4e wsi4ko e samowni6eniq tez det wqrwati sa we4e izpileni zletaci
48
0
 
14
 
! Отговори
sladka преди 15 години
Това са тъпизми за тийнове, няма кой друг да се върже, на нормалните хора като мен не им е нужен стимулант за да се забавляват.