Храненето е важно по време на постите

Яжте ядки вместо месо по време на пости
27 ное 2009 17:00,
10
Храненето е важно по време на постите
Снимка: Булфото

Ядките са незаменим помощник по време на пости. Те са успешен заместител на месото заради голямото количество протеини, които съдържат.

Месото съдържа и белтъчини, които са незаменими за човешкото здраве. Вегeтарианците си ги набавят чрез соята и соевите продукти, както и с ядките.

65 грама орехи, фъстъци, лешници, бадеми или кашу доставят толкова белтъчини, колкото 30 грама постно месо като пилешкото.

Ядките съдържат и много витамини като фолиева киселина, ниацин, В6 и Е. Освен това в тях има магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий. Те са богати и на изключително полезните ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола.

Освен ядки, плодовете и зеленчуците също са изключително важни по време на постите. Те съдържат витамини и набавят полезни минерали, които са намалели заради липсата на месо и мляко.

В спанака, копривата, лапада, зеления лук и чесъна се съдържа много калий. Той пък помага за усвояването на калция от организма. Желязо се намира в изобилие и в сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, дори в какаото.

Друга полезна храна е рибата. Тя съдържа така наречените омега-3 мазнини, които са много важни за организма.

Специалистите смятат, че те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Рибата съдържа и всички белтъчинии, които се намират в месото, като витамините А, Д, Е, В1, В2, В12.

Много полезни при постенето са и маслините заради високата им хранителна стойност и голямото съдържание на растителни мазнини.

По време на пост правилното подбиране на менюто е особено важно. При стриктното му спазване човек трябва да спре месото, млякото, яйцата и техните производни. Така на практика той лишава организма си от мазнините и белтъчините от животински произход.

До голяма степен този процес е полезен, тъй като мазните меса, които обикновено се ядат у нас, водят до редица заболявания. Те увеличават съдържанието на холестерол в кръвта, запушват артериите в човешкото тяло и причиняват редица заболявания.

Но постенето може да бъде и опасно, ако не се яде разнообразна и питателна храна.

Постът е физическо лишение, което трябва да изкупи греховете и да приближи човека до духовното. Иначе целта на здравословния пост е да очистите организма си от токсините и вредните мазнини, които сте натрупали през последните месеци.

Благодарение на постенето „лошият“ холестерол намалява, нормализира се кръвното, подобряват се храносмилането и метаболизмът. Продължителният пост не се препоръчва на малки деца, хора с анемия и на твърде възрастни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
баш майстора преди 14 години
kaто си млад не ти пречи нищо болестите хващат около 50 г който ги мине браво.
9
0
 
0
 
! Отговори
jj преди 14 години
човешкия организъм и неговата храносмилателна и отделителна система не е удачна за обработка на месо. Да не говорим за вликия мит за това че прясното мляко е полезно. ДА казвам аз, само ако е сурово, но кой смее да комсумира таква...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Биологичнo Активни Хранителни Добавки - ***.nicelife.wellnet.me
7
0
 
0
 
! Отговори
komiks преди 14 години
kakto kazvashe dqdo mi posti za prosti :Ppp
6
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
Тук да не е арена на която глупците се изявяват,за да бъдат забелязани,"колко са умни и духовити"......не това не е въпрос.
5
0
 
0
 
! Отговори
suili преди 14 години
някои мъже много постят.
4
0
 
0
 
! Отговори
Tomov преди 14 години
Още по-добър съвет по време на пости....не постете :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Постите не бива да се свързват с християнството. Това, че някой от авторите на Библията е решил, че не трябва да се яде месо в определени периоди, не бива да се обвързва с вярата в Бога. Аз ще си ям, каквото си искам.
2
0
 
0
 
! Отговори
321 преди 14 години
Най- хранително е човешкото. То съдържа всички необходими за човешкия организъм вещества.
1
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Айде аз ще ям месо.