На някои съвети просто не се доверявайте

Кой сън е най-пълноценен, а кога трупаме най-много килограми?
2 юни 2010 10:16,
30
На някои съвети просто не се доверявайте
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кой сън е най-пълноценен, кога трупаме най-много килограми – много са митовете и заблудите около отговорите на тези и други въпроси. DW предлага някои съвети, на които е по-добре да не вярвате.

Сънят преди полунощ е най-пълноценен?

Нищо подобно! Не времето, по което спим, е важно, а качеството на съня и най-вече в дълбоката му фаза. Именно през нея организмът си отпочива пълноценно. Затова е добре тя да е преди три часа след полунощ, защото по-късно започва да действа вътрешният ни будилник.

Лошата светлина разваля зрението?

Няма изследвания, които да подкрепят подобна теза. Медиците казват, че очите се уморяват по-лесно, когато четат на слабо осветление, но това не води автоматично до влошаване на зрението.

Късното ядене трупа килограми?

Все едно е по кое време на деня поемаме храна. Решаващо е общото количество калории за деня да не надвишава определени нива. Ако се храним повече, отколкото изгаряме, организмът просто започва да "складира" мазнини.

Изправеното седене е добро за гърба?

Това твърдение отдавна е отишло в категорията на отречените мъдрости. Канадски учени от университета в Албърта са открили идеалната позиция за седене: при нея гръбначният стълб и бедрата сключват ъгъл от около 135 градуса. Важно е освен това позата на седене да се променя, защото това отпуска мускулите.

Лекарствата за деца са добре проверени?

Нищо подобно! Само ваксините и медикаментите срещу простудни заболявания са добре изпитани в клинични условия. Това обаче не се отнася до редица препарати за по-редки и сложни заболявания, като например на сърдечносъдовата система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
реалност преди 13 години
Пълна и коварна заблуда е факта ,че хранителните добавки са полезни и безобидни и съвета "не е лекаство " е най- коварната заблуда.Защото като погледнете хранителната добавка На какво ви прилича ? На прясно откъснат домат от селске градина или на таблета?!?!Ама чесно!!Разликата е в това ,че лекарствана минават много строг контрол на хранителните добавки Не!!Е кое е по - безопасното?!?!
26
1
 
8
 
! Отговори
идиоти преди 13 години
Извинявам се , че ще прозвуча грубо, но който е писал по горното е инфантилен игнорантен *** .... без грам познания по каквото и да е , с изключение на способността си да пише безсмислици и идиотизми .Както има значение кога спим , така има значение и кога и какво ядем . Не калориите са важни , по скоро какво ядем , тъй като винаги може да изразходваме повече калории , но никога няма да може да разградим 200 г свинска мас ако решим това да ни е диетата от под 1800 ккал....
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много е сладка.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Не времето, по което спим, е важно, а качеството на съня и най-вече в дълбоката му фаза. Именно през нея организмът си отпочива пълноценно. Затова е добре тя да е преди три часа след полунощ, защото по-късно започва да действа вътрешният ни будилник." все си мислих че 24:00 е преди 3:00 часа,но.... в статията пише другооо
23
0
 
3
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
brigante, отиваш на началната страница на днес.бг. Цъкаш на "още топ новини" и търсиш. Новината какъв ден е днес е от сутринта - нормално е да е една от първите за деня. После обаче из държавата почват да се случват разни работи, които също са новини. И наистина ли трябва от новинарски сайтове да се напомня каква дата сме? Това ли е най-важното...
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мацката прилича на Кейтрин Хейгъл.
21
1
 
9
 
! Отговори
brigante преди 13 години
2 юни - Ден в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България!Вече ми е ясно,че повечето медии в *** се управляват или спонсорират от чужди дяволски фирми,които ЗАБРАНЯВАТ да се публикуват статии за нашите святи празници! пробългарски ***, ***!!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Учените в източен орегон пък установили, че акането при Ники е по-здравословно, отколкото акането при Иван.
19
1
 
7
 
! Отговори
Тиквеник преди 13 години
Глупава статия ...
18
1
 
7
 
! Отговори
hm преди 13 години
Снимката е готина :-) Статията не съм я чел :-)
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяко второ изречение тука е противоречиво, за къв дявол пишете такива безсмислици.
16
1
 
6
 
! Отговори
ммм преди 13 години
Това че някой ви е пълнил главите с глупости години наред и буквално сте си дресирали организма според тези глупости, не означава че човек не може и не трябва да спи яде, седи, ходи и т.н. както се чувства добре. Добро утро Виетнам.
15
1
 
30
 
! Отговори
Почивка преди 13 години
1. Човек се ражда уморен и живее, за да си почине.2. Обичай кревата си като самия себе си.3. Денем почивай, за да можеш нощем да се наспиш.4. Не работи - работата убива!5. Ако видиш някой да си почива - помогни му.6. Работи по-малко, отколкото можеш, а онова, което можеш, отстъпи другиму.7. Спасението е в хладната сянка - от почивка никой не е умрял.8. Работата носи болести - недей да умираш!9. Когато случайно ти се прииска да поработиш, седни, почакай и ще видиш, че ще ти мине.
14
1
 
3
 
! Отговори
еххх преди 13 години
Добро утро господа изстрадали комсомолци !
13
1
 
8
 
! Отговори
мангуста преди 13 години
чувствам се по-*** след прочита на тая статия
12
9
 
10
 
! Отговори
аз преди 13 години
тази статия е пълна глупост!все едно аз съм я писала на база моята лична преценка
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако си бил цяла нощ на работа и ти се е взело здравето от бачкане,ще видим дали нямя да спиш пълноценно после без значение в колко часа си легнал.
10
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 13 години
а когато котката не те ръчна и жената не е разгонена?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е за да се случи това, определено трябва да си заспал преди 12, т.е. пак излиза, че е най-добре да спиш тогава, а не между 3 и 11 сутринта, примерно.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама всичко това,в сферата на фантазиите и неосъществените мечти ,нали ????щото няма такъв идеал просто .