Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички

Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист
24 юни 2010 14:52,
143
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички
Снимка: Булфото

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво здравеопазване?!? в Абсурдистан няма такова нещо!
17
2
 
30
 
! Отговори
с преди 13 години
ШЕ УМОРИТЕ НАРОДА АААЛЛЛЛЛООООООО.......
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е , и ? Какво като са "бабички"? Егати и кухата лейка!Тая откакто е министърка все това си бае. Те я питат за пари , тя им говори , че не щяла да я лекуват "бабички" ! Май и се е приискал някой 19-20 годишен епилиран лекар с прашки . . .
15
4
 
3
 
! Отговори
do 1 преди 13 години
Ami spored teb kakvi trjabva da stavat ministerki..20 godishni manekenki, ili mladi metresi..!???!!
14
2
 
36
 
! Отговори
padarizationality преди 13 години
Докараха лекарите до просешка тояга и до състояние да бягат от държавата като пилци!Сега малко и пациенти да изморят и след някоя друга година тук ще лекуват само лекари след пенсионна възраст,турци,***,иранци и секви други ***! Геноцид!
13
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да права е проф.Борисова,затова да се закрият джипи практиките като неефективни и изсмукващи парите н здравната система!!!На тяхно място да се направят само консултативни кабинети по типа на старите полклиники за елементарни излседвания и прегледи и всичко друго да се гледа от специалисти!!С тези джипита изморихме народа,т.к. са мног некадърни и на практика не преглеждат ,а само прибират като овчари в края на месеца парите за главите записани лица в листата!!!!!
12
26
 
8
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
Да продължават да закриват болници и да пробутват хората наречени с гордото българско име - ДжиПи. Мисля, както е тръгнало,нещата ще стигнат до логичния финал - хората (до колкото останат) ще тръгнат по знахари и врачки за по-сигурен резултат. Дори когато този резултат бъде постигнат министърът на здравеопазването ще продължи да реве сладката дума - РЕФОРМАААА.
11
4
 
27
 
! Отговори
99070 преди 13 години
Може би ще ни лекуват изкукали бабички като тебе Борисова ?
10
8
 
20
 
! Отговори
се преди 13 години
ИЗВОД Пълен провал на здравната реформа защото тези който я правят са некомпетентни това си признава и здравната министърка.
9
3
 
44
 
! Отговори
men преди 13 години
Ние проблемите ги знаем г-жо Борисова, започвайте да работите. Нали това казахте- "оставете ме да работя". Ми крайно време е да се захващате!
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трагедията не е, че ще бъдат бабички, трагедията е, че ще бъдат неспособни бабички....
7
26
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като и министърката признава ,че личните лекари не си вършат работата и това е ясно на всички ,ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ЗАСИПВАТ С ПАРИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ? И ЗАЩО СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ПРЕНЕБРЕГВАНИ И ЗАПЛАТИТЕ ИМ ДА ЗАВИСЯТ ОТ ТОВА ,КОЛКО НАПРАВЛЕНИЯ ЩЕ Е НА КЕФ ДА ИМ ОТПУСНЕ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР.КРАЙНО ВРЕМЕ Е В МИНИСТЕРСТВОТО ДА СИ ДАДАТ СМЕТКА ,ЧЕ ЕДИН СПЕЦИАЛИСТ Е ПО-ПОДГОТВЕН ОТ ЕДИН ЛИЧЕН ЛЕКАР. И ДА СЕ ДАДЕ СВОБОДА НА ПАЦИЕНТИТЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЯ ПРИ СПЕЦИАЛИСТИ.
6
24
 
20
 
! Отговори
! преди 13 години
Това говори,че не е трябвало да реформират здравеопазването,че лични лекари не трябва да има,защото повечето са негативите от тях като: висенето по опашки за преглед или направление,изчерпване на лимита от направления,струпването на деца и възрастни пред кабинетите са изнервящи и може да ес зарази дете от възрастен и бързото претупване,че в коридора чакат много пациенти.Ужас!
5
0
 
32
 
! Отговори
Дедото преди 13 години
присмял се хърбел на щърбел...
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ще бъде, защото след 10 години в Абсурдистан ще останат само пенсионерите и милионерите. *** ще бъдат мнозинство. Химнът ще е кючек "Паисий".
3
22
 
28
 
! Отговори
ТИМИ преди 13 години
ДЖИПИТАТА СА ТЪРХАШИ И НЕКАДЪРНИЦИ, КОЙТО МИСЛЯТ САМО КАКВИ ВРЪТКИ ДА НАПРАВЯТ С НЯКОЯ АПТЕКА, ЗА ДА ИЗСМУЧАТ ПОВЕЧЕ ПАРИЧКИ ОТ КАСАТА!!! ТОВА Е ФАКТ!!! поне в Дупница са такива!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Внимание-Внимание кохортата на зъболекарчето Илко Семерджиев Бойко Пенков Сираков Стоян Александров Проф. Миланов Шайкафарма отново точат зъбки Жална България
1
4
 
55
 
! Отговори
Номер1 преди 13 години
Ми то сега бабички стават министри, що да не ни лекуват?!