Еколози пак ревнаха срещу екоминистърката

Този път заради разширение на ски зона Банско
8 юли 2010 17:39,
4
Еколози пак ревнаха срещу екоминистърката
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова разреши замяната на един от първите лифтове в ски зона Банско в Национален парк Пирин с нов, с 3 пъти по-голям капацитет, без да му се направят задължителните оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщават природозащитници.

Решението на екоминистърката е и без да се направи оценка как проектът ще въздейства върху двете защитени зони от мрежата Натура 2000 – за птиците и за природните местообитания, които съвпадат с Национален парк Пирин, алармират от коалиция „За да остане природа в България”, които ще обжалват решението.

Планираният нов лифт ще бъде изграден изцяло в Национален парк Пирин, където е забранено строителството на нови и разширяване на ски писти и съоръжения. Увеличеният му капацитет ще засили силно човешкият натиск върху природата, особено на горна станция, припомнят природозащитниците.

Решението на министъра нарушава европейското и българското законодателство да се преценява всеки проект или инвестиционно намерение, които имат вероятност да окажат отрицателно въздействие върху защитените зони.

Европейската комисия вече започна наказателна процедура срещу България за две ски съоръжения без ОВОС и без оценка за съвместимост в м. Чалин валог в Национален парк Пирин, част от ски зона Банско, припомнят природозащитниците.

Съдът на европейските общности досега е излизал с решения по казуси, подобни на този в ски зона Банско и е намирал за проблем, когато проектите не са минали ОВОС и други екологични оценки.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че Национален парк Пирин е изключителна държавна собственост. Затова ски зона Банско е изградена с концесия под условие капацитетът на съоръженията да не надвишава броя на леглата в община Банско към 2000 г.

Министърът на околната среда и водите, който тогава разреши изграждането на ски зона Банско, е сегашният заместник-министър на околната среда и водите Евдокия Манева.

В момента под предлог, че броят на посетителите на Банско е нарастнал, се върви към „пълзящо разширяване” на ски зоната в сърцето на Национален парк Пирин, част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Легловата база в самото Банско официално е нарастнала два пъти, без да се взема предвид тази в околните населени места.

Междувременно се появиха искания за нова кабинкова линия от Банско до ски зоната, както и за изграждане на две нови ски зони – Кулиното и Добринище, отново в Национален парк Пирин, от двете страни на ски зона Банско.

От коалиция „За да остане природа в България” заплашиха, че ще се противопоставят на всеки опит те да бъдат изградени.

Концесията за ски зона Банско е за сечи и изграждане на писти и съоръжения върху площ от около 100 хектара. Изчисления по сателитни снимки показват, че сега ски зоната заема около 2 пъти повече площ заради по-широки от разрешеното просеки за писти и лифтове, казват още еколозите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Нона Караджова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Май ще трябва да ги събаряме! Това ще правим...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a kakvo 6te pravime sas hiljadite novi hoteli po moreto deto napraviha 4ernomorieto na ni6to issekoha darveta, sasdavat iskustveni ostrove sega kato vidjaha 4e hotelite sa prasni poradi skapotia sa ni6to i 4e horata otivat po garzia i turzia mutrite vseha da se otpravjat kam planinite i tjah gi rasorete dersaite