Започнаха тестове за лечение с ембрионални стволови клетки

Религиозни организации против експерименти с клетки от човешки ембриони
Обновена: 12 окт 2010 15:04 | 12 окт 2010 15:03, Елка Василева
8
Започнаха тестове за лечение с ембрионални стволови клетки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В САЩ за първи път в света започнаха клинични тестове за терапия с ембрионални стволови клетки.

Това съобщи компанията Geron Corp, която миналата година получи лиценз за провеждането на такива изследвания.

В съобщение на компанията се казва, че в изследването ще бъдат включени 9 пациенти, получили наскоро травми на гръбначния мозък.

На първия от участниците в изпитванията – мъж с травма на гръбначния стълб, който се лекува в рехабилитационен център в щата Атланта, е направена инжекция с експерименталния препарат на основата на ембрионални стволови клетки в понеделник.

По думите на ръководителя на изследванията доктор Ричард Феслер кандидатите за участие в експеримента е трябвало да отговарят на строги критерии за подбор: не повече от 14 дни от момента на получаване на травмата до началото на експерименталното лечение, съхраняване на анатомичната структура на гръбначния мозък след травмата, липса на инфекциозни усложнения. Освен това до участие в изследванията не се допускат хора със семейна анамнеза за онкологични заболявания.

Феслер подчерта, че първият етап от клиничните изследвания няма за цел оценка ефективността на новия метод. На този етап задачата на изследователите е потвърждение на безопасността на терапията.

Експериментите с клетки, получени от човешки ембриони, са подложени в САЩ на остра критика от страна на религиозни организации, пише Lenta.ru. В края на лятото група ищци, подкрепяни от религиозни активисти, се опитаха да оспорят в съда държавната подкрепа за подобни експерименти.

Съдия от окръг Колумбия подкрепи иска и наложи временна забрана за финансирането на експерименти с ембрионални клетки от държавата, но по-късно решението беше отменено от Апелативния съд на САЩ. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Да, вече 10 години отлагат клиничните тестове заради ненормалниците с кръстове по вратовете. Милиони хора от цял свят продължават да живеят в инвалидни колички през това време.
7
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: вторникЧовешката ръка не съперничи на нито един природен закон! Човешката ръка действа съобразно всички природни закони, иначе както правилно констатира 8-ия ден си EXITUS, или казано на *** латински език - "Мъртус Моргус" :-)ГЕРОН са велика фирма, знам ги и съм им фен!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Вергил-би ли приел сърцето на Жорж Буш младши например
5
0
 
9
 
! Отговори
вергил преди 13 години
Ако знам,че това е единствения начин за лечение и някой религиозен активист се намеси,зада забрани лечението на мой близък не ми се мисли за това което ще се случи на въпросния религиозен активист.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм за свободния избор. Който иска - да се подлага на такова лечение. Който не иска - не. Смятам, че никой не пречи на другия.
3
0
 
0
 
! Отговори
вторник преди 13 години
до 8-ия ден ----Писала съм НЯКОИ природни закони ----А иначе медицината е моя слабост /не я владея,но проявявам интерес/ ---Що се отнася до хирурзите-преди дни коментирах,че всеки хирург е творец,защото въпреки познанията си, на място трябва да вземе най-доброто решение и то бързо
2
0
 
16
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Природен закон ли е травмата?Човешката ръка, особено на хирурга, е златна !!!Да умреш от перитонит, поради спукан апендицит - е, ако не се намеси навреме човешката/лекарска/ ръка - законно си EXITUS !!!
1
16
 
0
 
! Отговори
вторник преди 13 години
По принцип съм против човешката ръка да съперничи на някои природни закони