Aко всички се хранят здравословно, икономиката замира

В Азия расте потреблението на месо, в другите страни – не
Обновена: 12 ное 2010 10:39 | 12 ное 2010 10:36,
10
Aко всички се хранят здравословно, икономиката замира
Снимка: БГНЕС

Да се храните здравословно, може би е добре за вас, но това може да доведе до неумишлени загуби за икономиките на някои развиващи се страни, сочи проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Британски изследователи проучиха какво би се случило, ако бразилците и британците започнат да се хранят така, както препоръчва Световната здравна организация, като ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко месо и млечни продукти.

Според експертите във Великобритания подобряването на лошите хранителни навици може да спаси близо 70 000 души от преждевременна смърт заради здравословни проблеми, свързани с начина на хранене, каквито са сърдечните заболявания и ракът.

Теоретично това би помогнало на здравната система да спести 20 милиарда британски лири (32 милиарда долара) на година.

В Бразилия обаче равнището на заболяванията, свързани с лошото хранене, не е толкова високо, колкото във Великобритания.

Така че бразилците биха имали относително по-малко здравословни ползи, докато пък икономиката им може да изгуби милиони. Изследването е направено за Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина и е публикувано в медицинското списание Лансет.

Преподавателят по икономика на здравната система Ричард Смит и колегите му посочиха, че решението в Бразилия и в някои западни страни да бъдат приети по-вегетариански диети може да струва на зависещата от месото икономика на Бразилия 815 милиона долара.

Смит посочи, че предписанията за хранене трябва да бъдат обмисляни по-внимателно. Световните препоръки за хранене могат да бъдат унищожителни за Бразилия, която разчита изключително много на износа си на месо за Запада и Япония.

Други експерти обаче не са съвсем убедени в това. Изпълнителният директор на лондонския мозъчен тръст Интърнешънъл полиси нетуърк (International Policy Network) Джулиън Морис смята, че в света се случват неща, които моделът на проучването не отчита.

"Нарастващото търсене на месо в Азия е важно, продължаващо и може да противодейства на всяко намаляване на търсенето в развитите страни", посочва Морис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
miFka преди 13 години
Муа-ха-ха-хаааа! Внимавайте много- ако днес пропуснете да си изядете дозичката боклучава храна, вие ще навредите на икономиката на Братския ... ... ... народ. Не знам защо, ама тая статия ми звучи като модифицирана извадка от 1984. Хранителна извадка...
9
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
А знаеш ли какво означава думата "диета"?
8
1
 
2
 
! Отговори
лусифер преди 13 години
не на диетата
7
0
 
9
 
! Отговори
Димо Димов преди 13 години
Хем ядем *** и трупове, хем сме бедни и нямаме икономика...
6
0
 
16
 
! Отговори
Хитър Петър преди 13 години
Е това е редко смешна статия.
5
1
 
7
 
! Отговори
any преди 13 години
Ха така! Да видят нашите "постмодернисти" и "демократи" как западните *** препоръчват да се кланяме на парите, вместо да живеем по-дълго и с по-малко болести! Па после да продължават да лижат британски и американски ***!
4
1
 
9
 
! Отговори
Гюро преди 13 години
Естествено, че яденето на месо е вредно - дори хората, които са месоядни миришат на трупове. По тази логика дайте да пием и пушим - ше помогнем на мутриите, дето взеха винарните и на помаците...
3
3
 
7
 
! Отговори
Blake преди 13 години
Откога здравословното хранене го приравниха с вегетарианството?Марш оттук, тревопасни :)
2
1
 
14
 
! Отговори
papi преди 13 години
Да се храниш здравословно не означава да не ядеш месо. Означава да ядеш продукти, произведени екологично. Защото бабата в някое високопланинско село си хапва всичко, пийва си, даже попушва чат-пат, пък живее до 100. А д-р Х. който се опитва да ни убеди да се ваксинираме, да пием еди какви си лекарства и да спазваме еди каква си диета - почива милия от инфаркт или рак (все болести, свързани с храненето) още преди да се пенсионира.
1
1
 
11
 
! Отговори
Gnuscho75 преди 13 години
Ха, това проучване за загубите на икономиките "McDonald's" ли го поръча! Баси тъпнята, "Яжте болуци, за да живеете по-добре"!