БЛС: Не може да задължат джипитата за нощни дежурства

"Тази наредба е пълна глупост. Който я е измислил – да си ходи"
12 дек 2010 21:53,
23
БЛС: Не може да задължат джипитата за нощни дежурства
Снимка: БГНЕС

Няма как личните лекари да бъдат задължени да се обединяват в групови практики и да дават нощни дежурства.

Това мнение изразиха представители на Българския лекарски съюз във връзка с промените, които готви Министерство на здравеопазването по отношение на спешната помощ.

Още по темата
Според измененията с 50% ще бъде намален бюджета на спешните кабинети към болниците, а пациентите от следващата година ще трябва сами да определят дали са спешен, или неотложен случай.

Според доктор Димитър Игнатов, бивш председател на съсловната организация, с тези промени се нарушават препоръки на Световната медицинска асоциация.

"Тази наредба е пълна глупост. Който я е измислил, трябва моментално да си отиде от тази сцена. Какво означава това, че в градовете с над 50 000 души ще създаваме спешни центрове, в които ще дежурят джипитата. И ще ги накараме еднолични търговци, свободни професии, да дежурят нощно време.

Как ще стане това? С какви пари? И само парите ли са важни? Или е важно да проследиш пътя на един болен, който се нуждае от спешна помощ?", попита д-р Игнатов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
но в действителност преди 13 години
При личния лекар се отива Само за направление! даже без мотивация.*** изказвания от сорта:" Къде ще ме пратиш да ми кажат какво ми е?!?! или "Ама дали е така?!!или " във вестника така или " ама в интернет?Нацията е Болна ,няма мислене ,няма съобразяване!!
22
0
 
4
 
! Отговори
БЕЗ РИСК преди 13 години
за здравето на пациента е да се довери изключително на преценката на личния си лекар ,както е в развитите държави - Франция ,Англия ,Холандия!!
21
0
 
4
 
! Отговори
неизбежно е преди 13 години
Задължителното здравно осигуряване за бедна и обрана държава като БГ.Задължително е малкото налични средства да се изразходват САМО ПО МЕДИЦИНСКА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ ПО ПРЕЦЕНКА НА ЛИЧНИЯ ЛЕКАР!!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е реформа за оправяне.Не може да наричаш реформа това дето не води към по-добро, а към по-лошо.Кой ни би да си разваляме здравана система.Плащам здравна осигуровка, но вече за 10 години нито веднъж тя не ми обърна внимание и все си плащах на частно.За зъболекар да не говорим, там си плащаш 100/100.Най-добре да спрем задължително здравно осигуряване и така и така плащаме да стане частно.Разликата е в името все плащаш, но едната те търси за здравна услуга другата те гони хем си и платил.
19
2
 
8
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
Няма място за паника, българският личен лекар е достатъчно обучен да поеме всякакви случаи. Щом ГЕРБ са преценили, така ще бъде. Малко ще е трудно всеки болен да прецени сам за себе си дали е спешен или не, но и тук може да се намери решение. Например може да се организира събрание на домсъвета с открито гласуване. Спешен случай ли е бай Генчо? 15 "за", 9 "против", 2 "въздържали се" - вика се линейка за бай Генчо. При равен вот - консултация с дежурния по РПУ.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не знам как е извън БГ , но ми се струва абсурдно лекари да не работят събота и неделя няколкко пъти се е случвало дъщеря ми да се разболее в петък вечер след като я вземем от градина и какво правим ? Отиваме в спешното там има някой дежурен лекар който изобщо не знае какво и кава доза да изпише за дете на няколко месеца или година ,две.Същото е и в болниците ако лежиш и се нялага някакво изследване ще чакаш до понеделник щото специалистите почиват
17
0
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Извинете ме!оБЪРКА МИ СЕ ТЕКТОПИСАПОСЛЕДНИТЕ СИМВОЛИ ДА СЕ ПРОЧЕТАТ КАТО - ТОВА Е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
16
0
 
3
 
! Отговори
Стефанвръзка към15 преди 13 години
Дали,защото поема бремето на държавата. Да продаваш здраве се искат много пари. Да не опзваш здраве си е жива кражба и ,според мен,wh.dlkf m,eijcm.ekre
15
0
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Свързан с фаталния лекарНе само там .Австрия има огромни проблеми със своето осигурено и застаряващо население,но не хвърлят тези хора на произвола човешки и не чакат Бог да им реши по естествен начин затрудненията. Подобно е положението и във Франция, където мой роднина е настанен в хоспис и за него се полагат грижи, като за пеленаче. Човекът се песионира на 65 години и като РАБОТОДАТЕЛ на всеки 3 години след 50-те подлежеше на пълен преглед. Защо ли се грижат толкова за него? Дали не е защо
14
1
 
6
 
! Отговори
живковист преди 13 години
Плащане на здравни осигоровки дрън дрън- Жална ни майка. Какво стана уж по-хубаво трябваше да бъде ,а то какво се получи от зле на по-зле.Става както във феодалния капитализъм ,които има пари живее ,които пък не -умира.На бай Тошо на малкия пръст не може да стъпите ,долни ганьовски твари.За това ще агитирам всеки ,който може да избега от Б-г,а вие останете да си живеете с ***.
13
1
 
9
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
от Чехия отиват в Германия,а от Гармания в щатите ,по посока на повишените доходи-.Медиците навсякъде се котират и с тяхното намаляване в световен мащаб ще е още повече възнаграждението.Така,че като се правим,че имаме медици,утре друга песен ще се запее..Ама тогава сегашните управляващите ще се радват на имотите си и доходите някъде навън
12
1
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Вижте какво се случва в Чехия. При заплата от 1800 евро искат да напуснат държавата. Крадяли се огромни суми от "горния етаж". Тук е същото. В болниците е пълна отрова. Личните лекари би трябвало да знаят пълния здравен статус на своите пациенти и да имат ПРАВОТО да предприемат адекватното лечение БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ. Някой смята ли, че сега е така? Всичко административно прави нещата да работят само за здравето на собствения си джоб. Примерите нека са от Вас.
11
0
 
6
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
колкото до Игнатов навремето той и отрепките от СДС направиха 24 ч разположение на джипитата.сега,вече намалил алкохолните пари около себе си му просветна,че това е било глупост.Много късно се осъзна пияницо,щото вече си на пенсия и ти трябва лекарска помощ!Да ама не!Всеки да си сърба попарата.А лекарите намаляват и жална ни майка в бъдеще-няма кой да ни лекува
10
0
 
10
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
май някои симпатяги от правителството и от форума тук не са забравили комунистическите си мисли-лекарят не е длъжен на никого и си ама правила на труд-максимум 8 ч работен ден- до 5 пъти в седмицата.така,че измисленото 24 ч разположение на джипките е глупост и показва,че управляващите искат да напраравят лекарите роби.Да ама не! каза П Бочаров нвремето.Затова си има неотложна помощ и спешна помощ.Това,че те не вършат адекватно работа ,показва лош менинджмънт и не зависи от лекарите.
9
0
 
15
 
! Отговори
тони преди 13 години
много е грозно така да оплюваш лекарското съсловие, защо не отидеш в Африка или Азия както казваш да те лекуват "маймуни". Много обидни думи не мислиш ли. Но за едно съм сигурна, въпреки че така говориш, като се разболееш веднага отиваш на лекар, нали? Това се нарича лицемерие!
8
7
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Този мошеник пак лъже и маже - те джипитата нали ужким са на разположение през цялото време, а пък и това, което сега ще го налагат, вече съществува - извън оскъдното им работно време ни насочват към точно такива групови практики, където обаче тях ги няма. Мошеникът обаче е прав, че наредбата е *** и че трябва да има проследимост от страна на ЕДИН (джипито) лекар на лечението. Но, с посоченото по-горе, такова и сега няма. Лекари - търговци, как щели да ги задължат да си изпълняват задълженията.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мемо Игнатов май е забравил , че по негово време и с негово активно участие ОПЛ бяха задължени да обслужват пациентите си 24 часа в денонощието 365 дена в годината. Сега какво реве като просто с наредбата узаконяват съществуващата и в момента практика
6
3
 
3
 
! Отговори
Kalina преди 13 години
6te ni 'fyrlqt v hladilnite kameri prez no6tta i ako na sutrinta sme ojiveli, 6te ni dovyr6vat s lekarstva
5
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мръстна бяла зган долна ненаядена. Маймуни да си внесем от Африка и Азия по-добре ще ни лекуват.Бялата мафия не може да работи като всички останали. Понеже 6 години са си бъркали по дупките и сега като трябва да работят - не знаят какво друго да измислят.
4
6
 
19
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
В Кривунделово има един конски фелдшер,който сме го пазарили и за..джипи.Разбира човека от всичко и не връща никой.Дава илачи и за прасета и за кози и за магарета и за кривунделски баби.И таксата му е малка,я яйце,я две,може и кокошка за по-заплетени и сериозни случаи.Дежури по 24 часаи не се оплаква,от сън да го вдигнеш,ще ти свърши работа,даже и отсъседното село Главанаково взеха да идват.Ейй,случихме на ...джипи;добрече докторите са ни ...изтървали;ако пратят някой,ще умори...всичките.