"Медиатор". Хапчето за отслабване убиец!

Лекарството най-вероятно е предизвикало смъртта на 1000 души
Обновена: 16 фев 2011 12:53 | 16 фев 2011 10:21,
49
"Медиатор". Хапчето за отслабване убиец!
Снимка: Булфото

Лекарството "Медиатор", предписвано за отслабване, най-вероятно е предизвикало смъртта на 1000 пациенти.

Сега срещу фирмата Сервие е заведено дело. Французите са потресени, тъй като лекарството е собствено производство, съобщи радио Дойче веле.

Цели три години Вивиан Годо е взимала лекарството "Медиатор". Сега съжалява за това:

"Имам ускорено сърцебиене. Качването на стълби е проблем, ако са повече етажи. Същото е и с бързото ходене", разказва младата жена.

Докато пие медикамента "Медиатор", тя през цялото време изпитва невероятна умора. Преди две години спира да го взима, умората обаче остава.

"Медиатор" всъщност е лекарство за лечение на диабет, продавано от 1976 до 2009. В много случаи обаче то е било предписвано и на пациенти, които не страдат от захарна болест, защото блокира чувството на глад и води до отслабване, разяснява Жорж Александер Имбер от Дружеството за жертвите на медикаментозна злоупотреба.

"С това лекарите са надвишили правата си, защото лекарството е пуснато на пазара за лечението на диабет", казва Имбер и допълва, че досега над 1200 възможни жертви на злоупотребата с "Медиатор" са потърсили услугите на дружеството, което им предлага юридическа подкрепа.

Желаните и нежеланите странични ефекти

И бившата секретарка Евелин Елмале е взимала "Медиатор", надявайки се да отслабне. С фатални последствия за сърцето:

"Задъхвам се, когато се навеждам, за да вдигна нещо. Все едно съм пробягала маратон. Задъхвам се дори като отивам от единия край на стаята до другия. Това е просто ужасно. Сякаш имам някакъв недъг".

62-годишната Елмале е развила недостатъчност на сърдечната клапа. Че това е последица от медикамента "Медиатор", доказват и две официални изследвания, които занимават в момента и френския парламент.

От документите става ясно как производителят Сервие е повлиял на службата, допуснала медикамента на пазара, разказва председателят на здравната комисия към френския парламент Жерар Бапт.

Самият Бапт е лекар и години наред е бил свидетел на това как фирмата Сервие е игнорирала предупрежденията:

"Страничните ефекти са били премълчани. Те дори не са били отбелязани в указанията към медикамента. Лошото в случая е, че това е унищожило здравето на хиляди пациенти".

Доверието в здравната система на Франция – разтърсено

На въпроси на медиите по темата фирмата вече не отговаря, но срещу нея е заведено дело. Евелин Елмале се радва, че фармацевтичната фирма не може да се измъкне от отговорността. Според нея Сервие е отговорен за ситуацията й:

"Лекарят ми не носи отговорност. Той ми направи изследвания на кръвта, преди да ми предпише "Медиатор". Медикаментът беше официално допуснат до пазара. Дори здравните каси поемаха разноските за него. Ето защо лекарят не е виновен, а фирмата, пуснала лекарството на пазара".

След разкритията около фирмата Сервие доверието на французите в здравната им система е разклатено. Все пак медикаментът е бил разработен и пуснат от френски лаборатории. "Медиатор" отдавна вече не се продава в редица европейски страни, в други той дори не е пуснат на пазара.

Според данни на Изследователския институт INSERM над хиляда души са умрели вследствие на медикамента за отслабване. Фирмата Сервие обаче дълго време остава необезпокоявана от случилото се. Преди време шефът на фармацевтичната компания Жак Сервие бе дори издигнат в кавалер на Големия кръст от френския президент Никола Саркози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Последният ми коментар е към "двоен стандарт" - номер 24
27
0
 
14
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Това не е двоен стандарт, а икомомически интерес - същият икономически интерес, който движи целия свят. Знаеш ли колко много фармацевти, произвеждащи лекарства, които удължават живота на онко-болните, ще загубят златната кокошка, ако се появи лекарство, което ЛЕКУВА рака...? Ако съществуваше истинско желание такова лекарсвто да бъде открито, изпитано и пуснато в производство, това много отдавна щеше да се е случило.
26
1
 
5
 
! Отговори
МЕРИ преди 13 години
Само като си помисля, че в нашата аптечна мрежа се предлагат безброй медикаменти "за отслабване",тръпки ме побиват,защото 99%от тях са нелегални и не са тествани никъде.Като опитни зайци сме.И това ще продължава,защото държавата отсъства от всякъде , а и приходите от тези продажби са много добри,защото е много модерно да се отслабва с хапчета- пълни фантасмагории, и това го знае всеки средно грамотен,запознат с човешката обмяна.
25
1
 
12
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Световноизвестен факт е, че хапчетата за отслабване са вредни. Не само е световноизвестен факт, но е също така отдавна доказан неоспорим факт. Само глупаците пият хапчета за отслабване, защото да си причниш такова нещо означава да си напълно в разрез с естествения инстинкт за оцеляване, който имат всички животни, вкл. хората.
24
1
 
13
 
! Отговори
обезпокоена преди 13 години
Силно обезпокоена съм. Взимам от години лекарства за кръвно налягане на същата фирма. Не съм знаела, че са толкова некоректни. А ми ги препоръчаха като *Мерцедесът* във фармацевтичната индустрия! Какво ли поглъщам, Господи...
23
5
 
16
 
! Отговори
двоен стандарт преди 13 години
Значи може ЕС да лицензира вредни лекарства, а не могат да лицензират българския лек за рак като се оправдават с високите изисквания на разните му регламенти. Какви са тия двойни стандарти?!!!
22
0
 
6
 
! Отговори
bez dumi преди 13 години
Французите са потресени, тъй като лекарството е собствено производство,
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, който иска да яде като *** и после 1 хапченце и айде- манекен- ще се трови с разни химии. За да си в добра кондиция се изисква разумно хранене и активен начин на живот. Като те мързи и нямаш достатъчно акъл- ще се мре.
20
1
 
28
 
! Отговори
Зевс преди 13 години
Винаги съм се чудил на хората които искат да отслабват посредством хапчета... Както е казано по-долу .... отслабва се с добър хранителен режим в комбинация със спорт, а не с хапчета, чудотворни мехлеми и куп идиотщини рекламирани по Теле-маркентинга на които хората се вързват.. ( простите хора ) Не вярвайте на чудесата които ви обещават от телевизионния екран. Повярвайте в себе си ! Отслабва се с пот и спорт !
19
6
 
12
 
! Отговори
Пенчо преди 13 години
В аушвиц ДЕБЕЛИ ХОРА НЯМА!
18
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отслабва се като пъхаш по-малко плюскачка в човката си и започнеш да спортуваш. Хапчета-мапчета - не помагат!
17
4
 
12
 
! Отговори
DN. преди 13 години
A VAKSINITE -- PALNI SA S JIVAK I DRUGI OTROVI. NE POLZVAITE VAKSINI.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
извинявайте, но като чуя лунна диета и ме напушва смях :D
15
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да подобре пухкави, живи и щастливи отколкото слаби и мъртви.
14
1
 
11
 
! Отговори
Пеци Летвата преди 13 години
колко повече, толко повече - рекъл Пух, и пукнал от зоб.
13
0
 
34
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Въпреки че повтарям предишни коментари, пак ще напиша - СПОРТ, РЕЗДЕЛНО И УМЕРЕНО ХРАНЕНЕ. Не става с диети и хапчета - по този начин най-много да си увредите организма и да ви падне имунната система и после всеки знае какво следва - постоянни болести и бързо връщане на кила. Но за съжаление много млади хорат смятат, че да се изпотиш от тренировка е срамно и гнусно.
12
0
 
10
 
! Отговори
Ghostface преди 13 години
А най-лесно е, да не се налага да отслабвате...
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако това се случи у нас мале майко направо незная.А във Франция както виждате нищо.
10
2
 
6
 
! Отговори
Kanela i bavno hrane преди 13 години
Slojete prachica ot kanela vav vodata koiato piete, ili si pravete chai ot kanela sutrin na gladno. Ne vredi na nishto i 10 chasa ne useshtate glad.Barzoto hranene e nai loshia navik ot koito se palnee mnogo.Ako iadete malko no barzo vechno shte ste gladni i debeli.Zatova iajte povechko no mnogo bavno za da se pochuvstvate siti i otslabnali !
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошо! Аз за това си отслябвам по сласическия начин-с диета и спорт. Да, резултатите не са бързи, но поне не вредя на здравето си. Лунна диета и ходене на фитнес и свалих около 10 кг за 1 година. Не е толкова трудно колкото изглежда, особено като свикнеш с "гладния ден". Пък който иска да си се тъпче с разни непроверени химии.