Млякото не заздравявало костите

Ефектите на калция са доста дискутирани в последните години
26 май 2011 13:16,
3
Млякото не заздравявало костите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шведски учени доказаха, че пиенето на повече мляко и приемът на повече калций в организма не влияят върху риска от остеопороза и фрактури на костите, пише френското списание "Сианс е авнир".

Изследване на д-р Ева Варенсьо от университета в Упсала установи, че фрактури от всякакъв вид могат да се избегнат при дневното доставяне в организма на 750 милиграма калций. Но след този праг, колкото и да се увеличават дозите, той не заздравява костната система.

Ефектите на този елемент са доста дискутирани в последните години. В различните страни се препоръчват различни дневни дози калций - 700 милиграма във Великобритания, 800 в Скандинавските страни, 900 във Франция и 1200 в САЩ.

Шведските учени изследвали медицинските данни на 61 433 жени в периода между 1987 и 2006 година. Проучването обвързало приема на дневните дози с броя на фрактурите, менопаузата и други здравни критерии. От него става ясно, че само калцият не може да се пребори с проблемите на остеопорозата. Редовният му прием е важен за организма, но много често е надценен, допълва още БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: млякокалцийкости
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
13
 
! Отговори
88 преди 12 години
Обяснявам набързо- Калция навлиза в организма чрез храната и водата, резорбира се през стомашно-чревния тракт, попада в кръвта и оттам в костите. Нивото на калция(а и на всички други минерали) не се повишава до безкрай. Те се движат в строги граници и организма саморегулира нивото на калция в кръвта-т.е. приема калций от храната толкова, колкото е нужно, останалия заминава по естествен начин. Проблема през менопаузата НЕ Е в нивото на калция в кръвта, а в попадането му в костите . Това се регулира хормонално и ако ще само калций да ядем, цялата ни кръв да е само калций, липсва ли хормоналния контрол-калция не попада в костите. Сходно е положението с рекламите за деца. Всичко е рикламна измама с цел продажба. Банално.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е вярно, но изключително за жени в и след климактериума.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айдеее пак ново двайсе. Млякото не заздравява костите, животинските мазнини не действали зле на сърцето, нитратите били полезни(всичко това по последни изследвания) абе тия учени на маймуни ни направиха бре! А да не говорим че поне десет научни катедри годишно се занимават с изследване "Защо филийката пада по-често на намазаната си страна". Голям прогрес му удря човечеството, няма шест-пет.