Луд ли съм, или не съм?

Американската психоасоциация ще преразгледа критериите за диагностика
Обновена: 28 май 2011 23:04 | 28 май 2011 22:04,
17
Луд ли съм, или не съм?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американската психиатрична организация смята през 2013 г. да преразгледа критериите за диагностика на психическите болести, съобщи Los Angeles Times.

Главният проблем, с който се сблъскват специалистите е как точно да бъде отличено психическото заболяване от огромния спектър на нормалното човешко поведение.

Някои от възникналите проблеми, които предстоят да се решат са свързани с появата на „нови условия”, като напр.: афективно разстройство ли е предменструалния синдром при жените. Специалистите ще обсъждат още дали страстта към трупането на вещи е болест на мозъка и дали мъката от нечия загуба може да прерасне в психическо заболяване.

Има предложения думата „тревожност” да бъде заменена с „обезпокоеност”. На мястото на „пристрастяване,  „зависимост”  и „злоупотреба с психоактивни вещества”  може да се постави „разстройство, предизвикано от употребата на психоактивни вещества”.

По думите на ръководителя на работната група незначителната промяна в лексиката може да направи някое заболяване повече или по-малко разпространено.

Учените призовават за особено внимание при дискутирането на промените, тъй като допълнението или съкращението на кодекса на психичното здрав без необходимата научна база, биха могли да нанесат повече вреда, отколкото полза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Лудница Пълна!!! преди 1 година
Някъде бях чел,че лудите хора бутат света напред,но колко е вярно - това не знам?
15
0
 
6
 
! Отговори
Урко преди 12 години
Вече няма да се казва,да скова ***,а да реализирам ***.
14
3933
 
5
 
! Отговори
hmn преди 12 години
психо, болестта с трупането на вещите я има всеки в България. Аз подозирам, че е наследство от комунизма, когато всичко беше "дефицитно". Не си мисли, че не е болест, просто понеже всички около теб са болни от нея.
13
2
 
12
 
! Отговори
психо преди 12 години
Като гледам, американците искат да включат към психичните болести всяко различно от обикновеното поведение. Предменструалния синдром? Трупането на вещи? Ами то всяка жена в ПМС или всеки колекционер ще бъдат обявени за луди? Ако някой се разплаче от мъка по починал близък и това ли ще е психично заболяване? Ако всеки "обезпокоен" е психично болен, то кои са нормалните тогава - вероятно само дрогирани до безчувственост зомбита биха минали за нормални.
12
0
 
28
 
! Отговори
луд с кънки преди 12 години
всички сме луди важното е да не пречиш на другите
11
0
 
19
 
! Отговори
Black Beard преди 12 години
Ще си преразглеждат критериите си, защото лудите в Америка станаха повече от нормалните хора.
10
2
 
6
 
! Отговори
az преди 12 години
Iskam da spestq vremeto i parite na hamerikancite za prou4vaniq i debati - vsi4ki tam ste ludi !
9
0
 
14
 
! Отговори
оле преди 12 години
Истината е ,че никой не е застрахован от болести,не само психически.В настоящият момент ,когато се хващаме за най-малкото ,за да оцелеем,не знам има ли човек ,който да е напълно добре психически.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атилчо....ти безпородни ***.Когато и да вляза в интернет пространстовот, ти винаги си с различно мислене.То не бяха летящи чинии, не бяха какво ли не.А и чувам,че отскоро го раздавш ислямист , я разкажи.
7
15
 
16
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
В родния 67 годишен руски комунистически *** "нормалните" славянски *** бачкат за 400-500 лева и плащат данъци и осигуровки за да хранятцигани,комунисти,милиционери и прочие ***.Ние "лудите" БЪЛГАРИ работим единствено за себе си и прибираме заработеното КЕШ, както и плащаме КЕШ.Кой сега е номер едно.АКО СИ БЪЛГАРИН:НЕ ГЛАСУВАЙНЕ РАБОТИНЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА, ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА, ДА СЕ ЛИКВИДИРАКАЗАХ !!!Истината за България и Българите:bulgarya.tk
6
2
 
24
 
! Отговори
sas преди 12 години
В статията има не само правописни грешки, но и липса на цели думи и недовършено изречение : "Има предложения думата тревожност да бъде заменена с обезпокоеност, а пристрастие. Това признак за влошеното психично здраве на автора ли е?
5
1
 
29
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Лудоста в ...личноста е рядкост;в групите,партиите,народите...епохите,тяе...правило. - Фр.Ницше
4
4
 
15
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Най-добре да почнат с Уорлик :)
3
3
 
1
 
! Отговори
sdgsd преди 12 години
fdgds
2
2
 
0
 
! Отговори
жени преди 12 години
Наложително, наложително...
1
10
 
35
 
! Отговори
Бай Танас преди 12 години
ВЕДНАГА Им пратете статията дето Кратуната Тиква връща емигрантите до 3 години....Ще долетят с кораба на Хан Соло на момента да му наденат ОСМИРИТЕЛНАТА риза на нашата Кратуна ненормална!!!