Как да откажем цигарите?

Няколко практични съвети
Обновена: 1 юни 2011 15:25 | 31 май 2011 10:36,
110
Как да откажем цигарите?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Отказът от навика не би могъл да бъде провокиран от друг, решението е лично и често се базира на собственото предпочитание и избор...

Предпочитание – защото реално погледнато, запалвайки цигара и придърпвайки от дима й, играем образ, на който вътрешно сме избрали да подражаваме. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя – в навик, и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.

Питали ли сте се защо многократните опити за отказ от пушенето са се увенчали с неуспех? Причината е, че не сте признали пред себе си, че подражавате на натрапен от социума модел. Всъщност харесва ви да пушите. Първата съществена стъпка в отказването на тютюна е да откриете този образ. Когато знаете кой стои срещу вас, битката е по-лесна.

Опитайте отново да откажете цигарите. Всеки опит ви доближава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора, отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така че никога не е късно да се спре.

Практични съвети как да спрем цигарите

Как да започнем?

Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.
За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.
Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище...

Когато денят наближи...

Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.
Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например не пушете вкъщи и в колата.
Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.
Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.

 
В деня

Настъпи ли набелязаният ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.

Началото е зад гърба ви

Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали. Харесва ви след секс да запалите цигара – просто заменете навика, например с отпиване на глътки червено вино или хапване на парченца плодове.
Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.
Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите. Ако имате навик да запалвате цигара в заведение, избягвайте тези само за пушачи или съответните салони.

Груповата терапия в страната ни е малко популярна, но се предлагат и такива услуги. Споделянето на проблемите, свързани с отказването на цигарите, прави изпълнението на решението не така трудно и агонизиращо. При разговорите се споделят затруднения, с които се сблъсква всеки един отказващ се от тютюнопушенето. Възможно е да се получи готов опит за преодоляването на даден етап.
Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, когото да потърсите в момент на слабост. Тези хора знаят как да ви подкрепят в такъв момент, за да не запалите цигара отново.

Помислете дали времето, което губите за пушене, не бихте могли да вложите в спортни занимания. Упражненията подобряват настроението и тонизират както тялото, така и ума. Ако се опасявате от наддаване на тегло заради отказа от цигарите, то тренировките ще помогнат да запазите фигурата си. Препоръката на специалистите е да се започне с физическото натоварване постепенно.
Не се упреквайте, ако не издържите и запалите цигара. Помислете каква е причината – дали се дължи на глада ви за никотин, на стрес или натиск, и се подгответе с адекватно контрарешение за следващия момент на слабост. До окончателния отказ от цигарите се преминава през няколко трудни периода, въпросът е да държите на намерението си и навреме разсеете с други занимания спонтанните пристъпи да запалите.

Успех!

В пет аптеки в София всеки ще има възможност за измерване на кръвното налягане, пулс и тегло, а пушачите – и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете си с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките Сейба в магазините Кауфланд в Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни.

Социалната услуга ще се предлага занапред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество. 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: тютюнопушенеотказ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
??? преди 12 години
Най-лесното е да откажеш цигарите. Правил съм го поне 100 пъти.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobre horata spreli cigarite vie im slagate minusi :) glupenderi :)
25
1
 
15
 
! Отговори
отказал се преди 12 години
Важна е само вътрешната нагласа,не някакви лепенки и т.н.Аз мислех да ги откажа от 1 януари тази година,но имах половин кутия останали,изпуших си ги :) и от 2-ри януари не съм и една дръпка направил.Все имам пари в джоба може да са 5 лева ама имам,я преди ги давах за цигари :(.
24
0
 
16
 
! Отговори
Fullrange преди 12 години
Цигари се отказват от раз. Без предварителни нагласи и подготовки. Казваш НЕ и ако си *** и имаш воля не е никакъв проблем. Просто трябва да бъде цел. Аз пуших по кутия и половина на ден и ги спрях от раз. Сега ме дразни цигарения дим и ми е гадно като помириша цигара. НИКОЙ НЕ Е УМРЯЛ ОТ ОТКАЗВАНЕ ОТ ЦИГАРИТЕ!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С никотинови дъвки пробвах,но не се получава.Въобще с медикаменти,които съдържат никотин е малък процента да се откажеш.Защото пак взимаш дозата никотин необходима за мозъка.Най-добре е въобще да не се започват.
22
0
 
19
 
! Отговори
ТРЕЗВЕНИК преди 12 години
НАПИВАТЕ СЕ КАТО МОТИКА , КАТО ЕДНОВРЕМЕННО ИЗПУШВАТЕ ДВЕКУТИИ ЦИГАРИ , И ГОТОВО. АКО НЕ СТАНЕ ПОВТАРЯЙТЕ УПРАЖНЕНИЕТО ПОСТОЯННО ДО ЖЕЛАНИЯ РЕЗУЛТАТ , ИЛИ ДОКАТО ВИ СВЪРШАТ ПАРИТЕ!!!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТКАЗАХ ЦИГАРИТЕ,МИНАХ НА ПУРИ.НЯМА САМО БОКО ДА ПУШИ ПУРИ.
20
1
 
10
 
! Отговори
az преди 12 години
Като нямаш пари за храна и да плащаш сметките сам ще нагласиш психиката си за това и ще успееш. Аз ги отказах с Табекс. Първото което си мислех ,че ще пич хапчетата поне един ден повече от цигарите които съм пушила и като габровци няма да се мина. Не съм си помисляла ,че няма да помогнат а че няма пари за сметки и храна и трябва да оцелея. От есента на 2003 не пуша. Опитвала съм и съм била като замаяна после. Не забравям ,че бивш пушач, бивш алкохолик,бивш наркоман,бивш полицай,бивш комунист ням
19
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Мога да ги спра лесно и от раз. Обаче след 1-2 година пак ги почвам. Така съм вече от 10-на. Пуша година после спра за 1 и пак ги почна.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само богаташите могат да си позволят лукса да пушат :)
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Rezepta.. 1.Ne si kupuvai.2.Kato ti davat,ne vzemai.3.Ne si iskai.Garantirano na 100 %.
16
0
 
15
 
! Отговори
Попов преди 12 години
Пак съм аз,за последно-от 02.12.08 г. не съм слагал цигара в устата си.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
успех на всички, които са се решили.
14
37
 
7
 
! Отговори
МИРИШЕТЕ ХОРИЦА преди 12 години
Пушачи = МИЗЕРНИЦИ
13
0
 
14
 
! Отговори
Попов преди 12 години
Пак съм аз.Не пиша празни работи,а имам собствен опит.След пушене 44 години просто спрях и това е.
12
2
 
6
 
! Отговори
ее преди 12 години
Най-лесно ще откажете цигарите, ако присъствате при аутопсия на пушач и видите на какво прилича белият му дроб.
11
1
 
11
 
! Отговори
Попов преди 12 години
Как да откажем цигарите,ли ? Просто е като бобена чорба-като спрем да пушим!!!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
az gi otkazah predi dve godini mnogo prosto ... edin sledobed prosto reshih che niama da pusha i si hvyrlih cigarite .... tova beshe :D sked 10 godini po pochti 2 kotii na den sega se chuvstvam super
9
1
 
14
 
! Отговори
I can преди 12 години
Аз отказах цигарите само с воля и инат . Пушех от 14г-до 24г и да ви кажа не ми беше лесно но успяях сега имам малко проблем с килата че качих около 5-6 но мисля и с тях да се справя така че не е нужно и лекарства да приемате просто се борете :)
8
10
 
18
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Много силна тая статия, направо ми се допуши...