Томограф за ранна диагностика на онкоболести ще заработи от юли

Заради бавна процедура апаратът започва редовна работа в средата на годината
17 юни 2011 21:40,
3
Томограф за ранна диагностика на онкоболести ще заработи от юли
Снимка: архив Булфото

От началото на юли 2011 г. в Александровска болница ще започнат редовните прегледи с компютърния томограф за ранна диагностика на онкологични заболявания (РЕТ/СТ скенер), съобщиха от болницата. Редовните доставки на консуматива, необходим за работата на апарата (изотоп 18F-FDG), започват от 5 юли, съобщиха от лечебното заведение.

Апаратът е вторият подобен в страната. Другият е във варненската болница „Св. Анна“. Заради високата му натовареност пациенти бяха принудени да пътуват в чужбина за диагностика.

Бюджетът на томографа е 4 милиона лева на година. В столичната университетска клиника обаче ще изразходват половината от полагащите се пари заради забавяне на обществената поръчка за доставка на нужните консумативи.

Говорителят на Александровска болница потвърди, че действително е имало забавяне поради техническа грешка, но то е било само от 10 дни. Обществената поръчка е била подготвена много бързо след откриването на томографа в края на миналата година.

Преди да бъде обявена спечелилата фирма обаче са изчакани всички административни срокове, включително и едномесечният период за обжалване на процедурата.

Междувременно, още преди няколко месеца стана ясно, че проектът на Александровска болница за изграждане на център за производство на консуматива за РЕТ/СТ скенера (циклотрон) няма да се осъществи.

Мотивът на здравното министерство да се спре реализацията на проекта е, че ведомството не иска подобно звено да функционира към определена болница – търговско дружество.

Предстои да се вземе решение за изграждане на един или няколко циклотрони, които да обслужват всички болници с подобна апаратура. Възможно е инсталирането на апарати за ранна диагностика и на други места.

Министерството не е мислило и за бюджета на апаратите за следващи години. Оттам поясниха, че той със сигурност няма да бъде по-малък отколкото е сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
emili преди 12 години
в турция не ги признават изследванията от варненсия 5скенер
2
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
nikoi ne e zastrahovan ot rak dragi mi gospoda vklu4itelno i vie
1
0
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 12 години
...а рака не чака - расте и убива бързо....