Специализантите по медицина с до 960 лв. на месец

Ще могат да получават и допълнителни средства от здравната каса
Обновена: 29 юли 2011 12:18 | 29 юли 2011 12:18,
13
Специализантите по медицина с до 960 лв. на месец
Стефан Константинов. Снимка: БТА

От днес специализантите по медицина държавна поръчка ще могат да получават от две до четири минимални работни заплати, или до 960 лв. на месец, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Промените в закона са обнародвани в Държавен вестник.

В момента младите лекари имат право на две до три минимални заплати.

За колегите им с платено обучение се предвижда средствата да се увеличат от 1,5 минимални заплати на 2.

Също така медиците ще могат да получават и допълнителни средства от финансирането по здравна каса и другите форми на плащане в лечебните заведения.

С промените се регламентира и правото им да ползват минимум 20 дни платен годишен отпуск.

Всички тези права ще залегнат и в договорите, които бъдещите специалисти подписват с лечебните заведения.

Освен това разходите по обучението на специализантите, които не са държавна поръчка, ще могат да се поемат от лечебните заведения или други лица.

По този начин ще се даде възможност на повече млади хора да учат, а на лечебните заведения – да задоволяват нуждите си от кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
специализант преди 12 години
До колкото ми е известно и старата наредба беше такава че ще получаваме от две до четири минимални заплати, но не чисти и въпреки това подписахме всички договори с възнаграждение в размер на две минимални работни заплати... А това дали не е поредния PR на министерството????????
12
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 12 години
В статията пише от Две до Четири минимални работни заплати... А да попитам аз от къде г-н Министре ще вземете тези пари за да ни ги дадете на нас... А какво правите със старите специализанти - ние ще получаваме 378 лева и 63 стотинки след като ни удържите и фанд майченство, а новите специализанти ще получават по 960 лева... И това ако е справидливо здраве му кажи..
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какъв е тавана на подкупите им?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заплатите на депутатите да им се отнемат и да се дадат на лекарите!Те и без това нищо не правят в Парламента!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се уточни-КАДЪРНИТЕ лекари!Като тия,които днес са спасили ръката на момчето!Такива да не ги унизяват с 960 лв.,а да им плащат 10 000 лв!Човешкият живот е НЕЗАМЕНИМ!А некадърните да *** гладни!
8
0
 
23
 
! Отговори
лекар преди 12 години
основната ми заплата е 400 лв. имам специалност от 9 год.работя в мед. център и с процента не мога да стигна 800 лвсамо зимата като има по-голяма заболеваемост вземам два месеца към 1200лвимам ипотека и заем и се справям труднокак ще дадат тези пари на специализанти! не вярвам!!толкова беше трудно с ходенето до софия за курсовете- храна , спане ,дневни разходи, а семейството продължава да си има нуждитене сме студенти да ни хранят мама и тате, а хора с деца които искат своетогурбета зове
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министърът пак говори глупости. За обучението си и за двете специалност не съм получил и лев, въпреки че бях държавна поръчка. За това г-н Министре, скоро заминавам там където са ме оценили.
6
0
 
17
 
! Отговори
лекар преди 12 години
И това не вярвам да стане. Преди година, когато напуснах болницата в която работех от 20 години, със специалност- заплатата ми беше 680лева. Та как да повярвам, че ще дадат на специализант 960. Не, че не ми се иска, само дето не ми се вярва.
5
0
 
12
 
! Отговори
yaro преди 12 години
подигравка...нямам какво друго да кажа....
4
0
 
11
 
! Отговори
13 преди 12 години
И АЗ СЪМ здравен работник,но се принудих да напусна Окръжна болница,където най-високата заплата за сестра е 470 лв-само за операционни и анестезиологични/като мен/.А СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ СИ ЗАПЛАЩАТ ОБУЧЕНИЕТОЛесно е да плюеш от Германия,а колкото до перверзиите...те са във всички сфери,за съжаление
3
2
 
28
 
! Отговори
здравен работник преди 12 години
СРАМОТА!Аз съм с полувисше медицинско образование и работя като гледачка на възрастни хора в Мюнхен за което взимам по 2400 евро чисто, с трудов договор към немската фирма и всички видове осигуровки, пари за отпуска и коледни пари....Намирам го за подигравателно и перверзно да се съобщава, че бъдещи лекари работят за една шеста от нормалната заплата, а на всичко отгоре звучи като хвалба.Боже пази България!
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие направо е*ахте мамата на болниците, изгонихте кадърните лекари, докарахте всичко до фалит, сега ще се борите за специализанти. Никой не ви иска подаянията и мизерните условия! В Германия специализантът почва с 3500 Евро и се учи на съвременна медицина. В България - ОБЕЩАНИЯ за 350-450 Евро, липса на кадърни обучаващи и техника като от музея. Я се разкарайте!
1
1
 
21
 
! Отговори
идиорщина преди 12 години
мхм, а депутатите с 3000 лв. на месец, някои и двойно! *** така е, щом отвъждаме лекари за износ...всичко кадърно бяга на запад за да работи за пари! А ние тук се чудим защо по болниците ни убиват децата и роднините!