Женският оргазъм – вечната мистерия

Еволюционен белег ли е или не?
Обновена: 20 сеп 2011 10:51 | 16 сеп 2011 10:16,
163
Женският оргазъм – вечната мистерия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетилетия наред оргазмът на жената е загадка за биолозите и удържа на всеки опит да се установи има ли в действителност еволюционно значение. От wired.com разглеждат едно от последните проучвания в тази сфера.

При мъжете оргазмът е пряко свързван с възпроизвеждането. Той ги кара да искат да правят секс, тоест шансът за възпроизвеждане се увеличава пропорционално (еволюция, какво да се прави). За жените обаче обяснението далеч не е толкова просто.

За разлика от мъжките оргазми, които са „разпространени” из всички видове примати, женското свръхудоволствие подминава някои. Женските гибони са сред дамите без късмет. При хората мъжете са с много по-голям шанс да изпитат оргазъм в сравнение с жените – една на всеки 10 дори не стига до върховната наслада през целия си живот.

Този дисбаланс е в противоречие с традиционните тълкувания за женския оргазъм: че засилва връзката между партньорите или че умението за предизвикване на оргазъм е индикатор за мъжество, или че е белег за подобряване на репродуктивността.

В крайна сметка, ако женските оргазми са важна стъпка в еволюционнния процес, би следвало да бъдат лесно достижими.

Освен това мнозинството жени имат нужда от клиторно стимулиране, за да получат оргазъм, а не от проникване. Така погледнато, ако женските оргазми имат за цел „да насърчават” секса, то проникването трябва да е основното средство за постигане на върховното удоволствие.

На базата на тези наблюдения Елизабет Лойд дава категорично обяснение в своята книга „The Case of the Female Orgasm” – жените просто споделят сексуалното удоволствие с мъжете, за които оргазмът е изключително важен. Но това е инцидентен „вторичен продукт”.

На пръв поглед (предвид аргументите) тази теза може и да изглежда правдоподобна, но и до ден днешен не е неоспоримо обоснована.

„Еволюционното начало на човешкия женски оргазъм е обект на ожесточени научни дебати, които напоследък се засилиха доста”, считат авторите на изследване от Университета на Куинсленд.

1803 двойки брат и сестра близнаци и 2287 двойки еднополови близнаци отговарят на въпроса колко често и лесно ли достигат до оргазъм. Логиката на учените е, че, ако женският оргазъм е еволюционно свързан с мъжкия, то разнополовите близнаци би трябвало да дадат приблизително еднакви отговори.

Но се оказва, че въпреки еднаквия генетичен материал, братът и сестрата близнаци нямат много общо помежду си, що се отнася до въпросите, свързани с оргазмите. Това, според учените, все пак не доказва категорично, че оргазмът на жената не носи белег не еволюционно развитие. Но е пореден аргумент в тази посока.

Има хипотези, че върховното сексуално удоволствие при нежния пол може да е било еволюционно важно за предците ни, но ирелевантно в наши дни.

Връзка между еволюцията и женския оргазъм е едновременно важна и неизвестна, коментират учени и допълват, че тепърва предстои много работа за разгадаване на тази мистерия.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
18
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
рон джереми, голяма гнусотия си. Що не ми я оближеш едно хубаво ? Как обичам да ми я ***, но да духам НЕ да ме ибат Не. Колко е хубаво да си милвам клиторчето и да ми смучат зърната - ставам водопад и дъъълъг оргазам получавам. Мъжете трябва да сте слуги на жени като нас ......
173
0
 
4
 
! Отговори
жена преди 12 години
Ми не знам да ти кажа.Ей това вече учените трябва да го помислят хахахахаЩе си спомняме какво е било навремето
172
0
 
6
 
! Отговори
До 172 преди 12 години
Даааа, ако си влюбена тинейджйрка, ами ако се онождите от 7-8 години, как трябва да се пипа, а?
171
23
 
17
 
! Отговори
рон джереми преди 12 години
обичам курволяка, ама им мразим номерата! дреме ми дали 'свършват', важното е аз да им напълним устите
170
3
 
44
 
! Отговори
жена преди 12 години
Абе всички тука си дрънкате глупости колкото да не заспите.Жената ако е влюбена и е достатъчно само да я пипне мъжа и е готова.Ако няма чувства вече е въпрос на техника ама става доста трудно.*** е че напоследък жените поставяме на преден план всичко друго, но не и любовта-а от там и сексуалния живот куца.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажи по какво си професор... =)
168
2
 
6
 
! Отговори
Анонимната 155 преди 12 години
Браво професоре, за значи съм умна жена. Винаги стигам до оргазъм като се милвам или ме *** ........
167
21
 
17
 
! Отговори
професор преди 12 години
До оргазъм достигат само същества ,които имат мозък и интелект ! Мозъкът е този ,който контролира и усещанията на живите организми ! Кучетата и котките също нямат оргазъм ,а чивтосват само за възпроизвеждане , понеже имат мозък ,но нямат интелект ! При жените ,които не изпитват оргазъм е същата работа !
166
6
 
4
 
! Отговори
Samuilov преди 12 години
"жените просто споделят сексуалното удоволствие с мъжете" - съгласен съм на 100%
165
1
 
8
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
Е, то ако българските мъже наистина бяха такива....Май ти си "мачото", дето се изявява на кръчмарски терен с чалга и си прикриваш дърварщината с *** лозунги.
164
2
 
15
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Мисля ,че подобни проучвания на базата на анкети са трудно постижими,поради простата причина ,че жените не обичат да дават инфо за сексуалните си влечения,секуалните си успехи и разочарования ! Коя жена напр. ако обича орален или *** секс би го споделила с друг ? Дори сигурно има жени ,които и с мъжете си не го споделят ,ако усетят ,че мъжете им са по-ограничени със сексуалната култура и се страхуват да не ги помислят за леки жени!Много жени биха казали,че секса не е най-важното в животът им!
163
32
 
7
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 12 години
За съвременната българска жена само БОЙ, *** и ПОПФОЛК. Това е начина да получи оргазъм. Поне за 85 % от тях. Останалите са задръстени от предразсъдъци и най-вече карат на самозадоволяване.
162
3
 
3
 
! Отговори
Бесна К преди 12 години
Що е това оргазъм ?
161
1
 
44
 
! Отговори
Милена преди 12 години
ВСички,които не одобряват мнението ми,че блъскането в секса не носи у-вие на жената ,мисля че си кривят душите.На мъжете трябва да им е ясно,че челните стойки и акробатични изпълнения не носят у-вие на жената по простата причина,че за да изпита човек у-вие,той трябва да е отпуснат и да не мисли за нищо.А не да стоя на ръце,да ми треперят ръцете от напрежение и да викам "Ох,ах-супер си" :)
160
2
 
4
 
! Отговори
a.n.a преди 12 години
mnogo dobra statia da ima seki den da moga da 4eta
159
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив, ако беше така, жените никога нямаше да търсят и обичат мъжете.Мъжете трябва да бъдат по-наблюдателни и да хванат това, което жената харесва, но не им го казва, от някаква глупост.Най-важното е да не се повтаря едно и също, да бъде скучно и като част от седмичната програма.Жената обича изненадите, мъжът също, романтичните обстоятелства са винаги в полза на мъжа.В интимността човек се учи като във всичко и се усъвършенства.
158
2
 
16
 
! Отговори
Hetfield преди 12 години
С други думи жената също трябва да се познава тялото си. Дори диалог може да помогне. Но гледам тук дамите са "разбирачки" и въпреки това повечето са незадоволени! Някак си не се връзва... да не говорим че има и един вид масажи, които карат жената като свършва направо да изглежда като фонтан отдолу. Е успех дами... за тези които имат желание да открият себе си докато се с приятеля си знам, че ще успеят. За тези които чакат оргазма като някакво природно явление-купете си вибратори!
157
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мъжете стигат до оргазъм и от картинки - не казвам, че е примитивно.Мъжът гони жените и те избират.Въпрос на естествен подбор.Не одобрявам "механичния", безчувствен секс.Ще кажете - това е потребност и ще се съглася.Но имаме избор и там е цялата тръпка-защо точно този, защо точно така, защо толкова хубаво. Тук не е само инстинктът, но и разумът- без егоизъм: на мен ме доставят удоволствие, аз правя същото за партньора.Когато сме близки, знаем без думи.
156
4
 
31
 
! Отговори
Hetfield преди 12 години
Дами, ето едно мнение и от мен. С жена ми сме заедно от 9 години. И за всичкото това време сме имали сексуален живот, в които нейните оргазми са почти ежедневие. На тези дами обаче които си мислят, че всичко зависи от мъжът ще кажа, че дълбоко грешът и затова си стоят незадоволени. Секса както казвате е взаимност, а на де си разтвориш краката и да чакаш оргазма. Много често съм питал жена ми как успява да свършва в над 90% от случаите. А тя знаете ли какво ми казва? Ами просто си познавам тялото
155
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На запад на мoда са изкуствените,с две глави,все едната дупка ще стигне до удоволствие.Ако една жена прави секс с един мъж и една жена едновременно (3) ,колкото и да е фригидна,ще стигне до оргазъм