Откриха изложба на картини от хора с психични заболявания

Може да я видите до 17 октомври 2011 г. в галерия "Анима"
12 окт 2011 12:29,
8
Откриха изложба на картини от хора с психични заболявания
Изложба "Многоликата човешка същност"

Стартира първата изложба на картини, нарисувани от хора с психични заболявания, у нас. Картините са плод на занятията по арттерапия, част от терапевтичното лечение, провеждано в клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Александровска” и Държавната психиатрична болница, Раднево. Селектирани са от художника и преподавател по „Психология на изкуството” и „Арттерапия” в Национална художествена академия, доц. д. изк. Петер Цанев.

Инициативата се реализира благодарение на Националната пациентска организация с подкрепата на фармацевтичната компания АстраЗенека България и цели да даде гласност на проблемите на хората, страдащи от психични заболявания и да насочи общественото внимание към изолацията, на която те са подложени.

Повече от един милион души в България страдат от депресия, което я прави най-често срещаното психично заболяване у нас. Една от най-стряскащите статистики е свързана с факта, че на всеки 40 секунди се извършва самоубийство, като повече от 90% от хората, посегнали на живота си, страдат от някаква форма на психично разстройство. 

Въпреки че за психичните заболявания няма регистър, специалистите уточняват, че 15 на сто от населението има някакви психични проблеми. Всяка година 10 700 българи постъпват за лечение в психиатрични болници, но това са едва 10% от хората, които имат нужда от професионална медицинска помощ. Близо половината от психичните заболявания се проявяват преди 14-годишна възраст и това прави бързата реакция при първата поява на симптоми изключително важна.

Между 70-90% от хората, с психични разстройства губят своята работоспособност и са инвалидизирани в някаква степен. Рискът всеки българин да се разболее от някое често психическо заболяване е 19,5%. Всеки пети у нас е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.

Стигмата е белегът, който показва неприемливата същност на психичните заболявания и е повод за изолация и дори отхвърляне от обществото. Съществуват много негативни представи за хората с психично-здравни проблеми като това, че са склонни към насилие, че не могат да носят отговорност за поведението си, че общуването с тях е затруднено, че всички психично болни са еднакви и др.

Откриха изложба на картини от хора с психични заболявания

„Националната пациентска организация с огромно желание организира тази изложба. Надяваме се с помощта на такива инициативи и на изкуството, което ви представяме в нея да запознаем обществото с живота на авторите и да им отредим нужното място сред нас. Иска ми се да напомня на всички, че хората, нарисували тези картини, са хора като нас, които са нечии деца, братя, сестри, родители...,” каза на откриването на изложбата „Многоликата човешка същност” д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

За страдащите от психични заболявания и тяхното възстановяване е много важна подкрепата на техните семейства, на институциите и на цялото общество. Стряскащ е фактът, че България е в челната тройка – след Литва и Латвия – по негативно отношение към хората с психични заболявания – 36% от българите имат негативно отношение към тях, при средно в Европа 22%.

Изложбата продължава до 17 октомври 2011 г. в галерия „Анима” (ул. „Любен Каравелов” 58) в столицата.

Вижте още за връзката между психичните заболявания и изкуството


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Не мисля,че сме в депресия,това просто е естественото ни състояние в настоящия момент.
7
0
 
8
 
! Отговори
botox до 5 преди 12 години
Като имаме предвид повечето средови фактори за това състояние на хронична депресия сред хората (интимни отношения, заболявания, загуба на близък, безработица и безпаричие, и др.) съм установил за себе си, че в депресивната симптоматика основна роля има упадъка на целите. Ако нямаш нещо, което да осмисля ежедневието ти и да ти дава цел и посока просто потъваш. Постави си някаква дори абсурдно звучаща цел, но дребните успехи по пътя за постигането и ще те окуражават.
6
0
 
5
 
! Отговори
абе... преди 12 години
......и най-нормалния си е малко луд.На налудничавите идеи се дължи прогреса,да не забравяме.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм в депресия,но се боря с нея!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето,че най-накрая обясниха за "гения" Пикасо!Tо и Ван Гог си е бил луд!
3
1
 
18
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Доста от тях са по-човечни от тези, които се имат за "хора"...........
2
1
 
6
 
! Отговори
negativno преди 12 години
Наистина, че никой не знае какво може да му се случи.Но тегля и страдам от такива хора, които "по силата на обстоятелствата"( потърсете тази стара книга на Съмърсет Моам... четох я на 14-15-годишна възраст..) търпя.Едната ми е съседка в панелен блок от 35 години. Другата ми е сватя.По"силата на обстоятелствата" съседката гледам да не я срещам( защото има непредвидими реакции, и КАКВОТО и да направи, ще бъде оправадана като "***'!!!На сватята отминавам "изблиците и на агресия"...
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще има ли и картини на изявения кандидат-член на СБХ и страдащ от патологичен нарцисизъм Борисов?