Риновирусни инфекции при децата

Хващат се бързо, протичат дълго
Обновена: 1 ное 2011 10:06 | 1 ное 2011 10:06,
1
Риновирусни инфекции при децата
Снимка: Dreamstime

Риновирусните инфекции водят до заболяване на организма, което определяме като настинка. Симптомите са познатите ни при простуда: възпалено гърло, инфекции на ушите, синусите. Най-податливи на риновирусни инфекции са децата до 2-годишна възраст. За този период всяко може да изкара около 9 риновирусни инфекции, като предаването се осъществява предимно при престой и игра на няколко деца в общи помещения.

Нарастване на риновирусни инфекции при децата се отчита през есента и пролетта, въпреки че тяхната проява не е изключена и в останалото време на годината. Риновирусите се предават по битов път. Детето с хрема пипа нослето си, после играчките, които се обменят сред децата, допира се до общите повърхности. Вирусите влизат в контакт с останалите деца, чрез същите предмети или замърсените ръце, които биват поставяни в уста. Вирусите се предават и по въздушно-капков път – при дишането, кихане или кашляне.

Инкубационният период за изява на инфекцията е кратък, до 2-3 дни. Заболяването при детето обаче продължава седмица-две.

Типичен симптом за риновирусна инфекция е „носът, който не спира да тече“. След време обаче воднистият прозрачен секрет става гъст, придобива зеленикав, сивкав или кафеникав оттенък, което е показател за влошаване състоянието на детето. То често киха. Възможно е и да кашля, не само заради стичащите се в гърлото секрети, но и заради възпалено гърло. Детето може да страда от главоболие и болка в мускулите, което родителят може да разбере по отпуснатото, вяло поведение и раздразнителността му. Апетитът е понижен. Възможно е повишаване на телесната на температура, типичната е между 38 – 39 °C.

Влошаването на състоянието при децата налага консултация с лекар всеки път. При тях дори риновирусните инфекции лесно биха могли да доведат до усложнения като бронхиолит и пневмония, въпреки че в много голяма част от случаите минават леко. Налепите по сливиците показват друга инфекция – със стрептококи, която може да бъде придружаваща, усложняваща заболяването на детето.

Кои са признаците за влошаване на състоянието на детето вижте в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Риновирусни инфекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Челси Арсенал 3 : 5