Според телосложението подбери упражнението

Гарантира отслабването и добрия мускулен тонус
16 дек 2011 20:22, Румяна Тасева
Според телосложението подбери упражнението
Източник: Reuters

През 1940 г. д-р Уилям Шелдън, професор от Харвард, формулира тезата си, че при хората се срещат три типа телосложение: ектоморфен, мезоморфен и ендоморфен.

Най-общо намерението на д-р Шелдън е с помощта на типа (соматотип) да разбере дали телосложението и физическата структура имат отношение към характера на човек.

В днешно време класификацията се използва за определяне на точния вид диета и физическа активност според типа телосложение. Когато човек е наясно към кой соматотип принадлежи може по-лесно да избере индивидуална програма за натрупване на мускулна маса и премахване на излишните килограми.

Ектоморфният тип се характеризира с бърз метаболизъм и изключително ниско ниво на телесни мазнини. Хората са много слаби и кокалести.

За да натрупат телесна и мускулна маса, този тип хора се нуждаят от голямо количество калории. Физическите тренировки трябва да са кратки и интензивни и да са съсредоточени към голям брой мускулни групи.

Този тип хора, трябва да се хранят непосредствено преди лягане, защото тогава метаболитните процеси са по-забавени и това ще спомогне наддаването на тегло.

Мезоморфният тип са природно надарени с правилно телосложение. Хората от този тип трудно натрупват килограми, атлетични са и са с добре оформена мускулатура.

Те показват бързи и добри резултати, когато са подложени на диета или фитнес програма. Недостатъкът при този соматотип е, че натрупването на мазнини е също толкова бързо и лесно, колкото и смъкването им. Поради тази причина е препоръчително да се следи за приема на калории. Най-ползотворни са упражнения, като аеробика и кардио тренировките.

Ендоморфният тип хора често са с наднормено тегло и забавен метаболизъм. Имат голяма и груба костна структура и много трудно смъкват излишни килограми.

Голяма част от допълнителното тегло при тях се дължи на мускулни мазнини. Поради тази причина подходящите упражнения са кардио тренировките и вдигането на тежести.

Препоръчителен е приемът на витамини пред добавките, за да се подпомогне метаболизмът на организма.

Още за здравословния аспект на спорт в рубриката "Фитнес" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание