Британчетата може да се раждат с гени от 3-ма родители

Учени откриха метод за избягване на нелечими генетично предавани болести
Обновена: 21 яну 2012 20:01 | 21 яну 2012 18:47,
62
Британчетата може да се раждат с гени от 3-ма родители
Снимка: Ройтерс

Революционен метод за раждане на деца с генетичен материал от трима родители с цел избягване на предаващите се по наследство тежки неизлечими заболявания е разработен от британски учени, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британския министър на науката и университетите Дейвид Уилетс.

По думите на Уилетс е направено „важно откритие, насочено към спасяване на животи“.

Група учени от университета в английския град Нюкасъл публикува изявление, в което обяснява, че методът се състои от изземането на здрава ДНК от яйцеклетката на майката и влагането ѝ в яйцеклетка на донор, като няма значение дали това ще стане преди или след оплождането. След това тази яйцеклетка „без дефекти“ се имплантира в майката.

Дете, което се роди по този начин, ще притежава генетичен материал от майката, бащата и донора.

Британски юристи обаче предупреждават, че подобни действия ще предизвикат истинска „етична буря“.

Всъщност става дума за раждането на „хибридни“ деца и произтичащите от това рискове за бъдещите поколения. В тази връзка Уилетс обяви, че необходимо откритието да бъде приведено в съответствие с настоящите правни норми в страната.

Според авторите на метода той ще позволи децата да бъдат предпазени от почти 50 тежки, неизлечими болести, свързани със зрението, слуха, бъбречни и сърдечни проблеми, от които страда всяко 50-то дете в Обединеното кралство.

Очаква се първото бебе да се роди по новия метод до 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: откритияГенетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
ЕК преди 12 години
ДА УПУВАТ
50
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Шашава работа
49
4
 
1
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
До 55: Ми и ти тогава да не си се раждал...при всеки човек има нещо наследствено като риск..при някои може да не е диабет или нещо по-тежко, но рядка коса или нещо друго...а защо не почнем да ги подбираме по красота и височина, да си направим нова раса...ЕГАТИ, Я ВИЖТЕ ДОКЪДЕ Е СТИГНАЛ СВЕТА И ЧЕ СМЕ НА ПРАГА НА РЕЛИГИОЗНА КАТАСТРОВА, НЯМА ПРИНЦИПИ, НЯМА МОРАЛ, НЯМА СВЯН И ВЯРА..ИМА САМО ОПУСТОШЕНИЕ И ВИЕ МАЛКО ПО МАЛКО СТАВАТЕ РОБИ С ВАШИТЕ `ЗАКЛЮЧЕНИЯ` ПО ТАКИВА ТЕМИ И ПИШЕТЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
48
6
 
6
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
ИЗВИНЕТЕ, КАКВИ СА ТЕЗИ СНИМКИ НА ГОЛИ БЕБЕШКИ ДУПЕТА И ТО В ТАКАВА НЕПРИЛИЧНА ПОЗА? ТОВА ГРАНИЧИ С ПОРНОГРАФИЯ! ОТВРАТ!
47
0
 
2
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Има един научно-популярен филм за района на Чернобил,там гъмжи от живот дивеч природа и.т.н.Във филма е разказва как природата се е справила с гените мутации само за 2 десетилетия.Без намесата на Хомо-паразитус в днешния свят няма как да стане еволюция по естествен качествен начин.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има риск детето да има генетични увреждания,по-добре майката въобще да не ражда дете.И без това планетата е пренаселена.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Етично неприемливо!Потресен съм.Остава да измислят как да се роди бебе от котка и човек.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
No.52 vi obqsni kak stava
43
6
 
4
 
! Отговори
Хелзо преди 12 години
За отрицателно време се появиха коментари от ***, фанатизирани и *** християнски сектанти и простаци. Точно 2ма или 3ма дадоха нормален коментар. По темата: Това за мен просто е поредната изява на опит за подобряване на човека като същество. Ако успее, добре, макар че не знам колко двойки ще искат такова дете.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне хората се стремят към нещо смислено, а тук освен да им се подиграваме и присмиваме друго не можем.
41
3
 
9
 
! Отговори
??? преди 12 години
А какви деца ще създават след години тези "тройни" деца,някой може ли да отговори или тогава ще търсим методи да отстраняваме дефектите чрез вкарване на ДНК от животни, растения или може би извънземни ??? Това,че човек може да "бръкне" някъде не означава,че има право да го прави и че е безопасно.
40
2
 
6
 
! Отговори
Малко уточнение преди 12 години
Не става дума за прищявка, отстраняват се дефектните гени и се заменят със здрави. Методът беше обявен още преди повече от година. Тук пак някаква изопачена информация ни се поднася. Става въпрос за дефекти в митохондриите, които съдържат малко генетичен материал. Тези дефекти се предават от майката и водят до тежки наследствени болести, които са нелечими. По този метод се запазва ДНК-то на майката, а се "подменя" само митохондриалното ДНК. Но както е написано тук, изобщо не става ясно.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип приветствам опитите на медицината да намери начини, чрез които да се избегне раждането на деца с тежки вродени дефекти.Гореописаният метод обаче, кой знае защо ми понамирисва на старание да се поправят последствията от кръвосмесителни връзки. Може би трябва да се позамислим, когато тръгваме срещу природата, а после се опитваме да я "надхитрим" чрез разни медицински способи.
38
8
 
3
 
! Отговори
dominici преди 12 години
По-*** коментар тази година не бях чел - "Прости гербери... хората правят наука, вие асфалтирате още". Ще асфалтират, разбира се, като не е правено до сега. Магистралите и висококласните пътища във Великобритания са направени преди 50 години. Сега те изкарват милиони годишно от такси.
37
1
 
4
 
! Отговори
жиголо преди 12 години
Предлагам"ГЕНИАЛНА"тройка ,срещу заплащане Британки с предимство.
36
0
 
0
 
! Отговори
манго преди 12 години
Значи,представете си ,сегашните *** са нищо ,при новото поколение-ГЕНИАЛНИТЕ сташно нещо на очаква драги зрители
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и за какво са ви генетично идеални деца, като със захар и химикали ще ги разболеете още на 20 от диабет, ссз и рак, вие не знаете какво да ядете с гени ще се занимавате
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хора това "доста да се тества" се прави от еволюцията, милиони години, милиони жертви, няма кратък път, само 10 хил години ядем зърнени храни, от 100 години индустриални храни и резултатите са ужасяващи, безплодието е посевместно в индустриалните страни, в същото време населението расте и ресурсите - особено чиста вода и въздух - се изчерпват, с това само добавят още един експеримент с човечеството, за да спасят единици жертват бъдещето на всички
33
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
мноооого си ***,Саше ............ужас,ужас,как съществуваш не знам!!!!
32
1
 
29
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
- Мамо, защо татко е рус, ти си чернокоса с тъмна кожа, а аз съм рижав с тъмни очи?- Ти се радвай, мама, че не лаеш, щото к'ъв купон беше.....