Защо бременните ги боли гръб?

2/3 от бременните се оплакват от болка в гърба и кръста
Обновена: 15 фев 2012 16:12 | 15 фев 2012 12:54,
0
Защо бременните ги боли гръб?
източник: Reuters
Гадене в началото и родилни болки в края. Това са оплакванията, които се помнят най-отчетливо за бременността, но през деветте месеца осезаемо е и едно друго почти постоянно усещане, макар и не толкова натрапливо – болките в гърба...
 
От болка в гърба се оплакват поне половината бременни, като делът им стига до 2/3 от всички. Обикновено болезнените усещания стават част от ежедневието от втората половина на бременността, когато вече е налична промяна в телесното тегло. По-рано се отбелязват по-скоро болки в кръста (за първи път около очакваната дата на менструацията), които могат да бъдат разглеждани като симптом на бременността и обичайно се дължат на променения хормонален статус.
 
Една от основните причини за болките в гърба и кръста при бъдещите майки е заради променения център на тежестта на тялото, който се проявява при осезаемо нарастване на плода. 
 
Наедряването на корема и издаването му напред води до лека промяна на извивките на гръбнака, за да може тялото да балансира допълнителното натоварване и поддържа изправения стоеж. Тогава частта при кръста на S-образната извивка на гръбнака – поясната лордоза - се задълбочава повече в посока към корема и центърът на тежестта се измества малко назад. 
 
След раждането извивката се нормализира от само себе си, но предотвратяването на болката в кръста и гърба краткосрочно и дългосрочно налага предприемането на някои грижи за предотвратяването и/или облекчаването й.
 

Продължението на темата можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бременностгръбболки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари