Съвременната жена ражда с 2 часа по-дълго

В сравнение с 50 години назад
Обновена: 3 апр 2012 13:34 | 3 апр 2012 12:28,
0
Съвременната жена ражда с 2 часа по-дълго
източник: Reuters
Два часа по-дълго раждат американките, в сравнение с 50 години назад, показва доклад на Националния институт по детско здраве и човешко развитие в САЩ.
 
По преценка на експертите това се дължи на по-късната възраст, на която раждат жените в момента и по-високия им индекс на телесна маса. Освен теглото и възрастта, д-р Катрин Лауфън смята, че удълженото време на престой в родилна клиника се дължи и на промени в самия процес на медицинско обслужване на жените, като все по-широко прилагане на епидурална аналгезия.
 
Проучването обхваща не малък брой жени – близо 40 000, родили между 1959-1966 г. и около 100 000, дали живот на дете през годините 2002 – 2008 г.
 
Според анализа на изследователския екип при жените, станали майки през 21 век, родилният процес продължава с 2,6 по-дълго за първо раждане и 2 часа повече за следващо, в сравнение с тези от шестдесетте.
 
Изводите за причините са, че през новото хилядолетие родилките са по-тежки, по-възрастни и прибягват много по-често до обезболяване на раждането. При повече от половината от ражданията в САЩ през последните години се прилага епидурално обезболяване, за сравнение преди 50 години този процент е бил 4, а известно е, че упойката удължава времето на изгонване на плода. Днес по-често се използва и родоразрешение чрез цезарово сечение – 12% срещу 3% през 60-те.
 
В сравнение с миналите години сега използването на епизиотомия и форцепс, които се прилагат често през шестдесетте години, е намаляло драстично.
 
По мнението на други експерти продължителността на раждането понастоящем се фиксира за по-дълга, тъй като жените пристигат в родилните домове много по-рано, отколкото са успявали бабите им. При съвременната жена има тенденция да тръгва за клиниката в по-ранен етап от  раждането, поради опасения от тежък трафик и късно пристигане.
 
Освен това практика е при приема в американската болница родилката да бъде поставяна на интравенозно вливане на течности, което според водещи специалисти там също забавя родилния процес.
 
Нормално раждането протича между 8 – 12 часа. Продължителността му зависи от редица фактори. Обикновено първото раждане е по-продължително. Второто, когато разликата е 2-5 години, може да завърши за 7 – 8 часа.
 
Проучването е публикувано в онлайн изданието на American Journal of Obstetrics and Gynecology. 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ражданеродилен процес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари