"Мляко" отпада от вносните немлечни продукти

Ограничават производството на сирене от палмово масло
Обновена: 9 май 2012 16:10 | 9 май 2012 15:41,
36
"Мляко" отпада от вносните немлечни продукти
По-вусно от домашно приготвеното мляко - няма. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бизнесът от млечния бранш извоюва промени в наредбата, целяща да ограничи производството на сирене от палмово масло.

Всички търговци, които внасят или преопаковат млечни продукти на растителна основа от Европейския съюз или от държави извън Общността, да нямат право да поставят надписа „млечен“ върху етикетите на тези продукти.

Тази промяна в обсъжданата нова наредба за специфичните изисквания към млечните продукти е предложена от Националната асоциация на млекопреработвателите в България и ще бъде вписана в текстовете на документа.

Още по темата
Това съобщи за Investor.bg изпълнителелният директор на Националната асоциация на млекопреработвателите в България Диляна Славова след днешната среща с премиера Бойко Борисов, пред когото представителите на бранша са изнесли аргументите си срещу част от текстовете на наредбата, ограничаващи българските мандри.

Нормативът беше приет на днешното заседание на кабинета на етап вносител с условието, че до две седмици ще бъде коригирана с предложението на бранша. Това е договорено след днешната  с премиера, на която са присъствали и представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

В първоначалния си вариант наредбата предвиждаше мандрите, които произвеждат сирене и кашкавал от палмово масло, да нямат право да произвеждат млечни продукти или ако го правят, то растителните и животински продукти да се правят на две различни поточни линии.

Мотивите на бизнеса са, че в условията на криза мандрите трудно биха могли да пренастройват мощностите си, за да отговорят на подобни изисквания. В момента мандрите, които произвеждат млечни и растителни сирена, го правят на една и съща линия, като спазват санитарните изисквания след смяната на продукта да правят съответното почистване на линиите, поясни Славова.

От асоциацията са предложили проектонаредбата да бъде променена, така че предприятията от млечния бранш да не бъдат задължавани да имат две отделни поточни линии за производството на сирене от сурово мляко и от растителни мазнини, защото това ограничава бизнес инициативата.

Изискването за отделни поточни линии беше предложено от агенцията по храните, която при проверките из магазините беше засичала палмово сирене, етикетирано като млечен продукт, което по сегашното законодателство се наказва от 500 до 10 хиляди лева.

Въпреки високите глоби обаче, инспекторите не могат да гарантират, че фирмите ще продължат да спазват правилата, затова настояваха за разделното производство, което може по-лесно да се контролира от ветеринарните инспектори.

Администрацията се надяваше с новите рестрикции да ограничи появата на ментета на пазара, но според предприемачите по-правилната политика е не да се товари бизнеса с нови изисквания, а администрацията да създаде подходящи условия за развитие на животновъдството в страната, така че да има повече българска суровина за мандрите.

„Поради по-ниските изкупни цени в Унгария голяма част от мандрите в момента внасят концентрирано и сухо мляко оттам, но това е нормалната бизнес логика, защото животновъдите продължават да произвеждат най-скъпото сурово мляко в Европа“, коментира Славова.

Тя припомни, че от години млекопреработвателите изискват от администрацията да въведе насърчения за кооперирането на дребните животновъди, което се прави в Европа.

„По европейските регламенти страната ни можеше да кандидатства и за прилагането на мярката по програмата за селските райони, която дава стимули за ранно пенсиониране на хората, които искат да се занимават със земеделие“, припомни Славова.

Регламентът е действащ още от 2007 г., но досега администрацията не е предприела подобна инициатива, въпреки че в редица източноевропейски държави хората получават субсидии при ранно пенсиониране и така се постига двоен ефект за намаляване на безработицата и за осигурена заетост в слабо развитите региони, коментира още Славова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли истинско мляко /сирене, кашкавал/ и коя марка? Има ли гаранции, че е истинско макара и на по-висока цена?
31
0
 
3
 
! Отговори
вет инспектор преди 12 години
докато производители и преработватели не застанат заедно срещу пагубните за нас евро регламенти и директиви които са в интерес на чужди държави няма да има за нас българите подобрение в нищо и трябва да се разбере един път за винаги от народа ни че ес ограбва и унищожава бедните страни за да живеят добре западните олигарси.изхода е само излизане от ес.по далновидните страни ще го напуснат скоро.
30
0
 
3
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
миро да ти подаря ли едно капроново въженце / на далавера си/ от жигулката остана/ оригинал/ няма късане
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за к"ъв *** е тая наредба тогава, като мандраджиите пак ще се измъкват с оправданието , че видите ли било останало палмово масло в "линията",а не че те слагали такова в млякото. ГЕРБЕРСА му работа - да прайм само вятър и да тормозим хората с излишна бумащина - а и да направим 2-3 агенции още - ся едана дет да следи само за надписите
28
0
 
7
 
! Отговори
osata преди 12 години
Удивителна е наивността на българина! Изобщо няма да се променят вкусът и качеството на млечните продукти, а единственият ефект ще бъде увеличението на цените на тези стоки! Ще се получи същото като стандарта "Стара планина"- по-висока цена, но неподобрени качество и вкус.Решението за млякото и млечните продукти е само едно - да се спре вносът на "палмово масло", но такова няма и няма да бъде взето. Не може истинското кисело мляко да има трайност 14 дни!
27
1
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Когато трябва критикувам Герб, но сега ги поздравявам! Лошото е, че народа не е запознат какви опазни за неговото здраве храни си продават. На първо място е продуктът палмово масло. То представлява дехидрирана мостна молекула, която трудно се рзапознава и разгражда от организма, поради което при консумация директно се натрупвав като запас /мазнини/- които след това много трудно се разграждат. Това е една от причините да япълнеем и да не можем да отслабнем, както и със заболяванията, свързани с това. Освен него, вредни също са масово добавяните в храните сухо мляко и соев протеин / соево брашно/. Последното разтварят във вода и полученото желе добавят в месото /пилета, свинско/, като след това ги въртят на специални машини, за да се разпръсне в месото. Това си е чиста измама, защото така пилетата от 900 грама стават 1500, а и във свинското и телешкото добавят до 30-40 % желе. За съжаление измамата е вредна не само за джоба ни, но и за здравето ни, тъй като при производството на соев протеин се използват вредни химикали. ТАКА, ЧЕ НАЙДЕНОВ, НЕ ЗАБРАВЯЙ СОЕВИЯ ПРОТЕИН И СУХОТО МЛЯКО, ПЪК ИМА И ДРУГИ !!!
26
0
 
5
 
! Отговори
www преди 12 години
КАК ЛИ ЩЕ ИМАМЕ СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ БЕЗ МЛЯКО ????
25
3
 
4
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
ЕВАЛАТА!
24
0
 
4
 
! Отговори
Варница-Зозопол преди 12 години
Предоставяме сухо мляко на изгодни цени.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не да се ограничава!Да се спре производството на вредни за здравето продукти.Живота и здравето на децата ни е по-важно от печалбата на някои производители.Спрете ги сега да не съжаляваме утре всички.
22
3
 
18
 
! Отговори
зико преди 12 години
Че то освен от палмово масло и сухо мляко друго сирене има ли ??? Крави няма а магазините пръшят от сирене и кисело мляко Забравихме вече вкуса на истинското българско саламурено сирене Изкупуват млякото по 060 лв за литър а ти продават сирене по 10лв Това е пазарната икономика.
21
0
 
2
 
! Отговори
ДО16 преди 12 години
Че то тогава твоето не е мандра, а някъква маза
20
2
 
9
 
! Отговори
???? преди 12 години
Празни приказки са това. Преди време доказахме, че има палмово масло в продукт на голяма търговска верига. Отговорът беше, че имат декларация от подизпълнител, че не влага палмово масло. За какво си говорим. Ще продават *** и ще играят дъмпинг.
19
2
 
13
 
! Отговори
До Мина преди 12 години
Мина отиди в Родопите, навсякъде гледат животни. Хората не си продават млякото, защо Минке? Оти? Да ти кажа, защото Годжо търгаша не иска да слага мляко в кашкавала, а палмово масло. И така бизнеса на хората с гледането на животни умира. А Минка си мисли, че няма мляко. Има Минке, има.
18
4
 
14
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Какво мляко, какво сирене и то да е от мляко, от къде мляко. Имахме мляко и то толкова много че произвеждахме млечни продукти и се славяхме с това с най-хубавото кисело мляко и с най-хубав кашкавал и сирене. А сега как да стане това да произвеждаме млечни продукти, когато няма животни, къде са кравите и овцете, а имахме във всяко село по няколко стада и имаше работа за всички, така е и с доматите и чушките, затова няма истенска лютеница, а само ***.
17
3
 
13
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Казах ви,че Гоцевиси и Съселаци ще са против тази наредба...нали!Целия Бизнес в България е Ч_Е_Р_В_Е_Н ,та за това ревЪт кат магарета.
16
1
 
7
 
! Отговори
какво се радвате преди 12 години
Ако не е от мляко, думата "млечен" да не се използва на опаковката важи само за вносните продукти. А родното производство ще си остане бъкано с палмово масло, защото производителите ни не са съгласни да има две поточни линии, за продукти от мляко и за продукти със заместители, като е искала Агенцията по храните. Така че менте-сиренето и кашкавала пак ще са си по щандовете...
15
22
 
3
 
! Отговори
Член на БСП преди 12 години
Поредната Герберясала простотия.Който иска мляко и сирене да си прави бе!Защо ще ми затварят мандрата гербъвите?
14
1
 
12
 
! Отговори
2345 преди 12 години
Май, никой не разбра че всичко остава по старому.За кое да е браво че ще продължават с растителните мазнини,яйчни белтъчини + обезмаслен концентриран млечен ***.Те по закон и сега трябва да си го пишат на етикета.Тези вредни за здравето суровинитрябва да се забранят!И най-скъпото мляко в европа било бългърското което го купуват за 0,30ст на литър,лъжат като ***.
13
2
 
24
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Никой не ти убива "бизнеса", а далаверката. Вече няма да можеш да продаваш кашкавал с палмово масло и да се правиш на луд. Това не е бизнес, ти си измамник.