Стресът е виновен за оглупяването

Отключва деменцията, предтеча на Алцхаймер
Обновена: 29 юни 2012 10:47 | 29 юни 2012 10:46,
6
Стресът е виновен за оглупяването
Снимка: Reuters

Британски експерти са на мнение, че стресът е основен виновник за деменцията или по-познатото ни старческо слабоумие. Високото напрежение може да се смята за ключ за развитието на такива процеси в мозъка, които в последствие да доведат до Алцхаймер, коментират в дружеството на експертите по болестта на островите.

Повод за разширяване статуса на стреса дава мониторинг на 140 души с ранни признаци на деменция. Изследователите изучават как той въздейства на състоянието им, изследват маркери в кръвта им и слюнката на интервал от 6 месеца в продължение на повече от година и половина.
 
По принцип се знае, че при хората с умерени когнитивни нарушения се наблюдава повишен риск от развитие на деменция, въпреки че при част от тях се среща подобряване на състоянието.
 
Не едно или две научни изследвания досега отбелязват връзката между стреса в средна възраст и развитието на болест на Алцхаймер по-късно в живота. В такава насока е и заключението на шведско проучване, което проследява 1500 жени за внушителния период от 35 години. Рискът от болестта е 65% по-висока при тези жени, които изпадат в ситуации на стрес многократно в този възрастов период, изчисляват шведските изследователи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da 23 godini parazitite ni stresirat i nie oglypiavame ne si li lichi.kolko e pros naroda v bg.
4
2
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Стресът не е виновен, аз съм си такъв!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б`аф маа му! Те тогава Цвъко, Боко и сие требе да са под колосален стрес! ГЕРБерасти, сега разбрахте ли оти сте толкоз ***?!
2
2
 
4
 
! Отговори
aibou преди 11 години
Бат Бойко е много стресиран човек
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен поради оглупяване изпадаме в състояние на стрес, но обаче понеже защото учените глъви знаят по-добре, то аз не мое се обаждам....