Пробиотиците са полезни за корема

Бактериите, които поддържат баланса между микроорганизмите
27 сеп 2012 17:22,
0
 Пробиотиците са полезни за корема
Снимка: Reuters

Пробиотиците са бактерии, които подпомагат поддържането на баланса между микроорганизмите, съставляващи микрофлората на червата и ограничават растежа на патогенните.

 
Чревната микрофлора съдържа около 400 вида от този вид бактерии, като най-голямата група от тях представляват лактобактериите като Lactobacillus acidophilus. Тези микроорганизми се съдържат и в някои храни, които консумираме – добре известно е, че в киселото мляко има  лактобактерии, заради което е и препоръчвано като храна, поддържаща имунитета и при проблеми със стомашно-чревния тракт. Подобен е и случаят с маята, която е един вид колония от определен вид гъбички.
 
Не всички пробиотици могат да се използват при стомашно-чревни проблеми. Все още учените изучават свойствата на отделните видове срещу определени забовявания.
 
За сега е известно, че помагат за следните случаи: при и срещу диария, метеоризъм, спазми при прием на антибиотици. По принцип антибиотиците унищожават микрофлората ни, на което обикновено се дължат проблемите от страна на храносмилателната ни система при лечение с тях. Това предразполага към развитието на чревни инфекции. Консумацията на продукти или приемът на добавки, които осигуряват тези полезни микроорганизми за възстановяване на чревната микрофлора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари