50% от хората с глаукома не са диагностицирани

Интервю на офталмолога доц. Ботьо Ангелов за Puls.bg
11 окт 2012 17:19,
0
50% от хората с глаукома не са диагностицирани
източник: Личен архив

Доц. д-р Ботьо Ангелов д.м е началник на Първо очно отделение на УМБАЛ „Александровска“. Преподава в Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София.

Специализира в Швеция, Германия, Унгария и Украйна.
През 2011 г. доц. д-р Ботьо Ангелов основава фондация „Национална академия глаукома“. Секретар е на софийския клон на Българското дружество по офталмология. Член е на Националната глаукомна асоциация, както и на международни организации, специализирани в сферата на офталмологията.
Организира провеждането на симпозиуми на фондация „Национална академия глаукома“.
 
 
Засегнати ли са хората в активна възраст в България от ранно увреждане на зрението? Какви са причините за това?
 
Редица заболявания имат едно по-ранно начало при хора в трудоспособна възраст, което е свързано с напрегнатия живот, бит, професия, стрес, известна несигурност и други проблеми. Сред тези заболявания е хипертонията, от която страдат и все повече млади хора, дори деца. При хипертоничната болест се засягат съдовете на организма. Съответно съдовете на окото, като част от този организъм, също страдат. 
 
Друго заболяване, чиято честота се увеличава, е захарният диабет. При него също се увреждат съдовете на организма, включително и тези на окото. 
 
Диабетиците задължително трябва да се изследват от офталмолог. При диагностициране на заболяването, още в най-ранните фази трябва да се проведат изследвания и за евентуални проблеми с очите и зрението. Не трябва да се чака пациентът да има някакво оплакване от страна на зрението, което евентуално да е свързано със захарния диабет. Офталмологичните прегледи трябва да се провеждат периодично, поне веднъж годишно в началото, а при някакви оплаквания трябва да се реагира веднага. Колкото по-рано се развие захарният диабет, толкова по-бърза е неговата прогресия и могат да се очакват различни компликации. Окото не прави изключение.
 
Изключително важно е при диабет да се спазва съответния режим - хранителен, трудов и пр. Кръвната захар трябва да е в нормални стойности.
 
И при захарен диабет, и при високо кръвно налягане, могат да се получат кръвоизливи, дегенеративни изменения в очното дъно. 
 
Затова обстойният преглед при офталмолог е задължителен. Той трябва да включва изследване на очното дъно, не само на зрителна острота. Има изменения, които са ранни и които не повлияват веднага зрителната острота, но при преглед те могат да се констатират и да се вземат съответните терапевтични мерки. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
И.И. преди 10 години
УМБАЛ Александровка болница, СофияБул. Пенчо Славейков, I-во Очно отделение, Доц. Б. Ангелов д.м.Тел. за връзка: 02/92 30 583